Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Η χαμένη αίγλη του ΕΒΕ η αιτία της αδιαφορίας;

Η χαμένη αίγλη του ΕΒΕ η αιτία της αδιαφορίας;

0

Η αναβολή ενημερωτικής ημερίδας αλλά και η εν γένει εικόνα που παρουσιάζει η Ξάνθη σε παρόμοιες εκδηλώσεις που συνδιοργανώνει το Επιμελητήριο, αποτέλεσε την αφορμή του προβληματισμού και της αναζήτησης των αιτιών για την απαξίωση του οργάνου όπως διαφαίνεται, απ’ τα μέλη του, τους ξανθιώτες επιχειρηματίες.
Αίσθηση προκάλεσε στην τοπική επιχειρηματική οικογένεια η είδηση της αναβολής της ενημερωτικής ημερίδας που συνδιοργανωτής ήταν το Επιμελητήριο Ξάνθης. Η εικόνα που παρουσιάζουν οι αίθουσες σε παρόμοιες εκδηλώσεις είναι απογοητευτική κατά κοινή ομολογία και στην προσπάθεια εξεύρεσης των αιτιών που οδηγούν στην διαμορφούμενη κατάσταση απευθυνθήκαμε στον Πρόεδρο και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης του ΕΒΕ.
Π. Ανδρικόπουλος: «ειδοποιούμε αλλά δεν ανταποκρίνονται»
Πολλοί είναι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην μη παρουσία των επιχειρηματιών και επαγγελματιών σε ενημερωτικές εκδηλώσεις σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ν. Ξάνθης, Π. Ανδρικόπουλο. Το όργανο κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον απ’ τους επιχειρηματίες που δεν ανταποκρίνονται. «Ειδοποιούμε πολύ κόσμο κάθε φορά αλλά η διαπίστωση είναι ότι δεν έχουμε ποτέ την αναμενόμενη προσέλευση. Μάλλον η απλή συμμετοχή χωρίς οικονομικά οφέλη, δεν τραβάει την προσοχή των επιχειρηματιών που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν και πολλά καθημερινά προβλήματα» ανέφερε ο κ. Ανδρικόπουλος ενώ κλείνοντας τόνισε ότι το ΕΒΕ λειτουργεί όπως πρέπει διοργανώνοντας τέτοιου τύπου εκδηλώσεις.
Γ. Αθανασιάδης: «το ΕΒΕ έχει χάσει την αίγλη και τον στόχο του»
Μεγάλη είναι η ευθύνη του Επιμελητηρίου στη διαμόρφωση της κατάστασης όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του ΕΒΕ Γ. Αθανασιάδης: «δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση και φοβάμαι ότι κάποιες φορές δεν είναι ενήμερος για κάποιες εκδηλώσεις εκτός νομού ούτε κι ο ίδιος ο Πρόεδρος. Για την συγκεκριμένη ημερίδα δεν ενημερώθηκα ούτε εγώ. Ωστόσο ο κυριότερος λόγος πιστεύω πως είναι το γεγονός ότι τα μέλη δεν έχουν πεισθεί ότι το όργανο ασχολείται σοβαρά με τα προβλήματά τους. Πρέπει να δώσουμε δείγματα γραφής για ν’ αλλάξουμε αυτή την εντύπωση αφού διαπιστώνεται έλλειμμα διοίκησης. Επιβεβλημένη είναι η ανάγκη να φέρουμε τους νέους επιχειρηματίες κοντά μας».
Η πολιτική δεν έχει καμιά θέση στο ΕΒΕ όπως τόνισε ο κ. Αθανασιάδης αφού όπως χαρακτηριστικά είπε: «επιχειρηματίες είμαστε κι όχι πολιτικοί. Όλοι έχουμε τις δουλειές μας αλλά κάποιοι από μας αποφασίσαμε να διαθέσουμε απ’ τον χρόνο μας για να προσφέρουμε στο σύνολο μέσω του οργάνου. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά ο επιχειρηματίας και η δουλειά του ΕΒΕ είναι να παρακολουθεί και να ενημερώνει, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται σήμερα». Κλείνοντας ο κ. Αθανασιάδης είπε: «δυστυχώς το Επιμελητήριο έχει χάσει την αίγλη και τον στόχο του κι αυτό αντικατοπτρίζεται στις άδειες αίθουσες που βλέπουμε σε παρόμοιες εκδηλώσεις».
Στόχος οι κοινές διεκδικήσεις
Σε συλλογικά όργανα όπως το Επιμελητήριο, κοινός στόχος δημιουργίας είναι η διεκδίκηση για τα μέλη αλλά και η ενημέρωση για ζητήματα που τους αφορούν. Ο κάθε επιχειρηματίας μέλος του οργάνου επιβάλλεται να νιώθει ασφάλεια κάθε φορά που προστρέχει στις υπηρεσίες που συντηρεί με την οικονομική συνδρομή του. Οι σύγχρονοι ρυθμοί και οι απαιτήσεις που προκύπτουν σε καθημερινή βάση για τους επιχειρηματίες καθώς και οι ευκαιρίες που μπορούν να τους οδηγήσουν σε άρση κάποιων απ’ τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν, επιβάλλουν την ορθή λειτουργία του συλλογικού τους οργάνου. Η έλλειψη ενημέρωσης ή η ενδεχόμενη αδιάφορη αντιμετώπισή τους μπορεί να τους απομακρύνει και να φέρει τα αποτελέσματα που παρακολουθούμε και δεν τιμούν τον Νομό.
Απαραίτητη είναι απ’ την άλλη πλευρά και η κατανόηση απ’ τα μέλη του Επιμελητηρίου ότι οι δυνατότητες που δίνονται από τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν μια αναγκαία πλέον επιλογή που μπορούν να έχουν αν στόχος τους είναι η γενική αλλά και εξειδικευμένη ενημέρωση για ζητήματα που είναι δύσκολο να βρουν την άκρη ως μονάδες.
Το σίγουρο είναι ότι η εικόνα που παρουσιάζεται αδικεί τόσο το όργανο όσο και τα μέλη του αλλά και τον Νομό γενικότερα που εκτίθεται στις γενόμενες συγκρίσεις με άλλους νομούς της περιοχής που οι επιχειρηματίες δείχνουν το ενδιαφέρον τους με την παρουσία τους σε ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα σήμερα στην Πολυτεχνική

Στα πλαίσια του Ε …