‘Φτηνά’ τη γλιτώσαμε!

0

‘Καυτό’ απεδείχθη το μεσημέρι το περασμένου Σαββάτου για την Ξάνθη αφού από αμέλεια όπως όλα δείχνουν, ξεκίνησε πυρκαγιά στην περιοχή Λευκού Πύργου που λόγω της άμεσης κινητοποίησης, του μεγέθους της δύναμης επίγειας και εναέριας, του σωστού συντονισμού αλλά και της έλλειψης αέρα, δεν επεκτάθηκε στο περιαστικό άλσος.
Αυτό που όλοι φοβόμασταν και απευχόμασταν, κληθήκαμε ν’ αντιμετωπίσουμε το περασμένο Σάββατο 23 Αυγούστου 2008 όταν γύρω στις 13.30’ εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θέση Λευκού Πύργου στην βόρεια πλευρά της πόλης της Ξάνθης.
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο και γρήγορα επεκτάθηκε στις αυλές δυο σπιτιών που γειτνίαζαν. Όπως ανέφεραν ανεπίσημα κάτοικοι της περιοχής που ρωτήσαμε, δυο κορίτσια έπαιζαν νωρίτερα στο συγκεκριμένο οικόπεδο, πληροφορία που όμως δεν επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Η θερμοκρασία εκείνη της ώρα στην περιοχή πλησίαζε τους 40 βαθμούς και αποτέλεσε έναν απ’ τους κυριότερους λόγους που η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στην περιοχή πάνω απ’ το οικόπεδο.
Ολόκληρος ‘στρατός’ για την κατάσβεση
Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ήταν άμεση όπως και της Πολιτικής Προστασίας του Νομού. Στο πρώτο τέταρτο απ’ την εκδήλωση της πυρκαγιάς βρέθηκαν στο μοναστήρι της Αγ. Ειρήνης που ήταν το πρώτο οίκημα που θα κινδύνευε άμεσα αν η φωτιά επεκτεινόταν ανατολικά, ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μ. Τσέπελης με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δ. Γενιτζέ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης: «Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν εννέα πυροσβεστικά οχήματα και είκοσι πυροσβέστες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, έξι πυροσβεστικά οχήματα όμορων Νομών, μια ομάδα πεζοπόρου της 4ης Ε.Μ.Α.Κ., δύο ομάδες του πεζοπόρου Αλεξανδρούπολης, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CANADAIR CL 415, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου ΡΖΤL, δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα από Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη, μια ομάδα υλοτόμων υπό τη διεύθυνση του Δασάρχη Ξάνθης, μεγάλη δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, τρεις διμοιρίες στρατιωτών του Δ΄ Σώματος Στρατού, μια ομάδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μια ομάδα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, τρία υδροφόρα οχήματα της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ., δύο του Δήμου Αβδήρων και από ένα των Δήμων Σταυρούπολης, Βιστονίδας, Τοπείρου. Σελέρου, Μύκης και Κοτύλης.
Επίσης στον τόπο επιχείρησαν ένας φορτωτής κι ένα JCB της Νομαρχίας Ξάνθης, δύο JCB κι ένας φορτωτής του Δήμου Ξάνθης και τρεις γεωργικοί ελκυστήρες με τους ιδιοκτήτες τους βάσει του αντιπυρικού σχεδίου Ν. Ξάνθης και πλήθος εθελοντών της ευρύτερης περιοχής Ξάνθης.
Το κατασβεστικό έργο διηύθυνε ο Διοικητής της Π.Δ.Π.Υ, Αν. Μακεδονίας – Θράκης».
Πυκνοί καπνοί και ανησυχία των κατοίκων
Οι πυκνοί καπνοί που αμέσως σκέπασαν το σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς ήταν ορατοί από πολλά χιλιόμετρα, ανησυχώντας τους κατοίκους που αμέσως διαπίστωσαν ότι το περιαστικό άλσος κινδυνεύει. Πολλοί ήταν εκείνοι που ανέβηκαν στο δρόμο προς το Καζίνο παρά το γεγονός ότι τροχονόμοι και υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας Ξάνθης απαγόρευαν την διέλευση για την διευκόλυνση των οχημάτων που ανεβοκατέβαιναν συνεχώς.
