Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Δυσκολεύεται αλλά το ‘παλεύει΄ η ΣΕΚΑΠ

Δυσκολεύεται αλλά το ‘παλεύει΄ η ΣΕΚΑΠ

0

Θετικό απολογισμό παρουσίασε η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ στην ετήσια γενική συνέλευση, παρά την διεθνή αντικαπνιστική εκστρατεία που επηρεάζει τις πωλήσεις της αναπόφευκτα ενώ ανακοινώθηκαν και μέτρα για την επιβίωση και ανάπτυξη της εταιρίας που όμως προϋποθέτουν συνεργασία διοίκησης, υπηρεσιών και εργαζομένων όπως επανειλημμένως τονίσθηκε απ’ όλους.
Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΣΕΚΑΠ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 24 Ιουνίου 2008 στις 11 ττ.μ. στα γραφεία της έδρας στη Βιομηχανική Περιοχή Ξάνθης, 6ο χιλιόμετρο Εθνικής οδού Ξάνθης – Καβάλας.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:
– Υποβολή και έγκριση των ετησίων Οικονομικών Καταστάσεων της 31ης εταιρικής χρήσης έτους 2007 (από 01.01.2007 έως 31.12.2007), όπως επίσης και των εκθέσεων διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών.
– Απαλλαγή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των ελεγκτών από κάθε ευθύνη για την παραπάνω εταιρική χρήση 2007.
– Διορισμός ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού Ορκωτού Λογιστή.
– Έγκριση οδοιπορικών και αποζημιώσεων που χορηγήθηκαν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη χρήση 2007. Έγκριση προϋπολογισμού οδοιπορικών και αποζημιώσεων των μελών του Δ. Σ. για την χρήση 2008.
– Διάφορα – Ανακοινώσεις – Προτάσεις.
Στην Γενική Συνέλευση διαπιστώθηκε απαρτία με την παρουσία εκπροσώπων όλων των μετόχων.
Θετικός απολογισμός και σχέδια
Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της εταιρίας Ν. Παππάς παρουσίασε τα στοιχεία του 2007 βάσει των οποίων η εταιρία παρουσίασε κερδοφορία παρά την διεθνή αρνητική συγκυρία με τον αντικαπνιστικό αγώνα να εντείνεται, γεγονός που αναμένεται να φέρει και περαιτέρω μείωση των πωλήσεων.
Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος η μεγάλη επένδυση των 16,2 εκατομμυρίων ευρώ, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Δύο γραμμές παραγωγής ήδη τίθενται σε λειτουργία.
Με την εγκατάσταση των νέων μονάδων παραγωγής ξεκινά η φάση ανάπτυξης της εταιρείας με την σχεδίαση και παραγωγή σειράς νέων καπνικών προϊόντων.
Η επένδυση αυτή που ολοκληρώθηκε σε λιγότερο χρονικό διάστημα του ενός έτους, οδηγεί την ΣΕΚΑΠ στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη, καθώς μειώνει σημαντικά το κόστος παραγωγής, αυξάνει την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επέκταση σε νέες αγορές.
Ο κ. Παππάς, παρουσιάζοντας τον απολογισμό του 2007, τόνισε ότι όλοι οι στόχοι της Διοίκησης επιτεύχθηκαν. Το πρόγραμμα περιστολής των δαπανών είχε θεαματικά αποτελέσματα, η παραγωγή προϊόντων και ο τζίρος συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και η ουσιαστική κερδοφορία θα επιτευχθεί γι άλλη μια χρονιά.
Τρίτη στην ελληνική αγορά
Η εταιρεία διατηρήθηκε στην τρίτη θέση από πλευράς μεριδίων αγοράς και την πρώτη θέση ανάμεσα στις Ελληνικές εταιρείες του κλάδου. Ο κ. Παππάς δήλωσε ότι με τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού, ανοίγει μια νέα περίοδος, που συνοπτικά σκιαγραφείται από την προσπάθεια διατήρησης της θέσης της στην Ελληνική αγορά, επέκταση στη διεθνή αγορά και κερδοφορία. Δράσεις που συντελούν στη διατήρηση του σημερινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος της.
Ο απολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία αφού τα σωματεία εργαζομένων τον καταψήφισαν.
Προβληματισμός και συνεργασία αλλά όχι απαισιοδοξία
