Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Αρνητική εισήγηση για το παζάρι του Π. Λάγος απ’ το ΕΒΕ

Αρνητική εισήγηση για το παζάρι του Π. Λάγος απ’ το ΕΒΕ

0

Αρνητικά εισηγείται το ΕΒΕ για το παζάρι του Π. Λάγος όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο ενώ η οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν τα μέλη του ήταν η ουσία της κριτικής της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που τελικά διεκόπη κι απ’ την οποία δεν έλειψαν και οι εντάσεις και οι αναφορές στην υπόθεση του ΔΕΡΑΣ.
Την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008 στις 19.00’ πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ξάνθης, στην αίθουσα συνεδριάσεων.
Την συζήτηση παρακολούθησε και μάλιστα συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης Σ. Τσιακίρογλου.
Όχι στη σημερινή μορφή του παζαριού, ναι στις άδειες σε παραγωγούς
Στο πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης που αφορούσε στην απόφαση του Επιμελητηρίου για την λειτουργία της κυριακάτικης αγοράς στο Π. Λάγος, κατατέθηκαν απόψεις απ’ τα μέλη που όλες ήταν στην ίδια κατεύθυνση, αυτή που αρχικά εξέφρασε ο Γραμματέας Ζ. Κατσαρίκας.
Αποφασίστηκε τελικά να είναι αρνητική η εισήγηση του οργάνου με το σκεπτικό ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη δεδομένα όπως το γεγονός ότι οι καταναλωτές εξυπηρετούνται πλέον απ’ τις λαϊκές που γίνονται σε κάθε δήμο σχεδόν της περιοχής μέσα στην εβδομάδα, οι αποστάσεις έχουν μικρύνει, η δυσχερής οικονομική κατάσταση των εμπόρων του νομού και το θέμα του ωραρίου που καταστρατηγείται. Εκείνο που τονίστηκε και συμφώνησαν όλοι είναι να καταγραφεί ότι το ΕΒΕ συμφωνεί με την άδεια λειτουργίας του παζαριού μόνο με τη συμμετοχή των παραγωγών. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ομοσπονδία που ήδη έχει αποστείλει αρνητική εισήγηση στο Νομάρχη όπως ανέφερε ο κ. Τσιακίρογλου τονίζοντας ότι η ανάπτυξη του Π. Λάγος μπορεί να γίνει με άλλους τρόπους κι όχι μέσω του παζαριού ενώ αναφέρθηκε και στην προσοχή που πρέπει να δείξουν όλοι στην ανάπτυξη του παραεμπορίου.
Προτάσεις και σύσκεψη φορέων
Στη συζήτηση των προτάσεων που κατέθεσαν τα μέλη του Δ.Σ. ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γ. Αθανασιάδης άσκησε κριτική στον Πρόεδρο Π. Ανδρικόπουλο για το ‘στρογγύλεμα’ της κατάστασης όπως χαρακτηριστικά είπε σε δημόσια απάντηση προς το Νομάρχη ενώ τον κάλεσε να απαντήσει για τις επενδυτικές προτάσεις με βάση τον αναπτυξιακό νόμο που εγκρίθηκαν στην Ξάνθη και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι εξελίξεις, προτείνοντας να ζητηθούν επισήμως τα στοιχεία απ’ την Περιφέρεια. Για απραξία που φέρνει την απαξίωση του θεσμού έκανε λόγο ο κ. Αθανασιάδης αναφέροντας ότι η επιτροπή που συστάθηκε για σημαντικά θέματα όπως η γεωθερμία, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα, δεν έχει συνεδριάσει όπως και το θέμα του φυσικού αερίου που δεν έχει δοθεί απάντηση απ’ την Περιφέρεια.
Κλείνοντας ο κ. Αθανασιάδης πρότεινε να συγκληθεί μια σύσκεψη φορέων απ’ το ΕΒΕ και να κληθούν οι αρχές και φορείς του τόπου, κεκλεισμένων των θυρών για να συζητηθούν τα προβλήματα της περιοχής και να ξεκινήσει η διεκδίκηση.
Ο Γ. Μυλωνάς κατέθεσε δυο προτάσεις που αφορούσαν στη βράβευση παλαιών επαγγελματιών του νομού και την αποστολή γραπτών μηνυμάτων ενημέρωσης για τις ημερίδες που διοργανώνει το ΕΒΕ σε μια προσπάθεια αποφυγής του φαινομένου των άδειων αιθουσών. Το Προεδρείο επιφυλάχθηκε να ερευνήσει τα θέματα και κάποια απ’ αυτά να δρομολογηθούν.
Κόντρα Κατσαρίκα – Σιούτα για το ΔΕΡΑΣ
Μπορεί επισήμως να μην ετέθη στα θέματα ημερήσιας διάταξης αλλά με την παρέμβαση του Γ. Σιούτα σε κάποια απ’ τα θέματα για την κατάθεση των προσωπικών του απόψεων, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε πολλές φορές με την προσπάθεια του Προέδρου να διακόψει το μέλος. Καθοριστική ήταν η τελευταία παρέμβαση που έφερε και την διακοπή της συνεδρίασης χωρίς να συζητηθούν τα δυο τελευταία θέματα ημερήσιας διάταξης. Η λογομαχία μεταξύ Ανδρικόπουλου – Σιούτα έφερε και τις προσπάθειες των υπολοίπων να λειτουργήσουν πυροσβεστικά και μέσα στον αναβρασμό ακούστηκαν διάφορα μεταξύ των οποίων και η φράση του Ζ. Κατσαρίκα που απευθυνόμενος στον Γ. Σιούτα είπε: «κρατάτε ομήρους 140 επαγγελματίες για το ΔΕΡΑΣ κι ενώ απ’ το Επιμελητήριο ξεκίνησε η προσπάθεια, εσείς το βγάλατε απ’ έξω».
Όπως υποστηρίζει ο κ. Κατσαρίκας: « για την υπόθεση του ΔΕΡΑΣ υπεύθυνοι είναι εκείνοι που κρατούν ομήρους τους επαγγελματίες ενώ ευθύνη φέρει και ο Δήμαρχος που δεν ξεκαθαρίζει το θέμα».
Για το θέμα δεν δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Σιούτα ν’απαντήσει λόγω διακοπής της συνεδρίασης και όπως μας είπε μετά: «πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ο κ. Κατσαρίκας. Είναι λάθος μου ν’ ασχοληθώ μ’ ένα νεκρό όργανο και για την κατάσταση του ΕΒΕ την ευθύνη την έχουν ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας. Εγώ συνεχίζω ν’ ασχολούμαι απ’ την αγάπη μου για τον κόσμο που περιμένει όπως έκανα και με το Σύλλογο Δανειοληπτών και με το οφθαλμιατρείο. Τα βάζω πάνω απ’ τον εαυτό μου. Δυστυχώς όμως παρασύρομαι και τους απαντώ. Το ΕΒΕ μένει άπραγο ενώ οι επαγγελματίες αγκομαχούν. Εκεί είναι η ουσία για το όργανο κι εκεί πρέπει να εστιάζουμε».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση ενάντια στην προκατάληψη

Την πρώτη του εκδ …