Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ελληνοτουρκικές επαφές επιχειρηματικού τύπου

Ελληνοτουρκικές επαφές επιχειρηματικού τύπου

0

Το Επιμελητήριο Ξάνθης επισκέφτηκε 10 μελής επιτροπή του Επιμελητηρίου της τουρκικής πόλης Μπαμπά Εσκί (κοντά στις 40 Εκκλησιές) μιας κτηνοτροφικής περιοχής, προκειμένου να διερευνήσει τα περιθώρια συνεργασίας σε επιχειρηματικό επίπεδο με την περιοχή μας, όπως επίσης και να ενημερωθεί για την επιχειρηματική ταυτότητά της. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Ανδρικόπουλος δέχτηκε τον επικεφαλής της τουρκικής επιτροπής και πρόεδρο του αντίστοιχου επιμελητηρίου και τον ενημέρωσε για το δυναμικό του Επιμελητηρίου Ξάνθης που είναι 5000 μέλη και 100 μεγάλες επιχειρήσεις και άλλες μικρότερες. Ως αρμοδιότητα του Επιμελητηρίου που είναι συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας ανέφερε την συμμετοχή του σε εκθέσεις ανά την Ελλάδα και στο εξωτερικό, την υλοποίηση προγραμμάτων και την επιδίωξη συνεργασιών μέσα από επαφές επιχειρηματικού τύπου.
Μετά την εθιμοτυπική ανταλλαγή πλακετών οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ξάνθης και Μπαμπά Εσκί κ.κ. Ανδρικόπουλος και Φαρετίν Ουχούν αναφέρθηκαν στο σκοπό της επίσκεψης, καθώς και στις προοπτικές συνεργασίας που διανοίγονται μ’ αυτές τις επαφές μεταξύ των επιχειρηματιών.
Φαρετίν Ουζούν: «Σκοπός μας είναι να γνωρίζουμε την Ελλάδα. Γι αυτό επισκεφτήκαμε πολλές περιοχές. Ήρθαμε στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή γιατί ενδιαφερόμαστε για συνεργασίες των επιχειρηματιών μας ειδικά με αυτή τη περιοχή της Θράκης σ’ όλους τους τομείς και ειδικότερα στην κτηνοτροφία καθώς η περιοχή μας είναι κτηνοτροφική και έχει επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων».
Ο κ. Ανδικόπουλος υπερθεμάτισε ως προς την ωφελιμότητα τέτοιων επισκέψεων και ανέφερε ότι και το Επιμελητήριο Ξάνθης πραγματοποιεί παρόμοιες εμπορικές αποστολές με γειτονικούς λαούς παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεργασίες εμπορικές αλλά και γενικότερα σύσφιξης σχέσεων. «Πιστεύουμε ότι όλες οι επαφές που κάνουμε με τα επιμελητήρια προσφέρουν πολλά στην τοπική κοινωνία γιατί ερχόμαστε σε επαφή με τους γειτονικούς λαούς. Δεν αποσκοπούμε μόνο σε εμπορικούς σκοπούς αλλά κυρίως στην σύσφιξη σχέσεων σαν απαραίτητη προϋπόθεση ενδεχόμενων συνεργασιών. Νομίζω ότι αυτή είναι η ουσία των επισκέψεων που γίνονται και το Επιμελητήριο Ξάνθης δέχεται πολλούς επισκέπτες από την Τουρκία και την Βουλγαρία. Παρόμοιες επισκέψεις πραγματοποιούμε και μεις για να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες της περιοχής μας Αυτή τη στιγμή στη Θράκη υλοποιείται το ΚΕΤΑ ένα μεγάλο πρόγραμμα, και έχουμε δυο μεγάλες εμπορικές αποστολές στο Λιντς της Αυστρίας και στην Ουκρανία διότι υπάρχουν επιχειρηματίες της Ξάνθης που ενδιαφέρονται για συνεργασίες που μπορούν να αποκομίσουν κάποια οφέλη»
Αναφορικά δε με το αν είναι απτά τα αποτελέσματα των επαφών ο κ. Ανδρικόπουλος σημείωσε ότι αυτό θα αποδειχθεί στο μέλλον και ότι οι επαφές κάνουν πάντα καλό σε ενδεχόμενες συνεργασίες των μελών του Επιμελητηρίου.
Το έναυσμα δόθηκε από το γεγονός ότι η αποστολή προέρχεται από μια περιοχή κτηνοτροφική και…συνειρμικά το «Ε» έθεσε θέμα ΡΟΔΟΠΗΣ όπως επίσης και της γενικότερης εικόνας αποβιομηχάνισης του νομού. Σ’ αυτά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κατέθεσε τη δική του άποψη που όπως παρατηρήσαμε διέπετε από αμιγώς τεχνοκρατική αντίληψη.
Ανδρικοπουλος: «Το σύστημα αυτό δεν απέδωσε πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο. Αυτά τα εργοστάσια που υπάρχουν πρέπει να αναπτυχθούν σαν επιχειρήσεις και όχι να μένουν στάσιμα. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει σαν Ξανθιώτες ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης της ΡΟΔΟΠΗΣ, μας ενδιαφέρει να υπάρχει και να λειτουργεί το εργοστάσιο».
Καμιά θέση δεν πρέπει να διασφαλίζετε!
Παράλληλα υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που τυγχάνουν λιγότερο ευνοημένοι από τους συνεταιριστικούς υπαλλήλους: «Καμία θέση εργασίας δεν διασφαλίζετε. Όλοι μάθαμε να’ μαστε δημόσιοι υπάλληλοι. Εγώ δεν εκπροσωπώ δημοσίους υπάλληλους. Καμιά θέση δεν πρέπει να διασφαλίζετε! Δηλ. να διασφαλίζουμε θέσεις σε κάποια εργοστάσια που δεν πάνε καλά; Παράλληλα με τα συνεταιριστικά υπάρχουν και πολλά ιδιωτικά εργοστάσια που δεν πάνε καλά. Γιατί να υποστηρίξουμε μόνο τους εργαζόμενους στη ΣΕΒΑΘ και όχι κάποιους άλλους στον ιδιωτικό τομέα που έχουν το ίδιο δίκιο και δεν είναι και υψηλόμισθοι;»
Όσον αφορά δε την αποβιομηχάνιση του νομού ο κ. Ανδρικόπουλος την αντιμετωπίζει ως αναγκαίο κακό αν δεν υπάρχει προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις των κανόνων της αγοράς : «Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν παντού. Οι επιχειρήσεις έχουν χρόνο αρχής και τέλους. Χρέος μας είναι να μην φτάσουνε στο τέλος και για να μην γίνει αυτό πρέπει όλα να προσαρμοστούν στην σημερινή κατάσταση. Όταν υπήρχε η ΡΟΔΟΠΗ το 1960 οι μεγάλες εταιρίες γάλακτος δεν υπήρχαν και όμως η κατάντια είναι να υπάρχουν σήμερα τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες σ’ αυτό τον τομέα και η ΡΟΔΟΠΗ να έχει μείνει στο 1965»!
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ανταλλαγές, ειλημμένη απόφαση!

Ενώπιον της εισα^…