Χάραξαν τον δρόμο της ανάπτυξης

0

Ένα οδικό χάρτη ανάπτυξης για την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013 …χάραξε ο Δήμος Σταυρούπολης. Ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσεων και στοχεύσεων που θ’ αποτελέσουν το όχημα της ανάπτυξης της περιοχής του μέσα από την καταγραφή των προοπτικών της και βασισμένη στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Κεντρικός στόχος τα χρήματα των 60 εκ. ευρώ που της αναλογούν από το ΕΣΠΑ να δημιουργήσουν μια υπεραξία στην περιοχή, να της δώσουν ώθηση για μια βιώσιμη αειφόρο ανάπτυξη βασισμένη στην επιχειρηματικότητα, στις νέες τεχνολογίες και προπάντων να συγκρατήσουν τον πληθυσμό της, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής του. Αυτές οι προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάστηκαν ενδελεχώς στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Σταυρούπολης με θέμα «Προοπτικές ανάπτυξης στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Ιουνίου το πρωί στο συνεδριακό κέντρο Κομνηνών, όπου κλήθηκαν πολιτικοί επιστήμονες και τεχνοκράτες Έλληνες και Ιταλοί να καταθέσουν τις θέσεις τους, τις εμπειρίες τους αλλά και τη τεχνογνωσία τους σε θέματα καινοτόμων καλλιεργειών (π.χ. τρούφας) ώστε να διευρενηθούν οι προοπτικές και ο σχεδιασμός εφαρμογής τους στο Δήμο Σταυρούπολης.
Η ημερίδα συγκέντρωσε πλήθος κόσμου του Δήμου που έδειξε μ’ αυτό τον τρόπο τον ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη της περιοχής του αλλά και εκπροσώπων φορέων του νομού.
«Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε την ευρωπαϊκή και εθνική στρατηγική σε περιφερειακό τοπικό επίπεδο» τόνισε ο δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Καρασακαλίδης που είχε το συντονισμό της ημερίδας: «Διανύουμε το τελευταίο έτος εφαρμογής του Γ’ ΚΠΣ και βαδίζουμε στην έναρξη της 4ης προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013. Ο Δήμος Σταυρούπολης από πολύ νωρίς έχοντας υπ’ όψιν του τις εθνικές και κοινοτικές πολιτικές και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την περίοδο αυτή προχώρησε στη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού προγράμματος ανάπτυξης».
Αυτο σύμφωνα με τον κ. Καρασακαλίδης δίνει έμφαση στη βελτίωση της επιχειρηματικότητας, την προώθηση νέων τεχνολογιών στην καινοτομία στην εκπαίδευσης ιδιαίτερα όμως στους νέους: «Αναβαθμίζουμε και προστατεύουμε αποτελεσματικά το περιβάλλον, ολοκληρώνουμε ένα ευρύ δίκτυο υποδομών δίκτυο μεταφορών ύδρευση αποχέτευση. Σχεδιάζουμε δράσεις νέα προοπτική στο δήμο που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών και τον ανταγωνισμό. Τα οφέλη θα είναι χειροπιαστά για τους νέους τις επιχειρήσεις και για τον κάθε συμπολίτη».
Τρεις είναι οι τομείς όπου θα κατανεμηθούν τα 60 εκ. που αναλογούν στο δήμο:
Α)Η βελτίωση της προσπελασιμότητας με τη βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου
Β) Ανάδειξη και προβολή του φυσικού περιβάλλοντος με ήπιες μορφές παρεμβάσεων με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη
Γ)Η αξιοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στην ανάπτυξη της υπαίθρου π.χ. πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και διακρατικών πρωτοβουλιών
Θέματα μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη του δήμου επίσης θεωρούνται Το χωροταξικό και οι χρήσεις γης, η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερης εισοδηματικής τάξης, η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με την ανάπτυξη και άλλων μορφών τουρισμού καθώς και η μεγαλύτερη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας στο τουριστικό γίγνεσθαι. Παράλληλα σε συνεργασία με την περιφέρεια Αν. Μακ. – Θράκης εντάσσονται έργα περιφερειακού σχεδιασμού και βελτιώνεται αισθητικά η εικόνα των οικισμών με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική
Πρώτος εισηγητής της ημερίδας ήταν ο κ. Βακάλης Νίκος, Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ο οποίος δεν μπόρεσε τελικά να παραστεί όμως διαβάστηκε η εισήγηση του που αφορούσε την ευρωπαϊκή πολιτική και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σημειώνοντας ότι η εξάρτηση της χώρας μας από το πετρέλαιο είναι πολύ μεγάλη και αναλύοντας τις διεθνείς δυσμενείς συνθήκες λόγω της ανατίμησή τους αιτιολόγησε την αναγκαιότητα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επικαλούμενες το παράδειγμα σε περιοχή της Αυστρίας όπου σήμερα το 30% των ενεργειακών αναγκών της καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα οφέλη είναι συνολικά. Στη συνέχεια ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρος Αρναουτάκης, πρώην δήμαρχος στις Αρχάνες του Ηρακλείου αφού αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκό γίγνεσθαι σημειώνονται ότι η Ευρώπη περνά κρίση ταυτότητα και ανάπτυξης κατέθεσε την εμπειρία του ως δήμαρχος επί σειρά ετών στις Αρχάνες Ηρακλείου και στις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην απορρόφηση των κονδυλίων από την τοπική αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται όραμα αλλά και Τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή σας ώριμες μελέτες, ετοιμότητα και ένας υποστηρικτικός μηχανισμός υπηρεσιών που θα κάνουν αποτελεσματικότερη την απορρόφηση και την αξιοποίηση των κονδυλίων.
Ο κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος , επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων παρουσίασε τα αρχαία μνημεία του Δήμου Σταυρούπολης επικεντρώνοντας στο πως αυτά θα μπορέσουν να συμβάλουν στην ανάπτυξή της.
Ο κ. Χαραλαμπίδης Μιχάλης ερευνητής – συγγραφέας – κοινωνιολόγος αναφέρθηκε στις πολιτικές της ποιότητας και στους ειδικούς σχεδιασμού που μπορεί να κάνει ένας δήμος όπως ο δήμος Σταυρούπολης για να πετύχει την ανάπτυξη.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…