Δίποντο Κοντού

0

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας, με θετικό όμως απόηχο βρίσκεται ο Ξανθιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός. Οι λόγοι είναι δύο: Αφ’ ενός το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία που τώρα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί αφ’ ετέρου δε και με την τροπολογία στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την κτηνοτροφία σύμφωνα με την οποία προβλέπονται 500 υποτροφίες κάθε χρόνο σε αγροτόπαιδα δίνοντας τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με γνωστικό αντικείμενο την αγροτική ανάπτυξη.
Τόσο το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία που όπως σημείωσε ο κ. Κοντός κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη: «έχει πολλά μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας» και μερικά απ’ αυτά είναι η επέκταση καλύψεων του ΕΛΓΑ στην κτηνοτροφία: «αποκαθιστώντας έτσι μια αδικία σε βάρος των κτηνοτρόφων που ενώ στη φυτική παραγωγή οι αγρότες πληρώνουν στο ΕΛΓΑ 70 εκ. ευρώ και εισπράττουν 500 εκ. ευρώ στην κτηνοτροφία πληρώνουν περισσότερες εισφορές απ’ αυτά που εισπράττουν», όπως και η καθιέρωση με νόμο της αναγραφής της ενδεικτικής τιμής των γεωργικών φαρμάκων, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση με το αλαλούμ στις τιμές, όσο και η τροπολογία για τις υποτροφίες χαιρετίστηκαν πολύ θετικά από τον τοπικό αλλά και τον πανελλαδικό τύπο. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο υπουργός δεν διστάζει να βάλει χέρι στις κρατικές επιχορηγήσεις των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ με περικοπή από το 1,5% επί των εσόδων του ΕΛΓΑ που ήταν σήμερα σε 0,5%, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις υποτροφίες, γεγονός που μπορεί να δυσαρεστεί τους αγροτοπατέρες αλλά ο σκοπός είναι ιερός!
Ο κ. Κοντός αναφερόμενος σ’ αυτή την τροπολογία επισημαίνει ότι μ’ αυτό το θεσμό δίνεται η δυνατότητα σε νέα παιδιά αγροτών να σπουδάσουν και να μετεξελίξουν τον αγροτικό τομέα σε επιχειρηματικές βάσεις και να δημιουργηθεί έτσι η υποδομή για νέους αγρότες ενημερωμένους σ’ ότι αφορά τον κλάδο με στόχο πάντα είναι η αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα.
Σ’ ότι αφορά τα τοπικά θέματα ο κ. Κοντός ανακοίνωσε την έγκριση από το υπουργείο δύο έργων του ΟΠΑΑΧ για το Δήμο Τοπείρου (περισσότερες πληροφορίες μας σε επόμενο ρεπορτάζ) καθώς και την εξέλιξη στο μεγαλεπήβολο εγχείρημα της άρδευσης της πεδιάδας της Ξάνθης για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εν αναμονή των τελικών υπογραφών των κ. Φώλια, Λιάπη και ιδίου ενώ ο κ. Σουφλιάς έχει ήδη υπογράψει.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σταθερά ‘στάσιμος’ ο Νομός Ξάνθης το 2007

Η σταθερή στασιμότητα του Νομού Ξάνθης το 2007 τόσο στον τομέα της απασχόλησης όσο και στο…