Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Απ’ έξω κούκλα…από μέσα όμως πάσχει από ελλιπή στελέχωση

Απ’ έξω κούκλα…από μέσα όμως πάσχει από ελλιπή στελέχωση

0

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η επέκταση του ΙΚΑ Ξάνθης στο ιδιόκτητο οικόπεδο έκτασης 1000 τ.μ. που θα στεγάζει τις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ και θα αποσυμφορίσει το κυρίως κτήριο όπου θα στεγάζει πλέον τις υγειονομικές υπηρεσίες. Το έργο είναι της τάξης των 2 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από τη Διοίκηση του ΙΚΑ και όπως είναι γνωστό για να φτάσει στο στάδιο της υλοποίησης χρειάστηκαν αρκετές «πιέσεις» τόσο του Διευθυντή του ΙΚΑ Ξάνθης κ. Τουρτούρα όσο και των τοπικών φορέων. Η αναγκαιότητά του υπαγορεύεται από την υφιστάμενη ασφυκτική κατάσταση όπου διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες είναι στριμωγμένες σε ένα κτήριο και δημιουργούν έτσι ταλαιπωρία και όχληση στους 70.000 ασφαλισμένους του οργανισμού, που πιστοποιείται στις μακροσκελείς καθημερινές ουρές!
Το νέο κτίριο του ΙΚΑ Ξάνθης
Η κατασκευή του έχει ξεκινήσει εδώ και 6 μήνες και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα παραδοθεί από τον κατασκευαστή τον Απρίλιο του 2009. Ήδη ο οικοδομικός σχεδιασμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα προχωρά η τοιχοποιία.
Είναι αυτόνομο κτήριο με ξεχωριστές εισόδους παρότι στην πίσω πλευρά του ίδιου οικοπέδου και σε απόσταση 5 – 6 μ. Περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο και τρεις ορόφους, βάσει των σύγχρονων προδιαγραφών. Έτσι με το νέο κτήριο της Μονάδας Ασφάλισης και το εξωραϊσμένο από το 1999 κτήριο της Μονάδας υγείας το ΙΚΑ Ξάνθης διαθέτει μια κτιριακή υποδομή που θα τη ζήλευαν πολλές πόλεις όπου το ΙΚΑ τους στεγάζεται σε νοικιασμένα παλιά κτίρια. Είναι όμως είναι έτσι;
Απ’ έξω κούκλα αλλά…
Η μεγάλη «πληγή» των δημόσιων υπηρεσιών είναι μια πραγματικότητα και στο ΙΚΑ Ξάνθης και ακούει στο όνομα: Ελλιπής στελέχωση!
Όπως μας πληροφορεί τόσο ο Διευθυντής του ΙΚΑ Ξάνθης κ. Στέλιος Τουρτούρας όσο και ο Διευθυντής της υγειονομικής μονάδας του ΙΚΑ κ. Γρηγορίου η ελλιπής στελέχωση είναι μια χρόνια πληγή και στις δύο μονάδες που δημιουργεί στρεβλώσεις στη συνολική λειτουργία του με δυσμενές αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
«Χρειαζόμαστε άμεσα προσωπικό για τις διοικητικές υπηρεσίες. Λειτουργούμε με 25 άτομα μόνιμο προσωπικό και 15 άτομα με 18ημενες συμβάσεις από το πρόγραμμα Stage», δηλώνει με εμφανή τον προβληματισμό του ο κ. Τουρτούρας, ο οποίος παρά τις «πιέσεις» στην κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ για κάλυψη των κενών, η στελέχωση αυτή γίνεται μέσω Stage και με το σταγονόμετρο. Κι αν τώρα η κατάσταση ελέγχεται φαντασθείτε τι πρόκειται να γίνει με την ενοποίηση των ταμείων με τον νέο νόμο για το Ασφαλιστικό όπου όλα τα Ταμεία θα ενσωματωθούν στο ΙΚΑ!
Κι αν οι διοικητικές υπηρεσίες βολεύονται όπως – όπως με τα άτομα από το Stage τι γίνεται με τις υγειονομικές υπηρεσίες; Την απάντηση δίνει ο Διευθυντής της Μονάδας Υγείας κ. Γρηγορίου: «Δραματική! Έχουμε μεγάλη έλλειψη ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού. Υπάρχουν ειδικότητες όπως του γαστρεντερολόγου και του ρευματολόγου που είναι …άγνωστες για το ΙΚΑ Ξάνθης. Το μικροβιολογικό λειτουργεί με ένα τμήμα λόγω έλλειψης παραϊατρικού προσωπικού. Υπάρχουν ειδικότητες που έχουν μόνο ένα γιατρό και οι ασφαλισμένοι κάνουν ουρές για ραντεβού. Θεωρώ ότι το σύστημα του ραντεβού δεν λειτούργησε καθόλου καθώς λόγω της έλλειψης γιατρών και επειδή το σύστημα καλύπτει μόνο 32 μέρες και οι ουρές αυξήθηκαν. Οι ασφαλισμένοι έρχονται από τα χαράματα να κλείσουν ραντεβού! Εμείς οι γιατροί κάνουμε ότι μπορούμε αλλά μερικές φορές δουλεύουμε σε τέτοιες συνθήκες που δυσκολεύουν το έργο μας. Πρέπει άμεσα να στελεχωθεί η υγειονομική μονάδα γιατί δεν πάει άλλο…»!
Και στο σημείο αυτό αναδεικνύεται ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της λειτουργίας της πολιτείας. Κτίζονται υπερσύγχρονα νοσοκομεία με υπερσύγχρονα μηχανήματα που αραχνιάζουν λόγω έλλειψης προσωπικού και οι πολίτες τρέχουν στην ιδιωτική υγεία. Κτίζουμε και εξωραΐζομε το ΙΚΑ Ξάνθης και δεν το στελεχώνουμε επαρκώς ώστε να λειτουργεί εύρυθμα. Και το ερώτημα είναι: Τελικά τι είναι αυτό που χρειάζονται οι ασφαλισμένοι; Ένα ΙΚΑ κούκλα και από μέσα …η γνωστή ιστορία; Καλά και αναγκαία τα έργα αλλά χρειάζεται και έμψυχη υποδομή για να λειτουργήσουν. Και σ’ ότι αφορά αυτό το σκέλος είναι φανερό ότι το σύστημα νοσεί!
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …