Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ευκαιρία για αυτοκριτική για τους ξανθιώτες επαγγελματίες

Ευκαιρία για αυτοκριτική για τους ξανθιώτες επαγγελματίες

0

Μικρή σε μέγεθος ήταν τελικά η πολυδιαφημισμένη συγκέντρωση των επαγγελματιών της Ξάνθης που ανησυχούν μπροστά στην έλευση των μεγάλων πολυκέντρων που ‘κρούουν τη θύρα’ της περιοχής ενώ οι απόψεις διίστανται και φαίνεται να ξεκίνησε η ‘αυτοκριτική’ για τα κακώς κείμενα της ξανθιώτικης αγοράς αλλά και η διάθεση για τη δημιουργία του ‘πολυκέντρου της Ξάνθης’.
Την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008 στις 20.30’ πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΄Ελισσώ’ η ανοιχτή σύσκεψη- συζήτηση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ξάνθης, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης, εκπρόσωπος του Υπουργού Α. Κοντού καθώς και εκπρόσωποι νομαρχιακών και δημοτικών παρατάξεων, επαγγελματικών φορέων και συλλόγων. Εκείνοι που έλειπαν ήταν οι επαγγελματίες που παρά τις προσδοκίες, τελικά ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν ξεπερνούσε τους 40.
Νομοθετικό κενό και αυτοκριτική
Στις τοποθετήσεις τους οι Πρόεδροι του Επιμελητηρίου Π. Ανδρικόπουλος, της Ομοσπονδίας Σ. Τσιακίρογλου και του Εμπορικού Συλλόγου Ο. Κίτσος, αναφέρθηκαν στους κινδύνους που ελλοχεύουν με την έλευση των μεγάλων πολυκέντρων που σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στην περιοχή αλλά και το νομοθετικό κενό που επιτρέπει τη δημιουργία τους. Όλοι επίσης αναφέρθηκαν στην ανάγκη διαφοροποίησης κάποιων δεδομένων στη λειτουργία της αγοράς με πρώτο θέμα αυτό του ωραρίου.
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΕΒΕ αφού ενημέρωσε για την κείμενη νομοθεσία και τα δεδομένα των πολυκέντρων που ζητούν αδειοδότηση, ανέφερε ότι το νομαρχιακό συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει μετά τη συλλογή των γνωμοδοτήσεων των φορέων εκπροσώπησης της τοπικής κοινωνίας.
Ο κ. Ανδρικόπουλος κατέθεσε τις απόψεις του λέγοντας ότι υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να κλείσουν πολλά μικρομάγαζα που θ΄αφήσουν άνεργους ιδιοκτήτες και υπαλλήλους ενώ η απασχόληση στα εμπορικά κέντρα δεν είναι πλήρης αλλά μερική για τους περισσότερους υπαλλήλους. Ως προς την διακίνηση του χρήματος ο Πρόεδρος του ΕΒΕ ανέφερε ότι τα χρήματα θα πάψουν να μένουν στην περιοχή και μέσω των νέων επενδυτών θα λείψουν ενώ για το θέμα της ανταγωνιστικότητας είπε ότι τελικά δεν θα έχει όφελος ο καταναλωτής αφού η πρακτική αποδεικνύει ότι μετά το πρώτο διάστημα λειτουργίας, οι τιμές στα εμπορικά κέντρα σταθεροποιούνται σε υψηλά επίπεδα. Κλείνοντας ο κ. Ανδρικόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μια οικονομική αφαίμαξη της τοπικής κοινωνίας ενώ η αυτοαπασχόληση που είναι το χαρακτηριστικό του 90% των ξανθιωτών επαγγελματιών, αν λείψει θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα επαγγέλματα.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης ξεκίνησε αναφερόμενος στο νόμο και το εμπορικό πολεοδομικό που αποτρέπει τη δημιουργία τέτοιων πολυκαταστημάτων σε πόλεις κάτω των 100 χιλιάδων κατοίκων ενώ παρατήρησε ότι το καλοκαίρι συνήθως γίνονται τέτοιες κινήσεις λόγω διακοπών. Στη συνέχεια ο κ. Τσιακίρογλου αναφέρθηκε στην ‘κακοποίηση του εμπορικού ιστού της πόλης’ και την έλλειψη έργων που να αναδεικνύουν την αγορά ενώ τόνισε την ανάγκη κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ 2-3 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων για την διευκόλυνση των καταναλωτών να προσεγγίσουν την αγορά. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λειτουργίας ως ενός πολυκαταστήματος όλης της ξανθιώτικης αγοράς για να μπορέσει ν’ ανταπεξέλθει στον ανταγωνισμό.
