Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 ’Ανοιχτοί’ σε διεθνείς συνεργασίες οι ξανθιώτες επιχειρηματίες

’Ανοιχτοί’ σε διεθνείς συνεργασίες οι ξανθιώτες επιχειρηματίες

0

Την παραδοσιακή ξανθιώτικη φιλοξενία απέδειξαν οι Έλληνες βιομήχανοι και βιοτέχνες στους επισκέπτες επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες με το δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν τους, κατά τη διάρκεια του οποίου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν οι προσκεκλημένοι τόσο τα πρόσωπα όσο και την επιχειρηματική πλευρά του Νομού.
Τη δεύτερη μέρα της παραμονής τους στην Ξάνθη, οι ξένοι επιχειρηματίες και οικονομικοί παράγοντες που επισκέπτονται την περιοχή κατόπιν πρόσκλησης του Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης Δ. Σταμάτη, μετά την επίσκεψή τους στην Κομοτηνή, παρακάθησαν σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Ξάνθης στο εστιατόριο ‘Ξανθίππη’.
Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένος ο Νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης ο οποίος όμως δεν παρέστη λόγω της περιοδείας που έκανε σε περιοχές του νομού που επλήγησαν απ’ την ξαφνική απογευματινή νεροποντή και το χαλάζι.
Αναγκαίες οι συνεργασίες με όλες τις χώρες
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Β. Σκαρλάτος αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην Ξάνθη, εξέφρασε την ευχή όλων να επιτευχθούν οι στόχοι της επίσκεψης με συνεργασίες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Σύνδεσμο σε μια προσπάθεια πρώτης γνωριμίας αναφέροντας τα στοιχεία, τις επιδιώξεις αλλά και τις συμμετοχές σε όργανα πανελλήνιας εμβέλειας.
«Πρέπει πάση θυσία να ξεκινήσουμε συνεργασία με όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, με πρώτες αυτές που βρίσκονται κοντά μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκαρλάτος για να συνεχίσει: «πρέπει ‘παλιές’ αλήθειες και στερεότυπα να ξεπεραστούν για να πάει ο ιστορικός αυτός τόπος μπροστά».
Στις επιδιώξεις των ξανθιωτών επιχειρηματιών αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Πρόεδρος λέγοντας: «οι οικονομικές συνεργασίες προσφέρουν τα μέγιστα στην ισορρόπηση και στην ειρήνη μιας περιοχής. Ως οικονομική κοινότητα της περιοχής μας, προσπαθούμε να μπούμε στο παγκόσμιο παιχνίδι έχοντας επίγνωση των δυσκολιών και των αδυναμιών μας, που προσπαθούμε να αμβλύνουμε».
Μετά από μια σύντομη αναφορά στην γενική επιχειρηματική εικόνα της περιοχής, ο κ. Σκαρλάτος στάθηκε στα δυο μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής αλλά και της Ξάνθης, την γεωγραφική της θέση και τα αποτελέσματα της λειτουργίας του διευρωπαϊκού άξονα Νο 9, Ελσίνκι – Πετρούπολη- Αλεξανδρούπολη: «η περιοχή ήδη αναδεικνύεται σε ενεργειακό κέντρο και μέσα απ’ τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας μπορεί ν’ αξιοποιήσει τη θέση της ως είσοδο και έξοδο σε συνδυασμό με τον διευρωπαϊκό άξονα Νο 9».
Επιδίωξη συνεργασιών με εξωστρέφεια και όρους αμοιβαιότητας
Αναφερόμενος στο Νομό Ξάνθης ο κ. Σκαρλάτος ενημέρωσε τους φιλοξενούμενους για τα οικονομικά δεδομένα του λέγοντας ότι βρίσκεται στην τρίτη θέση σε εθνικό επίπεδο στον τομέα της μεταποίησης με τη συμμετοχή κατά 1,6% της συνολικής μεταποίησης της χώρας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα αντικείμενα με τα οποία ασχολούνται οι ξανθιώτες βιομήχανοι και τόνισε ότι: «όλοι επιδιώκουμε συνεργασίες που τις ζητάμε με εξωστρέφεια. Επιδιώκουμε συνεργασίες με όρους αμοιβαιότητας» ενώ τόνισε και την ευαισθησία αλλά και την αναγκαία προσοχή που πρέπει να επιδεικνύεται στο περιβάλλον.
Κλείνοντας ο κ. Σκαρλάτος ζήτησε απ’ τους παριστάμενους να συνεισφέρουν στις συνεργασίες μεταξύ των χωρών και δήλωσε ότι έμπρακτα θα διαπιστώσουν το ενδιαφέρον των ξανθιωτών επιχειρηματιών στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις μαζί τους.
Το πλούσιο δείπνο με θέα την πόλη της Ξάνθης διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ και οι προσκεκλημένοι έδειχναν ν’ απολαμβάνουν κάθε στιγμή παραμονής στην Ξάνθης. Ο Γερμανός οικονομικός ακόλουθος πρόσφερε ένα κομπολόϊ δώρο στον κ. Σκαρλάτο ενώ όλοι οι φιλοξενούμενοι έλαβαν ένα αναμνηστικό δώρο απ’ τον Σύνδεσμο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεγάλες οι προκλήσεις του ‘επιχειρείν’

Την καθιερωμένη _…