Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Φύσηξε ελληνοβουλγαρικός επιχειρηματικός αέρας συνεργασίας!

Φύσηξε ελληνοβουλγαρικός επιχειρηματικός αέρας συνεργασίας!

0

«Ελάτε να μιλήσουμε για επιχειρηματικές συνεργασίες» ήταν η πρόσκληση του προέδρου του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Παναγιώτη Ανδρικόπουλου προς τον Βούλγαρο ομόλογο του στο Σμόλιαν κ. Yvan Rayko και σ’ αυτό αποσκοπούσε η ημερίδα που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ξάνθης στο πλαίσιο του έργου: «Ενίσχυση Επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Ξάνθης – Σμόλιαν» που είναι ενταγμένο στο μέτρο 2.1 της Κοινοτικής πρωτοβουλίας Interreg III /PHARE CBC Ελλάδα – Βουλγαρία. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 10 Απριλίου στο ξενοδοχείο «ΕLissο» και συμμετείχαν η βουλγάρικη αποστολή με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Σμόλιαν κ. Yvan Rayko καθώς επίσης και του αντίστοιχου της Ξάνθης αλλά και ο δήμαρχος Βιστονίδας κ. Ζλάτκος. Εμφανής όμως ήταν η απουσία επιχειρηματιών.
«Η Ξάνθη έχει πολλές Μικρομεσαίες επιχειρήσεις των 10 – 20 ατόμων οι οποίοι δυστυχώς δεν ξέρουν κανένα έξω από τον νομό της Ξάνθης. Αυτούς προσπαθούμε να δραστηριοποιήσουμε» , σημείωσε ο κ. Ανδρικόπουλος επεξηγώντας το σκοπό της ημερίδας υπογραμμίζονται παράλληλα ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την στενή αντίληψη της επαρχίας που μας διέπει…ν’ ανοίξουμε τα πανιά μας σε συνεργασίες αναπτύσσοντας εμπορικές σχέσεις στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στη Βουλγαρία που μετά την ένταξή της στην Ε.,Ε. έχει δημιουργήσει ένα οικονομικό περιβάλλον πρόσφορο και για συνεργασίες και για επενδύσεις.
Υπερθεμάτισε στην άποψη – σύμφωνα με τις δηλώσεις του – και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Σμόλιαν κ. Yvan Rayko: «Δεχτήκαμε πρόσκληση από τον κ. Ανδρικόπουλο να παρουσιάσουμε τις δυνατότητες επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Βουλγαρία και τις αλλαγές που έγιναν στο επιχειρηματικό περιβάλλον μετά τη αποδοχή της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.
Διατηρούμε καλές σχέσεις με το Επιμελητήριο Ξάνθης. Αρκετό καιρό δουλεύουμε διάφορα προγράμματα και θέματα μαζί και το πιο μεγάλο ερώτημα για μας είναι η διάνοιξη της οδού (κάθετος άξονας) καθώς απ’ τη δική μας πλευρά μέχρι το τέλος αυτού του έτους θα είναι ολοκληρωμένος αυτός ο δρόμος. Ελπίζουμε και η ελληνική πλευρά να εντείνει τις προσπάθειες και να επιτευχθεί ο στόχος». Επιπρόσθετα ο κ. Rayko σημείωσε ότι υλοποιούνται κοινά προγράμματα και για τις δύο πλευρές με συμφέρουσες συμφωνίες και συνεργασίες επιχειρηματικές. Σημειώνεται ότι στη Βουλγαρία εφαρμόζεται το Βουλγαρία PHARE CBC και υπάρχει διασυνοριακή συνεργασία μαζί με τον σύλλογο των δήμων της Ροδόπης.
« Μέχρι τώρα η Ελλάδα υπήρξε καλός επενδυτής στη Βουλγαρία. Τώρα ελπίζουμε ότι η Βουλγαρία να είναι εξίσου καλός επενδυτής στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Rayko δίνοντας στίγμα επενδυτικού ενδιαφέροντος από Βούλγαρους επιχειρηματίες στην περιοχή μας με την επισήμανση ότι η επιχειρηματική συνεργασία εδραιώνοει την ειρήνη στα Βαλκάνια και τα οικονομικά ενδιαφέροντα είναι η βασική προϋπόθεση για τη σταθερότητα σε μια περιοχή.
Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ της Βουλγαρίας θα αυξηθεί κατά 6,2% το 2008 και κατά 6,4% το 2009, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βουλγαρικού ιδρύματος οικονομικών προβλέψεων Industry Watch, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο βιομηχανικό κλάδο της γειτονικής χώρας.
Οικονομικό περιβάλλον στην Βουλγαρία
Η ανάπτυξη της Βουλγαρίας τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από περιόδους .
Στη δεκαετία του ‘ 90, το 90% των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων πέρασε στους ιδιώτες. Αυτό άλλαξε όλη την οικονομία. Δημιουργήθηκαν πολλές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν κάποιες προσπάθειες και ακόμη μεγαλύτερες επιχειρήσεις βελτίωσαν τα προϊόντα τους
Από το 2000 – 2005 παρατηρήθηκε σταθεροποίηση της επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της οικονομίας.
Ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν νόμοι και νομικό πλαίσιο συγχρονισμένο με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Διείσδυσαν στη Βουλγαρική αγορά ξένες επιχειρήσεις κυρίως στις τηλεπικοινωνίες και επενδύσεις.
Κάποια ενοποιητικά προγράμματα βοήθησαν την ανάπτυξη τομέων όπως ο τουρισμός η γεωργία και οι υποδομές. Απ’ το 2007 που η Βουλγαρία έγινε μέλος της Ε.Ε. έχει πολύ εντατικούς ρυθμούς ανάπτυξης σ’ όλους τους τομείς. Αυξήθηκε ραγδαία η ανοικοδόμηση τόσο στις πόλεις όσο στα παράλια και στην ορεινή Βουλγαρία. Έγιναν επενδύσεις στο εμπόριο, στην παραγωγή και στην γεωργία.
Δημιουργούνται πολλά εμπορικά κέντρα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Rayko ο δείκτης επιχειρηματικότητας το
2006 ήταν 4,1, ενώ το 2007, 9,4 . Η βιομηχανική παραγωγή το 2007 αυξήθηκε σε 8,5%. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 70%. Σαν χαρακτηριστικό της αγοράς εργασίας είναι η έλλειψη εργατικών χεριών στον τουρισμό και στην οικοδόμηση, τα φτηνά εργατικά χέρια ( 580 λέβα ο βασικός μισθός (250 ευρώ). Το ετήσιο μέσο εισόδημα στη Βουλγαρία 3.700 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα είναι 20 600 ευρώ.
Αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα για τη βουλγάρικη κοινωνία και την επιχειρηματικότητα καθώς η μικρή αγοραστική δύναμη εμποδίζει την αύξηση πολλών εταιρειών Ο πληθωρισμός ήταν 8% το 2007 και επίσης παρατηρείται αύξηση στα τρόφιμα και στα καύσιμα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φέτος το αρνί έχει ταυτότητα!

Εντατικοποιούντ…