Χαμηλή επικινδυνότητα

0

Ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων από τη δράση της Επιτελικής Επιτροπής για την Εθνική Πολιτική Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφιστάμενων Κατασκευών που έχει ξεκινήσει το ΤΕΕ εδώ και 15 χρόνια υλοποιώντας μια πρόταση του ομότιμου καθηγητής κ. Τάσσιου, μέσω του προγράμματος ΕΠΑΝΤΥΚ σε πολλές πόλεις της χώρας εκ των οποίων και στην Ξάνθη, διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη την Πέμπτη 22 Μαΐου. Στην ημερίδα παρουσία του κ. Τάσιου, του προέδρου του ΤΕΕ – Θράκης κ. Παπαθανασίου, του αντιπροέδρου κ. Πλέσια και του αντιπρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Καραμπίνη που είναι μέλος της Επιτελικής Επιτροπής, παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα αποτίμησης της σεισμικής διακινδύνευσης για το σύνολο του οικοδομικού ιστού της πόλης της Ξάνθης, στην οποία έγινε μια πιλοτική απογραφή σ’ ένα ενδεικτικό δείγμα των οικοδομικών τετραγώνων της. Αποτιμήθηκαν 40 οικοδομικά τετράγωνα, ποσοστό 10% από τα 8332 κτίρια της πόλης μας.
Μελέτη – εργαλείο σε περίπτωση σεισμού
Σύμφωνα με τον κ. Πλέσια η μελέτη αυτή, δεν είναι μελέτη εφαρμογής, δεν μας δείχνει δηλαδή τι πρέπει να κάνουμε για κάθε κτίριο αλλά είναι μια βάση δεδομένων που μπορεί να γίνει ένα εργαλείο στα χέρια των τοπικών ταγών και να χρησιμοποιηθεί για πολλές ενέργειες σε περίπτωση σεισμού. Για παράδειγμα γνωρίζοντας την ακριβή διακινδύνευση μπορεί να γίνει σωστότερη κατανομή των οδών διαφυγής και της αποτελεσματικότερης εφαρμογής του σχεδίου «Ξενοκράτης» Έχει αποτιμηθεί η σεισμική διακινδύνευση ακόμη και σε μεγέθη κόστους αποκατάστασης σε ενδεχόμενο σεισμό.
Πρέπει να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς
Ο κ. Καραμπίνης εξηγώντας το τι επιτυγχάνεται μ’ αυτή τη δράση σημειώνει: «Πρέπει να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς στο θέμα του σεισμικού κινδύνου. Όταν γνωρίζουμε ότι η παλιά γενιά των κατασκευών, χωρίς να λέμε ότι είναι επικίνδυνες είναι όμως μειωμένης σεισμικής προστασίας σε σχέση με τις υφιστάμενες ,δεν πρέπει να αγνοούμε ότι υπάρχει ένας ενδεχόμενος σεισμικός κίνδυνος. Οφείλουμε λοιπόν σαν πολιτεία να προσδιορίσουμε τον κίνδυνο . Αυτό προσπαθεί να κάνει αυτή η δράση. Σ’ ένα ενδεχόμενο σεισμικό συμβάν τα χαρακτηριστικά του θα μας δώσουν οι σεισμολόγοι. Αυτά τα αποτελέσματα όμως προσδιορίζουν τη σεισμική διακινδύνευση που έχει πολλούς παραμέτρους από ανθρώπινες απώλειες, τραυματισμούς, ψυχικές νόσους μέχρι την οικοσυσκευή που θα χάσουμε».
Ώρα ν’ αναλάβει δράση η πολιτεία
Το ζητούμενο είναι ότι πρέπει αυτή η βάση δεδομένων να μην πάει χαμένη αλλά να αναλάβει δράση η πολιτεία, η οποία καλείται σε επίπεδο Δήμου και σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών με βάση αυτά τα δεδομένα στοιχεία να ιεραρχήσει το που θα πρέπει να ξεκινήσει τις παρεμβάσεις του έτσι ώστε ορισμένες αδυναμίες του οικιστικού του ιστού να αρθούν σ’ ένα μεγάλο βαθμό καθώς πλέον έχουν προσδιοριστεί ποια είναι εκείνα τα οικοδομικά τετράγωνα και οι περιοχές που έχουν μεγαλύτερη τρωτότητα οι κατασκευές τους αλλά και τη μεγαλύτερη διακινδύνευση. Αυτά έχουν χαρτογραφηθεί και τα πλήρη στοιχεία για την πόλη της Ξάνθης θα παρουσιαστούν και στην ημερίδας της προσεχούς Πέμπτης στην Κομοτηνή.
Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στο δήμο Ξάνθης να επιβεβαιώσει τα επιτελικά του σχέδια για ένα ενδεχόμενο σεισμό και να περάσει σε μια επόμενη φάση που ορισμένα απ’ αυτά τα κτίρια που διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζουν μια τρωτότητα και μια διακινδύνευση, να ιεραρχήσει τις παρεμβάσεις.
Ειδικά για τα σχολεία υπάρχει άλλη παράλληλη δράση του ΟΣΚ. Συγκεκριμένα έχει μελετηθεί και έχει περάσει στη β’ φάση όπου ο ΟΣΚ όπου διαπιστώθηκαν ανάγκες παρεμβάσεων τις έχει κάνει.
Στοιχεία για την Ξάνθη: Χαμηλά ποσοστά σεισμικής διακινδύνευσης
Μέσα από τη δράση αυτή έχει κατανεμηθεί και η σεισμική διακινδύνευση σε επίπεδο νομών της χώρας. Όπως μας πληροφορεί ο κ. Καραμπίνης από τους 52 νομούς της χώρας η Ξάνθη είναι σε χαμηλά ποσοστά διακινδύνευσης . Επίσης ένα άλλο στοιχείο είναι ότι στην Ξάνθη με βάση τα στοιχεία λόγω της ιδιαιτερότητάς της, του οικισμού της παλιάς πόλης, υπάρχει μια διακύμανση διακινδύνευσης. Ορισμένες περιοχές του πολεοδομικού ιστού της πόλης παρουσιάζουν αυξημένη διακινδύνευση όπως αυτός της Παλιάς Πόλης για τον οποίο θεωρείται φυσικό αυτό, καθώς δεν ανανεώνεται.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…