Η ακρίβεια …μένει εδώ!

0

Η ακρίβεια έχει εγκατασταθεί για τα καλά στη χώρα μας και την έχουν αντιληφθεί όλοι οι …παρεπιδημούντες σ’ αυτή ιδιαίτερα δε οι ασθενέστερες τάξεις που βιώνουν καθημερινό Γολγοθά από τις ανατιμήσεις βασικών καταναλωτικών προϊόντων τη στιγμή που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι στα συμπεφωνημένα! Όχι στην ακρίβεια και την αισχροκέρδεια φώναξαν οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, ο δήμος Πειραιά και καταναλωτικές οργανώσεις στο Σύνταγμα, ζητώντας την πάταξη αυτών των φαινομένων. Τα πολιτικά μέτρα κατά των καρτέλ και των μονοπωλίων, η μείωση και το πάγωμα για δυο τουλάχιστον χρόνια των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και η μείωση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ο αυστηρός έλεγχος, η ειδική έκτακτη φορολόγηση των διυλιστηρίων και των εταιριών εμπορίας καυσίμων, και η οικονομική ενίσχυση των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, αποτελούν τις βασικές διεκδικήσεις των φορέων. Όλοι οι κοινωνικοί φορείς με ψήφισμά τους καλούν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται δραματικά από το κύμα της ακρίβειας και της λιτότητας και δηλώνουν την απόφαση τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα για να σταματήσουν οι απαράδεκτες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που πλήττουν το εισόδημα των απλών πολιτών και καταδικάζουν στην φτώχεια εκατομμύρια συμπολίτες μας.
Τι φταίει για την ακρίβεια;
Δεν πρόκειται για ρητορικό ερώτημα αλλά για μια προσπάθεια προσέγγισης του φαινομένου της ακρίβειας που δεν είναι βέβαια εγγενές φαινόμενο αλλά στην Ελλάδα εκλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και απειλεί με διαταραχή του κοινωνικού ιστού, δημιουργώντας την τάξη των νεόπτωχων. Η στερεότυπη απάντηση που δίνουν κυρίως οι πολιτικοί είναι ότι οφείλεται στη διεθνή συγκυρία της αύξησης της τιμής του πετρελαίου που έχει οδηγήσει σε μια οικονομική κρίση τη διεθνή κοινότητα και ότι η Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη ενεργειακά από το πετρέλαιο γι’ αυτό δεν έχει αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας. Όμως για παράδειγμα από το σημείο να πωλούν οι παραγωγοί ντομάτα στην Κρήτη 10 λεπτά και αυτή να φτάνει στον καταναλωτή 1,10 παρεισφρύουν διάφοροι παράγοντες με οσμή κερδοσκοπίας που το κράτος είναι απλός παρατηρητής, μετατρέποντας το σλόγκαν της ελεύθερης αγοράς σε… ασύδοτη αγορά! Ανεβοκατεβαίνει η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή χρηματιστηριακή αγορά όμως ο δείκτης της βενζίνης είχε σταθερά ανοδική πορεία. Τι φταίει λοιπόν και η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια σε σχέση με τις χώρες της Ευρώπης που και αυτές αγγίζει η πετρελαϊκή κρίση; Αυτά τα ερωτήματα θέσαμε στον πρόεδρο του συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειου Ελλάδος, κ. Βασίλη Σκαρλάτο , σημειώνοντας ότι ο επιχειρηματικός κόσμος όπως και ολόκληρη η κοινωνία υφίστανται τις ζοφερές συνέπειες της κρίσης και σύμφωνα με τις δηλώσεις ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου: « Ο επιχειρηματικό κόσμος υποστηρίζει κάθε κοινωνική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ενώνουμε τη φωνή μας με το σύνολο των δυνάμεων της εργασίας και παραγωγής αξιώνοντας γενναίες τομές από ένα κράτος που συντηρεί, αντί να καταπολεμά την ακρίβεια».
