Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ασφαλιστική δικλείδα για τιςθέσεις εργασίας

Ασφαλιστική δικλείδα για τιςθέσεις εργασίας

0

Η διαδικασία πώλησης της ΡΟΔΟΠΗ Α.Ε. εισήλθε πλέον στην τελική ευθεία αφού στον μεγαλύτερο βαθμό έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες καθώς όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν παραλάβει το προσχέδιο «Σύμβασης Αγοράς και Πώλησης Μετοχών» και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα υποβάλλουν τις όποιες παρατηρήσεις τους και τη Δεσμευτική προσφορά.
Είναι εύλογο λοιπόν οι εργαζόμενοι στη ΡΟΔΟΠΗ ν’ ανησυχούν για το τι τους ξημερώνει από το νέο αφεντικό! Σημειώνεται ότι τα αιτήματα τους έτσι όπως τέθηκαν στις αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η διατήρηση της σύμβασης της ΟΣΕΓΟ και στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς και εκσυγχρονισμό της εταιρείας ως προϋπόθεση διασφάλισης της βιωσιμότητάς της και αύξησης της ανταγωνιστικότητάς της. Όμως στην τελευταία σύσκεψη με τον διοικητή της ΑΤΕ κ. Μηλιάκο κανένα, έστω και προφορικά, εχέγγυο δεν δόθηκε αναφορικά με τα αιτήματα των εργαζομένων.
Αντίθετα αυτό δόθηκε και αποτελεί πολιτική δέσμευση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρο Κοντό. Συγκεκριμένα ο κ. Κοντός μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή «Αναζητήσεις» του Γιάννη Γκορόγια ξεκαθάρισε τα ακόλουθα :«Συμμερίζομαι την αγωνία των εργαζομένων όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι μέσα στην προκήρυξη της Αγροτικής Τράπεζας, υπάρχει σαφής όρος που λέει ότι θα προτιμηθεί αυτός (αγοραστής) ο οποίος θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και που θα παρουσιάσει σχέδιο αύξησης θέσεων εργασίας.
Είναι ξεκάθαρο εφ’ όσον υπάρχει αυτή η υποχρέωση στον αγοραστή δεν θα προχωρήσει καμιά πράξη πώλησης μετοχών της εταιρείας αν δεν διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και δεν παρουσιαστεί επενδυτικό σχέδιο εκσυγχρονισμού του εργοστασίου που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στον τόπο μας».
Παράλληλα ο κ. Κοντός κατέστησε σαφές ότι αν δεν τηρηθούν αυτοί οι όροι ΔΕΝ πρόκειται να πωληθεί η εταιρεία, ενώ…πριν πέσουν οι υπογραφές θα συζητήσει ο υποψήφιος αγοραστής με το σωματείο εργαζομένων και συνέστησε και οι δύο πλευρές να επιδείξουν καλή θέληση.
Επιπλέον πρόσθεσε ότι ο σκοπός της πώλησης της ΡΟΔΟΠΗ είναι να αναπτυχθεί η εταιρεία να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και κυρίως να στηριχθεί η κτηνοτροφία του νομού υπογραμμίζοντας ότι αν διατηρηθεί στην υφισταμένη κατάσταση μοιραία θα οδηγηθεί σε κλείσιμο και αυτό θα το πληρώσουν και οι εργαζόμενοι και οι κτηνοτρόφοι που ήδη το πληρώνουν καθώς με μέσο όρο αγοράς 45 λεπτά το κιλό αγελαδινού γάλακτος η ΡΟΔΟΠΗ πληρώνει 37 λεπτά.
Αυτό σημαίνει ότι μια συνεταιριστική εταιρεία υπολείπεται στις τιμές από άλλες ιδιωτικές εταιρείες που δίνουν μέχρι 51 λεπτά στην αγορά!
Αναφορικά όμως με το αίτημα των εργαζόμενων να εφαρμοστεί η συλλογική σύμβαση της ΟΣΕΓΟ ούτε η ΑΤΕ δεσμεύει τον υποψήφιο αγοραστή ούτε ο κ. Κοντός δεσμεύτηκε γι’ αυτό. Σημειώνεται ότι η συλλογική σύμβαση της ΟΣΕΓΟ είναι κλαδική σύμβαση και αφορά συνεταιριστικούς υπαλλήλους και προβλέπει περίπου 2% υψηλότερους μισθούς. Το ερώτημα είναι: Ποιος ιδιώτης θα συναινέσει σε κάτι τέτοιο;
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Πονοκέφαλος» στη «Στέγη Γραμμάτων»

Ισχυρό «πονοκέφα_…