Για το ισοζύγιο των θέσεων εργασίας με την λειτουργία των πολυχώρων, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ ανέφερε ότι τελικά θα είναι αρνητικό ενώ και οι επενδύσεις απ’ τους μικρομεσαίους θ’ αποτραπούν.
Κλείνοντας ο κ. Τσιακίρογλου έμεινε στα προβλήματα που πρέπει να δουν οι ξανθιώτες επαγγελματίες και είναι αυτά που επέτρεψαν στους μεγάλους επενδυτές να διαλέξουν την περιοχή τονίζοντας ότι πρέπει να επεκταθεί η αγορά αλλά με μικροκαταστήματα κι όχι τέτοιου μεγέθους πολυκέντρα. ‘Η Ομοσπονδία λέει όχι’ είπε ο Πρόεδρος ‘κι ας γνωρίζουμε ότι η διεθνής τάση είναι να πάμε προς τα ‘κει’.
Στην αναγκαία εκπαίδευση των καταναλωτών να κάνουν ορθολογικότερη κατανομή των χρημάτων τους αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης Ο. Κίτσος, τονίζοντας ότι ‘τα χρήματα αν φύγουν απ’ την περιοχή, χάνονται’ εξήγησε ότι ‘ είμαστε λίγοι άνθρωποι και λίγα είναι τα διαθέσιμα χρήματα που πρέπει να μοιραστούν σωστά’ ενώ κλείνοντας είπε ότι ‘μπορεί να ξεπεραστεί η τάση της παγκοσμιοποίησης αλλά πρέπει να το παλέψουμε’.
Προτάσεις αντίδρασης και Εμπορική Πολεοδομία
Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν επαγγελματίες και εκπρόσωποι φορέων που κατέθεσαν τις απόψεις αλλά και τις προτάσεις τους. Ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου Ζ. Κατσαρίκας αφού αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις απ’ την έλευση των εμπορικών κέντρων όπως η υπεραξία νέων περιοχών και η αποτροπή δημιουργίας Βιοτεχνικών Περιοχών και Πάρκων, προχώρησε σε προτάσεις για την προβολή της αγοράς, την διεύρυνση του ωραρίου και την δημιουργία ευχάριστων συνθηκών για τους επισκέπτες κι εν δυνάμει καταναλωτές. Ο κ. Κατσαρίκας κατέθεσε επίσης τον προβληματισμό ‘μήπως τελικά δεν είναι η κεντροβαρής θέση του νομού αλλά εμείς είμαστε μαλθακοί και γίναμε εύκολος στόχος;’. Κλείνοντας ο Γραμματέας του ΕΒΕ τόνισε ότι πρέπει να είναι όλοι οι επαγγελματίες ενωμένοι ‘για να γνωρίζουν ότι όσοι τολμήσουν να μας αγνοήσουν, θα μας βρουν μπροστά τους’ όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο Γ. Σιούτας πρότεινε να γίνει μια συνολική κίνηση απ’ όλους τους φορείς των επαγγελματιών Αν. Μακεδονίας – Θράκης προς τους τρεις Υπουργούς της κυβέρνησης που κατάγονται απ’ την περιοχή, με στόχο ν’ αλλάξει ο νόμος και να καλυφθεί το κενό με τη δημιουργία Εμπορικού Χωροταξικού. Την εμπειρία του από άλλη ευρωπαϊκή χώρα κατέθεσε ο Γ. Μυλωνάς καταλήγοντας στην αναγκαιότητα του Εμπορικού Χωροταξικού.
Ο Πρόεδρος των Φαρμακοποιών Ξάνθης Ν. Λεοντής ανέφερε ότι πρόκειται για μια νέα επένδυση και στην πόλη πρέπει να πέφτουν χρήματα ενώ δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ευελιξία των ξανθιωτών νέων επιχειρηματιών και πρέπει να βρεθεί το μέτρο ανάμεσα στον ‘γιγαντισμό και το ανθρώπινο μέτρο’. Έθεσε δε, το ερώτημα που πρέπει όλους να προβληματίσει όπως είπε και είναι ΄γιατί επιλέγουν την Ξάνθη οι μεγάλοι για να επενδύσουν’ δίνοντας κάποια στοιχεία για την αυτοκριτική που επιβάλλεται να κάνουν οι ξανθιώτες επαγγελματίες. Κλείνοντας ο κ. Λεοντής δήλωσε ότι πιστεύει στην επέκταση αλλά και στους ξανθιώτες επαγγελματίες.
Μελέτη περίμενε ο Δήμαρχος Ξάνθης
Την συγκέντρωση παρακολ&#959

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…