Γιορτή Αγάπης και Θυσίας!

0

Τη μεγάλη γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ γιορτάζουν οι συμπολίτες μας οι Μουσουλμάνοι. Γιορτή Αγάπης και θυσίας! Αντιστοιχεί με το χριστιανικό εορτολογόγιο με τη γιορτή του Πάσχα. Γιορτή, όπου ανοίγουν οι ψυχές για να δεχτούν την Αγάπη, αποβάλλουν την έχθρα, τα μίση εξαγνίζονται! Γλυκαίνουν τα λόγια …γλυκαίνουν οι άνθρωποι! Η γιορτή αποτελεί απόηχο της θυσίας του Αβραάμ Σημείο αναφοράς, βιβλικό πρόσωπο, που συνδέει τρεις θρησκείες, τον Ιουδαϊσμό, το Χριστιανισμό, τον Μωαμεθανισμό. Μάνα γη η Ιουδαία! Τρεις θρησκείες διαφορετικές με κοινή αφετηρία που έχουν κοινό στόχο. Να μιλήσουν για ΑΓΑΠΗ. Να απαντήσουν στα θεμελιώδη υπαρξιακά ερωτήματα του ανθρώπου, να του δείξουν το δρόμο προς το Θείο!
Γιορτή Αγάπης και θυσίας!
Η γιορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ είναι κινητή γιορτή και διαρκεί 4 μέρες. Ξεκινά αύριο που είναι η παραμονή και διαρκεί μέχρι την Τετάρτη10 Δεκεμβρίου. Στη διάρκεια αυτών των ημερών οι συμπολίτες μας Μουσουλμάνοι συνηθίζουν να σφάζουν αρνί εις ανάμνηση της Θυσίας του Αβραάμ. Νηστεία μπορεί να μην κάνουν σ’ αυτό το μπαϊράμ, όπως το Ραμαζάν μπαϊράμ αλλά σύμφωνα με την θρησκεία, αυτοί που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα προσφέρουν κουρμπάν (κρέας από ζώο που σφάζουν) το 1/3 στους συγγενείς, γείτονες και φίλους, το 1/3 στους φτωχούς και το 1/3 το κρατάνε για την οικογένειά τους. Την παραμονή οι άντρες σφάζουν το αρνί το οποίο έχουν βάψει με κνα και έχουν δέσει τα μάτια καθώς όπως λέει το Κοράνι ο Αβραάμ έκλεισε τα μάτια του Ισαάκ στη Θυσία. Ο άντρας που θα σφάξει το αρνί 10 μέρες πριν δεν πρέπει να ξυριστεί ούτε να χρησιμοποιήσει μαχαίρι γιατί η παράδοση λέει ότι το αρνί το καταλαβαίνει…
«Μπαϊράμ Μπαρόλα»
Η παραμονή της μεγάλης γιορτής είναι αφιερωμένη στους νεκρούς. Γίνονται επισκέψεις στα νεκροταφεία και τιμώνται οι νεκροί. Οι γυναίκες συνηθίζουν να φτιάχνουν τα εξαιρετικά σεκέρ τους και τις πίτες τους ενώ καθημερινά γίνονται επισκέψεις κυρίως σε γέροντες. Την ημέρα της Γιορτής πηγαίνουν μόνο οι άνδρες στο τέμενος τις πρωινές ώρες και προσεύχονται. Οι γυναίκες ντύνονται γιορτινά και αυτές και τα παιδιά τους και περιμένουν στο σπίτι το άντρα τους να του πουν πρώτα αυτές «Χρόνια Πολλά» και στη συνέχεια τα παιδιά. Το γιορτινό τραπέζι συγκεντρώνει όλη την οικογένεια και όλους τους συγγενείς. Ανταλλάσσονται ευχές «Μπαϊράμ Μπαρόλα», «Μπραϊραμου Μουμπαρέκ Ολσούν», ευχές για υγεία μακροημέρευση. Ευχές για υγεία ευτυχία ειρήνη και μακροημέρευση στέλνει μέσω του «Ε» ο σοφολογιώτατος Μουφτής Ξάνθης κ. Μουμίν Σινίκογλου και αναφερόμενος στη θρησκευτική σημειολογία της γιορτής σημειώνει: «Το κουρμπάν μπαϊράμ συμβολίζει την θυσία του προφήτη Αβραάμ και στην ισλαμική ιστορία το γνωρίζουμε ως θεϊκή εντολή. Κουρμπάν σημαίνει πλησίασμα προς το Θεό. Η νηστεία είναι η σωματική προσευχή. Το κουρμπάν σημαίνει επίσης ευχαριστία προς το Θεό, σφάζουμε ζώα σ’ αυτή τη γιορτή και μοιράζουμε το κρέας».
Το Κοράνι αναφέρει ότι για να νιώσεις τη Γιορτή πρέπει να απαλλάξεις τον εαυτό σου από κακές σκέψεις από έχθρες ν’ ανοίξεις την ψυχή σου …να δεχτεί μόνο την ΑΓΑΠΗ!
Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πυρηνικός… καπνός χωρίς φωτιά;

Εμβόλιμο: Ως πότε &#…