Εθελοντές κάτοικοι με φτυάρια και φορώντας γαλότσες, ανέβαιναν με τα πόδια θέτοντας τις υπηρεσίες τους στη διάθεση των συντονιστών της επιχείρησης της κατάσβεσης.
Ιδιοκτήτες των σπιτιών που βρίσκονται στην περιοχή, πανικόβλητοι περίμεναν στις αυλές με λάστιχα, για την περίπτωση που οι φλόγες θα απειλούσαν τις περιουσίες τους.
Στη θέα των λαμπαδιασμένων δέντρων όλοι παρακολουθούσαν με θλίψη την εξέλιξη προσπαθώντας να κάνουν ό,τι ήταν δυνατόν για να βοηθήσουν ενώ τα μάτια όλων ήταν ‘καρφωμένα’ στον ουρανό για τα αεροπλάνα που εναγωνίως όλοι περίμεναν.
Όπως μας ενημέρωσε ο παρευρισκόμενος απ’ την πρώτη στιγμή στο σημείο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντός, 25 λεπτά χρειαζόταν για να έρθουν τα πρώτα αεροπλάνα απ’ το αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη. Ήταν τα 25 λεπτά με την μεγαλύτερη διάρκεια όπως φάνηκε σε όλους, με τη θέα των αδηφάγων φλογών να κατακαίουν τα πολύτιμα κωνοφόρα.
Το ελικόπτερο με το επιβραδυντικό υγρό και την ομολογουμένως απίστευτη ευστοχία του χειριστή που το έριξε ακριβώς στο σημείο που έπρεπε, έδωσε κουράγιο κι ελπίδα που όμως σε λίγα λεπτά χάθηκαν μπροστά στη θέα των τριών τουλάχιστον μετώπων που είχαν αναζωπυρωθεί σε ελάχιστο χρόνο. Όταν ξεκίνησαν οι ρίψεις απ’ τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, άρχισαν να φαίνονται και τα αποτελέσματα της κατάσβεσης που επιχειρούσαν από εδάφους οι επίγειες δυνάμεις. Όπως μας ενημέρωσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ξάνθης, πεζοπόρα τμήματα βρισκόταν μέσα στο δάσος κι έφτασαν μέχρι την κορυφή του βουνού.
Η πόλη είχε διαφύγει τον κίνδυνο μετά την πρώτη ώρα και οι προσπάθειες επικεντρωνόταν στην αποφυγή επέκτασής της προς το μοναστήρι της Αγ. Ειρήνης αλλά και το δάσος προς την πλευρά του βουνού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχία Ξάνθης: «Μεγάλο πρόβλημα υπήρξε στην ανατολική πλευρά του μετώπου, προς την πλευρά της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης, προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στο υπόλοιπο περιαστικό δάσος κωνοφόρων».
Θλιβερός απολογισμός και πολύτιμα συμπεράσματα
Μετά από διψήφιο αριθμό ρίψεων απ’ τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα και μετά από τρεις ώρες περίπου, η πυρκαγιά ετέθη υπό πλήρη έλεγχο. Στις 18.30’ ήταν η τελευταία φορά που ένα απ’ τα ελικόπτερα έριξε το ειδικό επιβραδυντικό υγρό κι έμειναν μόνο τα καμμένα δέντρα να ‘καπνίζουν’. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πυροσβεστικής: «Από τη πυρκαγιά κάηκαν περί τα ενενήντα στρέμματα δάσους και δασικής εκτάσεως και ενενήντα στρέμματα αγροτικής εκτάσεως και οικοπεδικοί χώροι.
Στον τόπο του συμβάντος παραμένουν πυροσβεστικές δυνάμεις για περιφρούρηση.
Για την εξακρίβωση των ακριβών αιτίων της πυρκαγιάς ενεργείται προανάκριση από το ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Ξάνθης».
Στην ανακοίνωση της Νομαρχίας Ξάνθης, όσον αφορά κάποια απ’ τα συμπεράσματα αναφέρονται τα εξής: «Ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση, λόγω του γνωστού προβλήματος της μείξης του περιαστικού δάσους κωνοφόρων με κατοικίες της πόλης της Ξάνθης, που δημιουργεί μια συνεχιζόμενη επικίνδυνη κατάσταση. Επαναφέρουμε ρητά το από μακρού χρόνου αίτημά μας για άμεση διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης – οδού, που είναι υποχρέωση και αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας, μεταξύ του περιαστικού δάσους και της πόλης της Ξάνθης. Μετά το συμβάν η διάνοιξή της αποδεικνύεται και ε

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ανταλλαγές, ειλημμένη απόφαση!

Ενώπιον της εισα^…