Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Ανήμποροι ν’ αντιδράσουμε στην επικείμενη υποβάθμιση;

Ανήμποροι ν’ αντιδράσουμε στην επικείμενη υποβάθμιση;

0

Χωροταξικό Σχέδιο, Διοικητική μεταρρύθμιση και οι εκλογές του Τοπικού Συμβουλίου Νέων είχαν την ΄μερίδα του λέοντος’ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης ενώ πολλά ήταν και τα διαδικαστικά θέματα που συζητήθηκαν.
Τη Δευτέρα 21 Απριλίου 2008 στις 19.00’ πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης με 59 θέματα ημερήσιας διάταξης και πέντε εκτός.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ομόφωνη αποδοχή της πρότασης του Δημάρχου Μ. Στυλιανίδη για την έκδοση ψηφίσματος για το 412 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ξάνθης που σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται πρόταση για την κατάργηση ή υποβάθμισή του.
Εθνικό Χωροταξικό και Ξάνθη
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έθεσε εκτός ημερησίας το θέμα της κατάθεσης στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου για το Εθνικό Χωροταξικό που αποτελούσε και το πρώτο ερώτημα που έθετε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χ. Πούλιος εκτός ημερήσιας διάταξης.
Μετά την ενημέρωση απ’ τον Πρόεδρο για την διαδικασία που ακολουθήθηκε και απέκλεισε την κατάθεση προτάσεων από πλευράς Δήμου και την διαπίστωση ότι γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης του Νομού, έγινε η πρόταση για την σύσταση επιτροπής που θα επεξεργαστεί το σχέδιο όσον αφορά την περιοχή και να μορφοποιήσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν έστω και αργά όπως τονίστηκε.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο Χωροταξικό ενημερώνοντας για τις προβλέψεις που ορίζουν την Ξάνθη εκτός του δίπολου Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής και την εντάσσουν στο τρίπολο Δράμα – Καβάλα – Ξάνθη που ουσιαστικά την υποβαθμίζει αφού η Καβάλα γίνεται το κέντρο παρά του ότι ο Νομός Ξάνθης έχει περισσότερα πλεονεκτήματα.
Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι δεν ερωτήθηκε η τοπική αυτοδιοίκηση και πιάστηκαν όλοι εξ απήνης απ’ τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ με την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή ενώ θεωρεί ότι η εκπροσώπηση του Δήμο Ξάνθης μέσω ΤΕΔΚ ήταν επαρκής γι’ αυτό και δεν έκανε επιπλέον κινήσεις. Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο εκπροσωπεί το Νομό Ξάνθης κι έχει ασχοληθεί επανειλημμένως με το θέμα. Το γεγονός ότι η Ξάνθη ορίστηκε ως τουριστικός πόλος εθνικής εμβέλειας έγινε κατόπιν των προτάσεων της ΤΕΔΚ αλλά περιέργως κάποιες απ’ τις άλλες προτάσεις δεν έγιναν δεκτές ενώ ενημέρωσε ότι σε επίπεδο δημάρχων υπάρχει συμφωνία αλλά ο Νομάρχης Καβάλας δε δέχεται την αλλαγή του τρίπολου κι έτσι δεν υπάρχουν κοινές προτάσεις.
Κριτική για την έλλειψη δράσης έκανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χ. Πούλιος που ανέφερε ότι δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως ‘κεραυνό εν αιθρία’ αφού άλλοι φορείς το συζητάνε επί χρόνια και είχαν έτοιμες τις προτάσεις τους και διεκδίκησαν για τον νομό. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πούλιος: «συμφωνούμε ότι πρέπει να παλέψουμε για να μην υποβαθμιστεί ο Νομός αλλά διαφωνούμε ότι δεν μπορούσαμε νωρίτερα να κάνουμε κάτι. Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν ανάλογα με ποιας κατηγορίας πόλος θα είναι κάθε περιοχή» ενώ αναφερόμενος στην ημερίδα ενημέρωσης για το Σχέδιο είπε: «η ημερίδα τελικά δεν είχε νόημα αφού την Παρασκευή 11 Απριλίου κληθήκαμε για να ενημερωθούμε και υποτίθεται ότι θα ακολουθούσε διαβούλευση. Παρά το ότι ένας εκ των εισηγητών ανέφερε ότι τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για κατάθεση προτάσεων, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι την μόλις την επόμενη Τετάρτη κατατέθηκε στην Βουλή το Σχέδιο Νόμου».
