Γλέντησαν με την ψυχή τους!

0

Ανάλογος με τη ζωντάνια τους ως σύλλογος ήταν και ο ετήσιος χορός τους! Χορός ζωντανός από το κελάρυσμα της ποντιακής λύρας και ζεστός από τη συμμετοχή του κόσμου! Ο λόγος για τον ετήσιο χορό του συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο κέντρο «Πολιτεία». Μια ευκαιρία να συγκεντρωθούν οι πόντιοι και όχι μόνο, να ενημερωθούν για τις δράσεις του συλλόγου τους, να δουν και να καμαρώσουν τα παιδιά τους επί σκηνής να χορεύουν τους παραδοσιακούς χορούς τους, να βραβεύσουν τους αρίστους μαθητές, να χορέψουν οι ίδιοι να βιώσουν αυτόν τον ιδιαίτερο δεσμό που έχουν μεταξύ τους άνθρωποι που τους συνδέουν κοινές ρίζες, χαμένες πατρίδες, κοινό ιδίωμα της αρχέγονης ελληνικής γλώσσας και μια ιδιαίτερη κουλτούρα που είναι γραμμένη στις χορδές της ποντιακής λύρας και εκφράζεται στο νευρώδες …τίναγμα του Πυρρίχιου, υποδηλώνοντας όλη τη φιλοσοφία και το απόσταγμα ζωής ενός λαού που ξεριζώθηκε από τα πάτρια εδάφη του όμως κουβαλούσε εκείνα τα αποθέματα ψυχής ώστε να ξαναριζώσει, να δημιουργήσει, να προκόψει και να γίνει ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια του ελληνικού κοινωνικού ιστού!
Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Μακρίδης πραγματοποίησε την έναρξη του χορού ευχαριστώντας τους αιρετούς – Νομάρχη κ. Παυλίδη , βουλευτή κ. Σγουρίδη, δήμαρχο κ. Στυλιανίδη, εκπρόσωπο του υπουργού κ. Κοντού και του σεβασμιότατου κ.κ. Παντελεήμονος – για την παρουσία τους και αφού αναφέρθηκε αδρομερώς στις δράσεις του συλλόγου και στις ενέργειές του για την επίτευξη των στόχων του κάλεσε στο βήμα τους επίσημους καλεσμένους για ένα σύντομο χαιρετισμό.
Έτσι ο Νομάρχης κ. Παυλίδης εκθείασε τη ζωντάνια και τη δημιουργικότητα του συλλόγου και το έργο τους στην κατεύθυνση της διάσωσης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και διαβεβαίωσε ότι θα είναι αρωγός στην υλοποίηση των στόχων του συλλόγου, στηρίζοντας ιδιαίτερα το μεγαλεπήβολο εγχείρημα της Ανιστόρησης της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος. Το ίδιο διαβεβαίωσε και ο κ. Σγουρίδης σημειώνοντας: «Πάντα ο σύλλογος σας ήταν πρωτοπόρος σε ιδέες σε πράξεις, σε ζωντάνια. Πάντα ότι βάζατε σαν στόχο το επιτυγχάνετε! Πάντα βοηθούσα να επιτύχετε τους στόχους σας, το ίδιο θα πράξω και τώρα»! Παράλληλα δεν …ξέχασε να αναφερθεί στον εκλιπόντα πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Ταβουλτσίδη και να ζητήσει ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του, αναφορά που δεν έγινε από τον νυν πρόεδρος κ. Μακρίδη! Η σημειολογική όμως «παρουσία» του Γιώργου Ταβουλτσίδη υπήρχε με video wall για να θυμίζει ιδέες, έργο, οράματα!
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η βράβευση των αριστούχων μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων (με βαθμό άνω των 18,5) και των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας καθώς και αριστούχων αποφοίτων των Ιδρυμάτων αυτών (με βαθμό 8,5 και άνω).
Βραβεύτηκαν οι μαθητές Β’ Γυμνασίου: Στεφανίδου Γενοβέφα (19.2/13) Λελεκίδης Γιώργος (19,8/13) από τη Γ’ Γυμνασίου: Γιώρα Πέτρο (19,5/13)
Από το την Α’ Λυκείου: Χρόνης Εμμανουήλ (18,8), Β’ Λυκείου: Πολυτίδου Αικατερίνη ( 18,3) και από τα ΑΕΙ: Μιχαηλίδης Γεώργιος Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, Ναβροζίδου Αικατερίνη Τμήμα Μηχανικής Διοίκησης.
Μετά το πέρας των βραβεύσεων «άνοιξε» ο χορός με τον εφηβικό – παιδικό χορευτικό τμήμα του συλλόγου και στη συνέχεια με το τμήμα ανδρών – γυναικών!
Πετάρισαν οι καρδιές στο ρυθμό των κοφτών βημάτων του Πυρρίχιου, του Τικ, του Κότσαρη και όλη αυτή η ανάταση διαπέρασε την ατμόσφαιρα σφραγίζοντας με επιτυχία τον ετήσιο χορό του συλλόγου Ποντίων Ξάνθης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονοκέφαλος» στη «Στέγη Γραμμάτων»

Ισχυρό «πονοκέφα_…