Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Επιτυχής η παρέμβαση της ΓΣΕΒΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Επιτυχής η παρέμβαση της ΓΣΕΒΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

0

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) ανακοινώνει ότι δια του εκπροσώπου της στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), κ. Π. Γκόφα, παρενέβη με επιτυχία, για τρία πολύ σημαντικά ζητήματα. Όπως γνωστοποιεί:
«I. Η ΕΟΚΕ προχώρησε σε έκδοση γνωμών για τα παραπάνω ζητήματα προς την ΕΕ, αποτέλεσμα των οποίων ήταν η τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, σε ότι αφορά την υποχρέωση (κατάργηση) από τις Μικρές Επιχειρήσεις για την εφαρμογή συστήματος HACCP.
II. Αναμένεται ανάλογο αποτέλεσμα μετά και από την έκδοση γνώμης από την ΕΟΚΕ και σε ότι αφορά την κατάργηση των Δημοτικών φόρων 2% και 5% επί του τζίρου των επισιτιστικών τουριστικών επαγγελμάτων, χωρίς να υπάρχει και αντίστοιχη μετάθεση σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.
Μέχρι σήμερα οι Επισιτιστικές Επιχειρήσεις και ορισμένες Τουριστικές, έπρεπε να καταβάλλουν το 2% ή 5% επί του τζίρου τους (ανάλογα με την κατηγορία της επιχείρησης) στους αντίστοιχους Δήμους.
Το κόστος για μια επιχείρηση ήταν τεράστιο και τα ποσό που κατέβαλαν οι επιχειρήσεις ακόμα μεγαλύτερο από τους φόρους που καλούνταν να πληρώσουν στην Εφορία, διότι το 2% ή 5% δεν υπολογίζονταν καν επί των καθαρών κερδών, αλλά βάσει του συνολικού τζίρου και επιπρόσθετα των όποιων άλλων δημοτικών τελών. Όπως φαίνεται στον Πίνακα, ο συγκεκριμένος φόρος επηρεάζει σημαντικά το κόστος λειτουργίας ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ
Εστιατόρια 38.350 2%
Πιτσαρίες 2.366 2%
Ταβέρνες 5.287 2%
Ψησταριές 5.455 2%
Ψητοπωλεία 10.100 2%
Εστιατόρια εντός Ξενοδοχείων 110 2%
Κυλικεία – Αναψυκτήρια κ.λπ. 1.182 2%
Καφέ μπαρ 9.355 2%
Καφενεία 18.921 2%
Καφετέριες 16.369 2%
Μπαρ εντός Ξενοδοχείων 60 2% & 5%
Μπαρ 11.507 2% & 5%
Κέντρα Διασκέδασης 2.592 2% & 5%
ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ : 121.654

Ο κύκλος εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων υπολογίζεται σήμερα στα 12 δισ. Ευρώ.
III. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό πρόβλημα, για το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων της χώρας, που η ΓΣΕΒΕΕ επιχειρεί να λύσει επιτυγχάνοντας έκδοση γνώμης από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή, ώστε να προταθούν οι καλύτερες δυνατές και αντικειμενικές ρυθμίσεις, αφορά στο Νομοθετικό Πλαίσιο “περί πνευματικών δικαιωμάτων”. Ο συγκεκριμένος Νόμος χρήζει μεγάλων και άμεσων αλλαγών, ιδιαίτερα όπως αυτός εφαρμόζεται στην Ελλάδα και επιβαρύνει οικονομικά, άδικα και σε υπερβολικό βαθμό, τις περισσότερες από τις Μικρές Επιχειρήσεις. Οδηγεί δε καθημερινά ως υπόλογους στις αίθουσες των ελληνικών Δικαστηρίων, εκατοντάδες επιχειρηματίες
Δυστυχώς, σημαντικά ζητήματα όπως τα παραπάνω, η ΓΣΕΒΕΕ αναγκάζεται να τα προωθεί προς επίλυση στα Ευρωπαϊκά Γνωμοδοτικά και Διοικητικά Όργανα, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα από την Ελληνική Κυβέρνηση».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση από το Σύνδεσμο Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Θράκης για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα που τους αφορούν

Την Τετάρτη 23 Ιανο&…