Τις απόψεις τους κατέθεσαν εκπρόσωποι των μετόχων και των εργαζομένων με κοινή αναφορά όλων στην ανάγκη συνεργασίας για το καλό της εταιρίας. Κατατέθηκαν και προτάσεις τις οποίες δεσμεύτηκε η διοίκηση να επεξεργασθεί ενώ το κλίμα ήταν ήρεμο.
Στην δευτερολογία του ο Πρόεδρος της εταιρίας ανέφερε ότι ο προβληματισμός μπορεί να γίνει γόνιμος τονίζοντας ότι εκείνο που χρειάζεται είναι συνεργασία και όχι απαισιοδοξία. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δεν επιτρέπει καθυστερήσεις όπως είπε ο κ. Παππάς ενώ για το κρίσιμο σημείο που βρίσκεται η εταιρία, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη συνεργασία όλων, θα ξεπεραστεί και μπορεί ν΄ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.
Αισιόδοξος ο Αντιπρόεδρος Γ. Ράπτης
Ζητήσαμε απ’ τον Αντιπρόεδρο Γ. Ράπτη να μας πει την άποψή τους για το παρόν και το μέλλον της εταιρίας και μας είπε τα εξής: «πιστεύουμε ότι σήμερα έγινε κατανοητό απ’ όλους και πρώτα απ’ τους εργαζόμενους αλλά φυσικά κι απ’ τους μετόχους ότι πρέπει να κάνουμε πολλές τομές αν πράγματι θέλουμε να δώσουμε ένα καινούργιο μέλλον στη ΣΕΚΑΠ. Είναι η ναυαρχίδα στην Ξάνθη, πρέπει να ζήσει αλλά πρέπει επίσης να σκεφτούμε όλα της τα προβλήματα. Τουλάχιστον το Δ.Σ. το έχει καταλάβει πολύ καλά, το ‘χουν καταλάβει κι οι μέτοχοι, πιστεύω ότι θα το καταλάβουν πολύ καλά και οι εργαζόμενοι και θα βρούμε τη ρότα μας».
Για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης της Αγροτικής Τράπεζας απ’ την ΣΕΚΑΠ ο κ. Ράπτης ανέφερε: «γεγονός είναι ότι η ΑΤΕ θέλει ν’ απεγκλωβισθεί απ’ όλα τα εργοστάσια που είναι μετοχικού της ενδιαφέροντος. Οπωσδήποτε για να φύγει πρέπει να πάρει λεφτά και το συνεταιριστικό κίνημα αδυνατεί. Το έχω πάρα πει πολλές φορές ότι το συνεταιριστικό κίνημα απέτυχε παταγωδώς με την πορεία που είχε χαράξει μέχρι σήμερα τουλάχιστον. Τώρα πλέον το βλέπουν όλοι από διαφορετικό πρίσμα το συνεταιριστικό κίνημα, οι εμπλεκόμενοι και με τα νέα μυαλά που μπαίνουν, θα δώσουμε μια άλλη πορεία γιατί μέχρι τώρα στρουθοκαμηλίζαμε. Αυτό που λέγαμε όλοι ήταν ότι θα δοθεί πολιτική λύση, η λύση αυτή όμως θέλει χρήμα και κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν το βάζει αν δεν έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα που χρειάζονται» ενώ στην ερώτηση αν η ΣΕΚΕ μπορεί να βοηθήσει στην παρούσα φάση τη ΣΕΚΑΠ ο Αντιπρόεδρος απάντησε: «η ΣΕΚΕ είναι πράγματι μια εταιρία που ενεργοποιείται στον τόπο μας και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στα πεπραγμένα της ΣΕΚΑΠ. Υπάρχουν σκέψεις πολλές. Απ’ τον ιδιωτικό τομέα σήμερα δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος, με την βοήθεια του Υπουργού μας που προέρχεται απ’ το συνεταιριστικό κίνημα, πιστεύω ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά».
Η ΣΕΚΕ στηρίζει τη ΣΕΚΑΠ
Ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ Π. Ταρενίδης απαντώντας στην ερώτηση για το ενδιαφέρον της ΣΕΚΕ για την εταιρία και τις δυνατότητες βοήθειά της είπε: «εμείς σαν ΣΕΚΕ στηρίζουμε τη ΣΕΚΑΠ ως μεγαλομέτοχος θέλουμε πρωτίστως η ΣΕΚΑΠ να επιβιώσει και να αναπτυχθεί. Τα μέτρα που πρότεινε ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους πλην όμως τα μέτρα αυτά πρέπει να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, η ΣΕΚΑΠ έχει ένα μερίδιο περί το 11%, είναι ένα μερίδιο αρκετά καλό στην ελληνική αγορά και με τα μέτρα αυτά μπορεί και ν’ αναβιώσει και ν’ αναπτυχθεί. Εύχομαι στους εργαζόμενους να είναι συνεργάτες με την διοίκηση κι έτσι να πάει μπροστά η βιομηχανία. Η ΣΕΚΕ είναι μεγαλο&

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση ενάντια στην προκατάληψη

Την πρώτη του εκδ …