Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ενημερωθείτε και δηλώστε τα ακίνητά σας!

Ενημερωθείτε και δηλώστε τα ακίνητά σας!

0

Ενημερωτική εκδήλωση για την πρώτη φάση της κτηματογράφησης που ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ξάνθη, πραγματοποίησε η υπεύθυνη εταιρία ‘Κτηματολόγιο ΑΕ’ η οποία καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν και να δηλώσουν τα ακίνητά τους μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου ενώ προσβλέπει στη συνεργασία των νομαρχιακών και δημοτικών αρχών.
Την Τρίτη 10 Ιουνίου 2008 στις 19.00΄, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης πραγματοποιήθηκε απ’ την εταιρία ‘Κτηματολόγιο ΑΕ’ ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: ‘Ενημέρωση για τις νέες κτηματογραφήσεις και τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας’. Την ενημέρωση πραγματοποίησαν στελέχη της εταιρίας και παρακολούθησαν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, τοπογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, λογιστές και πολίτες. Το έργο συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 50% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος <•Κοινωνία της Πληροφορίας>> του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Απαραίτητη η συνεργασία με τον δήμο για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών
Όπως μας ενημέρωσε η Διευθύντρια του Περιφερειακού Κέντρου της εταιρίας Κτηματολόγιο Α.Ε., Ε. Μπαλά: «βρισκόμαστε εδώ με στελέχη της εταιρίας προκειμένου να ενημερώσουμε τις τοπικές αρχές για την έναρξη του προγράμματος κτηματογράφησης στο Τοπικό Διαμέρισμα του Δήμου Ξάνθης αλλά και για να ενημερώσουμε γενικά για τη διαδικασία κτηματογράφησης που ξεκινάει σε 107 περιοχές της χώρας.
Το γραφείο κτηματογράφησης του Δήμου Ξάνθης λειτουργεί στην οδό Σμύρνης και Καραολή στον πρώτο όροφο, είναι στελεχωμένο με προσωπικό και λειτουργεί με προσωπικό που αυτές τις μέρες ενημερώνει το κοινό και παρέχει έντυπα και πληροφορίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης. Απ’ την Τρίτη 17 Ιουνίου θα δέχεται δηλώσεις ιδιοκτησίας των πολιτών που έχουν εγγραπτέα δικαιώματα στο Δήμο Ξάνθης».
Στην συνεργασία με τις τοπικές αρχές προσβλέπει η εταιρία όπως μας είπε η κ. Μπαλά: «η συνδρομή του Δήμου Ξάνθης είναι πάρα πολύ σημαντική, γενικά η εταιρία Κτηματολόγιο ΑΕ έχει επενδύσει πραγματικά, στη συνδρομή των τοπικών αρχών τόσο των δημοτικών όσο και των νομαρχιακών, κατ’ αρχήν για την ενημέρωση των πολιτών. Ζητούμε την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των πολιτών, να προσέλθουν να υποβάλλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας μέσα στο χρονικό διάστημα που ξεκινάει απ’ τις 17 Ιουνίου και λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2008 για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 30 Δεκεμβρίου 2008 για τους κατοίκους εξωτερικού.
Οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν για ν’ αποφευχθούν ουρές και καθυστερήσεις. Επίσης η συνδρομή του δήμου είναι πολύ σημαντική στην παροχή στοιχείων που θα βοηθήσουν σ’ αυτή τη φάση της κτηματογράφησης όπως σχέδια πόλης, πράξεις εφαρμογής και υπάρχει μια συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και προσβλέπουμε στη συνδρομή και τη στήριξη των υπηρεσιών του Δήμου. Η προθεσμία είναι επαρκής για την υποβολή των δηλώσεων και οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν απ’ ό,τι αν έρχονταν τον χειμώνα όπως και τους κατοίκους του εξωτερικού που θα έρθουν για καλοκαίρι στην Ελλάδα. Νομίζουμε ότι δεν υπάρχει θέμα παράτασης της διαδικασίας».
Οι οικονομικές υποχρεώσεις των δικαιούχων