Ο κ. Σκαρλάτος υποστηρίζει ότι το φαινόμενο της ακρίβειας στη χώρας μας δεν είναι συγκυριακό αλλά δομικό καθώς πάντα είχαμε 40% υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε. και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε ένα κράτος ράθυμο και ευνουχισμένο που δεν στηρίζει την παραγωγή παρά ενισχύει τη ζήτηση που εκτινάσσει τον πληθωρισμό, όπως επίσης είναι και ανίκανο να ελέγξει και να καταστείλει την αισχροκέρδεια.
«Ε»: Σε τι κατά τη γνώμη σας οφείλεται η ακρίβεια;
Σκαρλάτος: «Αυτό που διαπιστώνουμε όλοι μας είναι ότι πολλά πράγματα ακριβαίνουν γύρω μας. Αυτό που έχουμε να πούμε εμείς είναι ότι η περίοδος με τα καλά λόγια τα ανέξοδα και τα ανεύθυνα μάλλον έχει περάσει ή αν ακόμη έχει ουρά πίσω της μας τελειώνει. Και βέβαια όσα σήμερα μας συμβαίνουν με πολλή επιμέλεια από χρόνια τα στρώσαμε δεν είναι κεραυνός εν αιθρία»
«Ε»:Η τιμή του πετρελαίου ακριβαίνει διεθνώς. Πως γίνεται η Ελλάδα όμως να είναι πιο ακριβή σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης;
Σκαρλάτος: «Αυτά θα’ πρεπε να τα δούμε από χρόνια και ν’ αναρωτηθούμε γιατί μονίμως η Ελλάδα έχει 40% μεγαλύτερο πληθωρισμό σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Συνεπώς το στοιχείο δεν είναι συγκυριακό, έχει βάθος, κάτι που μας κοστίζει πολύ ακριβότερα απ’ ότι τον Ευρωπαίο. Είναι δομικό το στοιχείο και δεν το έχουμε μετρήσει».
«Ε»: Ποιο είναι αυτό;
Σκαρλάτος: «Ο ίδιος παρονομαστής είναι παντού…Αλλά εμείς έχουμε μια κρατικίστικη αντίληψη παντού. Το κράτος είναι ράθυμο ευνουχισμένο, αναποτελεσματικό, ανίκανο για οτιδήποτε Και όχι μόνο δεν στηρίζει οποιαδήποτε παραγωγή γιατί η παραγωγή μας λείπει από τη χώρα μας. Εμείς ως ΣΕΒ προτείνουμε να ενισχυθούν οι ασθενέστερες τάξεις αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται μ’ αυτό. Το να ενισχύσεις τη ζήτηση, ενισχύεις τον πληθωρισμό και πρέπει να ενισχύσεις την παραγωγή, να στηρίζεις την προσφορά των προϊόντων και των υπηρεσιών. Χρόνια τώρα έχουμε ένα πληθωρισμό 40% υψηλότερο από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό με τα μεγαλύτερα μεροκάματα. Το κράτος είναι ανίκανο να εκπληρώσει και τις κύριες αποστολές που έχει. Δεν μπορεί να προσφέρει υγεία, παιδεία, δημόσια ασφάλεια. Το να ψάχνουμε μονίμως να βρούμε κακούς δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να αποσείουμε τις ευθύνες μας που είναι συνολικές .Υπάρχουν κακές και καλές επιχειρήσεις όμως μονίμως οι κακοί της υπόθεσης να είναι επιχειρήσεις δεν σημαίνει τίποτε άλλο από το ότι θέλουμε να διώξουμε τις δικές μας ευθύνες και οι κακοί κάποια στιγμή θα τελειώσουμε και αλίμονο τι θα κάνουμε χωρίς κακούς! Είναι βέβαιο ότι υπάρχει αισχροκέρδεια και το κράτος είναι ανάξιο να παίζει το ρόλο του και ως ελεγκτικός μηχανισμός. Υπάρχει ένα έλλειμμα συγκρότησης και οργάνωσης».
«Ε»: Έχει η οικονομία μας ξύλινα πόδια;
Σκαρλάτος: «Υπάρχουν αναξιοποίητες ευκαιρίες. Αλλά αυτή η κρατικίστικη αντίληψη μας κρατά δέσμιους ως κοινωνία. Υπάρχουν αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα στα οποία πρέπει να επενδύσουμε διώχνοντας όμως τον κακό μας εαυτό….»
«Ε»: Κύριε Σκαρλάτο, το επιχείρημα για την ακρίβεια είναι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου όμως το 2000 η αντιστοιχία δολαρίου – ευρώ ήταν 1 δολάριο προς 1,2 ευρώ. Το 1 βαρέλι πετρέλαιο στοίχιζε 60 δολάρια συνεπώς 72 ευρώ. Τον Απρίλιο του 2008 1 δολάριο αντιστοιχούσε σε 0,62 ευρώ και 1 βαρέλι γύρω στα 115 δολάρι&#94

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ανταλλαγές, ειλημμένη απόφαση!

Ενώπιον της εισα^…