Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση του γεωθερμικού πεδίου

Ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση του γεωθερμικού πεδίου

0

Η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης προκήρυξε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την χρήση του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου Ερασμίου με στόχο την διαχείριση κι εκμετάλλευσή του από μεγάλους επενδυτές που όμως θα δεσμευθούν και για αγροτική χρήση.
Κινητικότητα στο τεράστιο θέμα της χρήσης της γεωθερμίας που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την ποικιλότροπη ανάπτυξη του Νομού Ξάνθης, διαφαίνεται με την προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού απ’ την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, για τις 30 Ιουλίου.
Έργα υποδομής, διαχείριση κι εκμετάλλευση του πεδίου
Όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος υπάλληλος της Περιφέρειας Π. Γεωργιάδης, πρόκειται για διαγωνισμό για όλο το βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο Ερασμίου, εκτάσεως 16 Τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το θέμα συμπεριλαμβανόταν στην ατζέντα της σύσκεψης που έγινε στις αρχές της εβδομάδας στο Υπουργείο Ανάπτυξης κι όπως αποφασίσθηκε θα γίνουν προσπάθειες για τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου ώστε να διευκολυνθεί η χρήση της γεωθερμίας για αγροτική χρήση.
Το μεγάλο ζήτημα αφορά στα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν όπως μας ενημέρωσε ο κ. Γεωργιάδης και αυτός είναι κι ο λόγος που ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μεγάλους επενδυτές ή ομάδες αγροτών για την συνολική εκμετάλλευση του πεδίου. Στην οικονομοτεχνική μελέτη που θα κατατεθεί απ’ τον πλειοδοτούντα θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται εκτός απ’ την ηλεκτροπαραγωγή και η αγροτική χρήση. Την διαχείριση και την εκμετάλλευση θα την έχει ο πλειοδοτών που θ’ αναλάβει και την υποχρέωση κατασκευής των έργων υποδομής μεταξύ των οποίων και την συντήρηση ή αλλαγή των υπαρχουσών γεωτρήσεων.
Προτάσεις της επιτροπής για την γεωθερμία
Όπως μας ενημέρωσε ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου Ξάνθης Ζ. Κατσαρίκας που συμμετέχει στην Επιτροπή για την χρήση της γεωθερμίας, η επιτροπή συνεδρίασε και έχει ετοιμάσει επιστολή που θα αποσταλεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Στην επιστολή αναφέρεται ότι σε περίπτωση που ο διαγωνισμός θα κριθεί άγονος, θα πρέπει να προβλεφθεί να μπορούν μεμονωμένοι παραγωγοί να χρησιμοποιήσουν τα πεδίο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιορτές Νεολαίας, Πολιτισμού και Παράδοσης στο Δήμο Βιστονίδας

Απ’ την Παρασκευή 22…