Για τις οικονομικές υποχρεώσεις των δικαιούχων μας είπε η Διευθύντρια της εταιρίας: «μια απ’ τις καινοτομίες αυτού του προγράμματος κτηματογράφησης είναι η προσπάθεια που έχει καταβάλλει η εταιρία έτσι ώστε ν’ απλοποιηθεί το έντυπο Δ1 που απευθύνεται στα φυσικά πρόσωπα. Είναι εξαιρετικά απλό και νομίζουμε ότι μπορεί να συμπληρωθεί απ’ το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών χωρίς να χρειάζεται να προστρέξει σε ειδικούς. Το κόστος για τον πολίτη έχει ορισθεί στα 35 ευρώ ανά δικαίωμα για τους κύριους χώρους και 20 ευρώ ανά δικαίωμα για τους βοηθητικούς χώρους που έχουν ποσοστά συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο, δηλαδή γκαράζ, αποθήκες που έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο. Ο κάθε συνιδιοκτήτης καταβάλλει το ποσό των 35 ευρώ ανά δικαίωμα».
Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει δυνατότητα και ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr αλλά και ταχυδρομικά.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή της δήλωσης είναι:
– Απλό φωτοαντίγραφο των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σας σε ακίνητα (πχ συμβόλαιο, δικαστική απόφαση κλπ.)
– Απλό φωτοαντίγραφο των πιστοποιητικών μεταγραφής των παραπάνω πράξεων
– Τυχόν τοπογραφικά διαγράμματα των ακινήτων που δηλώνονται
– Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου
– Επίδειξη εγγράφου από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ σας
Χρήσιμες πληροφορίες
Επισκεφθείτε σήμερα το Γραφείο Κτηματογράφησης:
Αναζητήστε το αντίγραφο του συμβολαίου σας και επισκεφθείτε σήμερα το Γραφείο Κτηματογράφησης, ώστε να προετοιμαστείτε έγκυρα και έγκαιρα για την κατάθεση της δήλωσης σας, χωρίς άγχος και ταλαιπωρία.
Στο Γραφείο Κτηματογράφησης: Θα σας ενημερώσουμε για τα τυχόν επιπλέον έγγραφα και δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε και για τον τρόπο απόκτησης αυτών Θα υπολογίσουμε το απαιτούμενο τέλος κτηματογράφησης και θα σας ενημερώσουμε για το ακριβές ποσό και τον τρόπο πληρωμής αυτού Θα σας προγραμματίσουμε ραντεβού σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, ώστε να υποβάλετε τη δήλωση σας γρήγορα και εκτός της σειράς αναμονής
Προετοιμαστείτε έγκαιρα
Συγκεντρώστε από τώρα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να επισυνάψετε:
– Αναζητήστε στο αρχείο σας αντίγραφο των συμβολαίων (ή άλλων εγγράφων) που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα που έχετε σε ακίνητα. Σε περίπτωση που δε διαθέτετε τα σχετικά αντίγραφα θα πρέπει να τα αναζητήσετε στον συμβολαιογράφο, στον οποίο συντάχθηκε η σχετική πράξη.
– Τα πιστοποιητικά μεταγραφής μπορείτε να τα αναζητήσετε από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.
– Σε περίπτωση που δεν έχετε μεταγράψει τα συμβόλαια για τα ακίνητα σας στο υποθηκοφυλακείο, θα πρέπει να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες.
– Στην περίπτωση που το δικαίωμα σας το έχετε αποκτήσει με χρησικτησία, αν δεν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση, πρέπει να υποβάλετε έγγραφα που αποδεικνύουν τη χρησικτησία (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ., μισθωτήρια, αποδεικτικά επιδότησης, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκη βεβαίωση κ.λπ.).
– Στην περίπτωση που έχετε αποκτήσει το δικαίωμα σας με κληρονομιά, μπορείτε να το δηλώσετε ακόμη και αν δεν έχετε προβεί σε αποδοχή κληρονομιά. Αναζητήστε τα απαραίτητα δικαιολογητικά ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι διαθήκης.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι:
Η δήλωση του Ν. 2308/95 που θα συμπληρώσετε θα αφορά δικαίωμα και όχι ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι σε π&#9

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Δίκη των ανταλλαγών

Ένα αναμονή του π …