Η Α.Τ.Ε. εκσυγχρονίζει την ΕΛ.ΒΙ.Ζ

0

Τα χαμένα μερίδια της αγοράς, που έφτασαν σε απώλειες πωλήσεων 30% έως 40%, επιχειρεί να ανακτήσει η συνεταιριστική Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ ΑΕ), αναπτύσσοντας επενδυτικό σχέδιο 3 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο να αναπληρώσει τις απώλειες από την πυρκαγιά που προκλήθηκε το Δεκέμβριο του 2007 στις εγκαταστάσεις της στο Πλατύ Ημαθίας. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας, μεγαλομέτοχος της οποίας είναι η ΑΤΕ με 99%, προσανατολίζεται στην αγορά μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική αποτίμηση για τις καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά έκανε λόγο για ζημιά 1,3 εκατ. ευρώ, ωστόσο η αγορά μηχανημάτων νέας γενιάς, προκειμένου η εταιρεία να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική, θα ανεβάσει κατά πολύ το κόστος.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι ζημιογόνα τα τελευταία χρόνια, με τις ζημιές το 2007 να ανέρχονται σε 370.000 ευρώ. Σήμερα, στο εργοστάσιο στο Πλατύ λειτουργεί μόνο η μονάδα παραγωγής τροφής για ιχθύες και το τμήμα σκυλοτροφών, ενώ η παραγωγή άλλων ζωοτροφών έχει μεταφερθεί στις δύο μικρότερες μονάδες της εταιρείας, στην Ξάνθη και τα Γιάννενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΒΙΖ λειτούργησε το 1967, ενώ η μέση ημερήσια δυναμικότητα των τριών εργοστασίων της είναι περίπου 2.000 τόνοι. Το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών παράγεται στο εργοστάσιο Πλατέος.
Η επένδυση αναμένεται να γίνει τμηματικά και σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας το κονδύλι για την πρώτη φάση της επένδυσης (ανάπλαση κτιριακών εγκαταστάσεων και ανανέωση τεχνολογικού εξοπλισμού) έχει δεσμευτεί.
Η δεύτερη φάση που αφορά την αγορά μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας δεν αποκλείεται να γίνει εφόσον η ΕΛΒΙΖ ενταχθεί σε προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αυτήν την περίοδο εκπονείται η οικονομικοτεχνική μελέτη, προκειμένου να ξεκινήσει και η υλοποίηση της επένδυσης, η οποία τοποθετείται στις αρχές του φθινοπώρου.
Και το εύλογο ερώτημα είναι: Η ΑΤΕ εκσυγχρονίζει μια ζημιογόνο εταιρεία όπως η ΕΛ.ΒΙ.Ζ. προφανώς γιατί έχουν μέλλον οι ζωοτροφές λόγω της διεθνούς αύξησης της τιμής των σιτηρών. Τη ΣΕΒΑΘ γιατί όχι τη στιγμή μάλιστα που ανακάμπτει η τιμή της ντομάτας;

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέστος και οδικοί άξονες τα «κλειδιά» για την ελληνοβουλγαρική προσέγγιση

Περιοδεία σε Μακ^…