Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Γεωθερμία: Ο ανεκμετάλλευτος θησαυρός

Γεωθερμία: Ο ανεκμετάλλευτος θησαυρός

0

Απ’ τα αλώνια στα …σαλόνια μπαίνει πλέον η γεωθερμία, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Κοντό να εκθειάζει τα πλεονεκτήματα εκμετάλλευσης της ενέργειας που πηγάζει από το γεωθερμικά πεδία της χώρας. Η αξιοποίηση της γεωθερμίας, αποτέλεσε θέμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης, του ΙΓΜΕ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της Γεωθερμικής Ένωσης, του ΕΘΙΑΓΕ, καθώς και εκπροσώπων των παραγωγών, στο οποίο προήδρευσε ο κ. Αλέξανδρος Κοντός, το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Φεβρουαρίου. Εκεί αποφασίστηκε η δημιουργία επιστημονικής ομάδας για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην αγροτική παραγωγή.
Στην εν λόγω ομάδα, που θα είναι υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑ&Τ, κ. Κώστα Σκιαδά, θα συμμετέχει εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του υπουργείου Ανάπτυξης, του ΙΓ.ΜΕ, της Γεωθερμικής Ένωσης και της Περιφέρειας, προκειμένου μέσα σε 2 μήνες να υπάρξει ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για την αξιοποίηση και την ανάπτυξή της.
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός, κ. Κοντός τόνισε πως στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να επιτευχθεί η άρση των αντικινήτρων προς την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, καθώς και η ανάπτυξη θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
«Θα προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο»
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, « Η γεωθερμία αποτελεί πηγή πλούτου για τη χώρα μας, η οποία δυστυχώς παραμένει ανεκμετάλλευτη σε έναν μεγάλο βαθμό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας σε θερμοκηπιακές μονάδες, για ενέργεια για φωτισμό και πολλές άλλες δυνατότητες. Το ΥΠΑΑ&Τ, από κοινού με το υπουργείο Ανάπτυξης καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση της αξιοποίησης της γεωθερμίας. Έχουμε έναν θησαυρό, και καλούμαστε να τον εκμεταλλευτούμε και να τον αξιοποιήσουμε, δεδομένου ότι τα περιθώρια και οι προοπτικές είναι μεγάλες. Μέσα από την δημιουργία της επιστημονικής ομάδας δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, να ενταχθούν όσοι κάνουν χρήση της γεωθερμίας σε προγράμματα είτε του αναπτυξιακού νόμου είτε του ΥΠΑΑ&Τ, και παράλληλα να επιτευχθεί η μείωση του κόστους παραγωγής, γεγονός που καθιστά τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά».
Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονοκέφαλος» στη «Στέγη Γραμμάτων»

Ισχυρό «πονοκέφα_…