Κλείνοντας το θέμα ο Δήμαρχος τόνισε ότι κανείς δεν είναι ευχαριστημένος απ’ τις εξελίξεις και στόχος είναι να μεταφερθεί στην πρώτη ή την δεύτερη κατηγορία η Ξάνθη απ’ την τρίτη που προβλέπεται τώρα. Υπάρχει αντίδραση στην περιοχή μας όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος που δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο ενώ όλοι πίστευαν ότι βρισκόμαστε στο σημείο της δημόσιας διαβούλευσης. Η αντίδραση αυτή θα εκφραστεί απ’ τους βουλευτές στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου μετά το Πάσχα αλλά θα πρέπει να έχουμε κι εμείς ως Δήμος τις δικές μας θέσεις. Ομόφωνα αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν ο Θ. Καλαϊτζής, ο Χ. Μούρκας, ο Χ. Πούλιος, ο Σ. Τριμίντζιος, ο Χ. Μαλκότς.
Διοικητική μεταρρύθμιση
Με το δεύτερο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα της παράταξης ‘Πολίτες για την Αλλαγή’ ερωτήθηκε ο Δήμαρχος τι προτίθεται να κάνει για την απαραίτητη δημόσια διαβούλευση ώστε να διαμορφωθούν οι προτάσεις του Δήμου για την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει γραπτό κείμενο στο οποίο να μπορεί να βασιστεί η όποια συζήτηση και ανέφερε τις αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ για την κινητοποίηση επί του θέματος. Όπως είπε, πριν προχωρήσουμε στην διοικητική μεταρρύθμιση, είναι απαραίτητο να λυθεί το οικονομικό ζήτημα. Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί, θα γίνει γύρω στις 20 Μαΐου και οι προτάσεις που θα προκύψουν θα κατατεθούν για να κινηθεί η διαδικασία. Κλείνοντας τόνισε ότι απαραίτητο είναι κι ένα σχέδιο εφαρμογής για να πετύχει η διοικητική μεταρρύθμιση και χρειάζονται γύρω στα 5,5, δις ευρώ ενώ ενημέρωσε ότι έχει συσταθεί στο Υπ. Εσωτερικών Ειδική Γραμματεία για την διοικητική μεταρρύθμιση και ο τέως Περιφερειάρχης Μ. Αγγελόπουλος έχει αναλάβει, αλλά ακόμη ούτε κάθισμα έχει.
Τοπικά Συμβούλια Νέων και ο ‘πληγωμένος’ θεσμός
Στο πρώτο εντός ημερήσιας διάταξης θέμα που αφορούσε στη επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, δημιουργήθηκε ένταση όταν ο κ. Πούλιος αναφέρθηκε στις παρατυπίες που έγιναν κατά την διαδικασία τόσο στην εγγραφή των μελών όσο και κατά τη διενέργεια των εκλογών και ο Δήμαρχος επέμενε ότι δεν ασχολήθηκε προσωπικά αλλά ήταν θέμα που είχε αναλάβει ο κ. Καλαϊτζής. Ο κ. Ανταμπούφης στην τοποθέτησή του είπε χαρακτηριστικά ότι έγιναν εκλογές νέων με παμπάλαιες τακτικές και ανέφερε ότι ο θεσμός είναι εξ αρχής προβληματικός. Η συζήτηση έκλεισε με τα συγχαρητήρια όλων στους νεοεκλεγείς και με την ευχή να λειτουργήσει ο θεσμός για το καλό της τοπικής κοινωνίας αφού οι φρέσκιες ιδέες είναι απαραίτητες για την εξέλιξη του Δήμου. Η επικύρωση έγινε κατά πλειοψηφία αφού η παράταξη ‘Πολίτες για την Αλλαγή’ καταψήφισαν την διαδικασία λόγω των γεγονότων που κατήγγειλαν.
Οφειλέτες στον Δήμο και άλλα
Μεταξύ των θεμάτων ήταν κι αυτό της οφειλής στον Δήμο πολλών δημοτών που δεν καταβάλλουν τις οφειλές τους παρά την κίνηση της διαδικασίας όπως ανάφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ν. Φωτιάδης. Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε για τις οφειλές που προκύπτουν απ’ τον φόρο 2%, να γίνει χρήση του μεγαλύτερου διαστήματος &#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πύλη στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση

Με σύνθημα «στόχο …