Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Διευρύνει τα επιστημονικά του πεδία το Δ.Π.Θ.

Διευρύνει τα επιστημονικά του πεδία το Δ.Π.Θ.

0

Αναβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με τη διεύρυνσή του σε άλλα επιστημονικά πεδία που ολοκληρώνουν τη φυσιογνωμία του και το σταθεροποιούν ως περιφερειακό πανεπιστήμιο στην 3η θέση των ΑΕΙ της χώρας.
Το «πράσινο φως» δόθηκε από την Πέμπτη 24 Ιουλίου κατά τη συνεδρίαση
του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ) το οποίο και ενέκρινε την ίδρυση νέων τμημάτων σε περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας όπως και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων τμημάτων πανεπιστήμιων και τεχνολογικών ιδρυμάτων. Έτσι το Δ.Π.Θ. «εμπλουτίζεται» με δύο νέα τμήματα: α)Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, με έδρα την Κομοτηνή, β)Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με έδρα την Κομοτηνή. Παράλληλα εγκρίθηκε η πρόταση για την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δ.Π.Θ.
Διευρύνει τα επιστημονικά του πεδία το Δ.Π.Θ.
«Ήταν στις στοχεύσεις του Δ.Π.Θ. καθώς δεν σταματά την ανάπτυξή του ή ο εμπλουτισμός του με τμήματα. Ουσιαστικά διευρύνουμε τη Νομική σχολή καθώς το νέο τμήμα Πολιτικών Επιστημών που εγκρίθηκε πλαισιώνει την Νομική και επίσης το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων θα δημιουργήσει τη σχολή των Οικονομικών σπουδών του ΔΠΘ», σημειώνει ο Αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο οποίος παράλληλα μας πληροφορεί ότι στον 4ετή σχεδιασμό του Δ.Π.Θ. είναι και η ίδρυση 4 άλλων νέων τμημάτων.
Σχεδιασμός για 4 νέα τμήματα
Ήδη έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο κ. Καραμπίνης και γίνεται διερεύνηση επιστημονικών πεδίων ώστε τα νέα τμήματα να έχουν σύνδεση με την αγορά εργασίας: «Με τη δημιουργία των 4 νέων τμημάτων θέλουμε να διασφαλίσουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας».
Ο σχεδιασμός έχει για την Ξάνθη δύο κατευθύνεις: της ίδρυσης τμήματος Ενεργειακών Μηχανικών στην Πολυτεχνική Σχολή ή Τοπογράφων Μηχανικών εξειδικευμένων όχι μόνο σε επίγειες μεθόδους αλλά από αέρος μετρήσεις, όμως δεν έχει ληφθεί ακόμη η απόφαση.
Και τα λεφτά απ’ την αρχή…
Να σημειώσουμε ότι τα 2 νέα τμήματα που ήδη έχουν εγκριθεί υπάρχει επιπρόσθετη χρηματοδότηση, γεγονός που αποσοβεί τον κίνδυνο να περιπέσει πάλι το Δ.Π.Θ. στην οικονομική δυσπραγία άλλων ετών: «Έχουμε ζητήσει και ανθρώπινο δυναμικό και επιπρόσθετη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.
Δεν μπορούμε πια ως πανεπιστήμιο να λειτουργήσουμε στη λογική της προηγούμενης επέκτασης του πανεπιστημίου μας, που κόβαμε λεφτά από τα άλλα τμήματα. Αυτό το ξεκαθαρίσαμε στο υπουργείο Παιδείας και έχει γίνει αποδεκτό να υπάρχει χρηματοδότηση από την αρχή», υπογραμμίζει ο κ. Καραμπίνης.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συσκέψεις φορέων υπό την προεδρία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Θρακιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κον…