Εκδήλωση μνήμης και τιμής

0

Αφορμή για ένα ταξίδι στην μνήμη και την ιστορία αλλά και μία απότιση τιμής ήταν η επετειακή εκδήλωση για τα τριάντα χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008, στις 18:00, στο μουσικό θέατρο «Πολιτεία».
Στην ημερίδα που προηγήθηκε του παραδοσιακού σαρακατσάνικου γλεντιού,απηύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Κοντός, ο βουλευτής Ξάνθης, κ. Π. Σγουρίδης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Βιστωνίδας, κ. Ν. Ζλάτκος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσάνων, κ. Κ. Λειβαδίτης. Διαβάστηκε επίσης χαιρετισμός του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση.
Στην έναρξη της ημερίδας παρουσιάστηκε το βιβλίο του Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Γεωργίου Σούρλα, με τίτλο «Οι ήρωες του 1940 περιμένουν», ο οποίος ήταν παρών, το οποίο αναφέρεται στο θέμα των επτά χιλιάδων εννιακοσίων εβδομήντα έξι πεσόντων Ελλήνων μαχητών του Ελληνοαλβανικού μετώπου, οι οποίοι παραμένουν, εξήντα οκτώ χρόνια μετά, είτε άταφοι είτε προσωρινά θαμμένοι. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον Δήμαρχο Ξάνθης, κ. Μ. Στυλιανίδη.
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν κατά σειρά ο κ. Ιωάννης Κουτσοκώστας, Διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας Γιαννιτσών, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή των Σαρακατσάνων στο Μακεδονικό Αγώνα, ο κ. Αντώνιος Σκευάς, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο κ. Τσαούσης Βασίλειος, Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Σαρακατσάνων στις Σέρρες, οι οποίοι μίλησαν για την οριστική αστικοποίηση των Σαρακατσάνων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την μέχρι και σήμερα πορεία τους, καθώς και ο κ. Νικόλαος Λεοντής, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης και τέως Πρόεδρος του Δ. Σ. του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης, ο οποίος έκανε μία εκτενή αναφορά στην πορεία του Συλλόγου, από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα.
Την εκδήλωση έκλεισε η τιμητική βράβευση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, το οποίο, για την ιστορία, αποτελούσαν οι κύριοι Π. Γκοντόλιας, Χ. Κούτρας, Ι. Τάσσος, Κ. Μπουρντούνης και Δ. Μπίκος, στις πρώτες αρχαιρεσίες του Συλλόγου, που έγιναν το 1979.

Γιώργος Συληγαρδάκης
syligardakisg@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…