Ανέβηκε ο πήχης

0

Εμβόλιμο:Οδηγοί Ποιότητας και Λογότυπο της Παλιάς Ξάνθης

Το γνώριμο… άρωμα των Γιορτών της Παλιάς Πόλης ξεχύθηκε το βράδυ της Πέμπτης 31 Ιουλίου στο Hotel Casino Xanthi με την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος των «Γιορτών της Παλιάς Πόλης 2008», από τους διοργανωτές τους – Δήμο Ξάνθης και ΔΕΑΞ – εκδήλωση που γίνεται για πρώτη φορά καταδεικνύοντας ότι ο θεσμός έχει πλέον «ενηλικιωθεί» και υποστηρίζεται από μια οργάνωση και ένα σχεδιασμό που έχει ως στόχο την αναβάθμισή του.
Ανέβηκε ο πήχης…
Παρότι ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στυλιανίδης με μετριοπάθεια τόνισε ότι: «Δεν θα θεωρήσουμε σε καμιά περίπτωση πως έχουμε αγγίξει το τέλειο. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης» και στο ίδιος μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΔΕΑΞ κ. Μανώλης Φανουράκης: «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», ωστόσο αέρας ανανέωσης και αναβάθμισης δείχνει να φυσά αν κρίνουμε από το πρόγραμμα των φετινών γιορτών που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων τέχνης και πολιτισμού τόσο μουσικές και θεατρικές όσο και εικαστικές που απευθύνονται σ’ όλες τις ηλικίες και σ’ όλα τα επίπεδα διατηρώντας παράλληλα το γνώριμο χρώμα του λαϊκού πανηγυριού ή της βεγγέρας (όπως στην παλιά Ξάνθη του Μεσοπολέμου) κομμάτι που το έχουν αναλάβει οι 30 πολιτιστικοί σύλλογοι που συμμετέχουν. Παράλληλα ένα ακόμη δείγμα ότι ισχυροποιείται ο θεσμός και έχει περάσει το στάδιο του ερασιτεχνισμού είναι μια δράση που υλοποιήθηκε σε συνεργασία του Δήμου με την Αμιγή Επιχείρηση «Ενέργεια – Περιβάλλον – Ανάπτυξη» (ΕΠΑ) της ΤΕΔΚ Ξάνθης και είναι η σύνταξη των Οδηγών Ποιότητας και το Λογότυπο της Παλιάς Πόλης. Αυτή η δράση έχει ως στόχο να δοθεί ταυτότητα στη Παλιά Πόλη με βάση την ιδιαιτερότητα του οικισμού που κτίστηκε εκ νέου το 1830 (μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1829 και άκμασε από την καλλιέργεια – επεξεργασία – μεταποίηση του καπνού περί το 1860 όταν κτίστηκαν και τα περίφημα αρχοντικά της από Ηπειρώτες μαστόρους) αλλά επιπλέον να ενισχυθούν με βάση την ποιότητα τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της για τους μόνιμους κατοίκους της και για τους επισκέπτες της και να ενισχυθεί η εικόνα και η αναγνωρισιμότητά της.
«Πρόθεση του δήμου είναι οι γιορτές χρόνο με το χρόνο να γίνονται καλύτερες»
Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε υπό μορφήν συνέντευξης Τύπου από τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Στυλιανίδη και τον πρόεδρο της ΔΕΑΞ κ. Μανώλη Φανουράκη. Παράλληλα παρουσιάστηκε το βιβλίο του Βυζαντινολόγου – Θεολόγου Γεώργιου Τσιγάρα με τίτλο: «Οι Εκκλησίες της Παλιάς Ξάνθης» που εκδόθηκε από τον Δήμο και την Μητρόπολη Ξάνθης.
Προσκεκλημένοι της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Βιστονίδας και Σελέρου κ. Ζλάτκος και Μπηρόλ αντίστοιχα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευση κ. Χρήστος Πούλιο, δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευση και της αντιπολίτευσης, η πρόεδρος της Εταιρέια Τουρισκής προβολής της Νομαρχία κα Πέπη Στάντζιου ο πρόεδρος του συλλογους κατοίκων της Παλιάς Πόλης κ. Νίκος Λεοντής, η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού – Παράρτημα Ξάνθης, που έχουν την υγειονομική κάλυψη των Γιορτών κα Μαργαριτοπούλου, μέλη των πολιτιστικών συλλόγων, χορηγοί των γιορτών και τα τοπικά ΜΜΕ τα οποία ευχαρίστησε ιδιαιτέρως ο κ. Δήμαρχος.
Δήμαρχος Ξάνθης: «Πριν λίγα χρόνια βάλαμε στόχο την αναβάθμιση των γιορτών Παλιάς Πόλης. Τις θέλουμε πιο ελκυστικές, πιο πρωτότυπες ώστε όχι μόνο να προσελκύσουμε τον ντόπιο πληθυσμό αλλά επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα που μπορούν να γίνουν πρεσβευτές της πόλης μας συμμετέχοντας σ’ αυτές και φέρνοντας και άλλο κόσμο. Στόχος μας είναι μέσα απ’ τις γιορτές αυτές ο κόσμος να γνωρίσει τον παραδοσιακό οικισμό της πόλης μας αυτόν για τον οποίο είμαστε όλοι περήφανοι αφού είναι ένας οικισμός καλύτερα διατηρημένος απ’ όλους όσους υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και μάλιστα είναι και ο μεγαλύτερος. Μετά από 18 χρόνια που ξεκίνησαν οι Γιορτές αυτές ο παραμελημένος, ο ξεχασμένος τότε οικισμός έχει μεταβληθεί σήμερα στην κατ’ εξοχήν η περιοχή που κάνει την πόλη μας ξεχωριστή. Η Δημοτική αρχή έχει δείξει το μεγάλο της ενδιαφέρον για την προστασία και ανάδειξη του οικισμού. Πριν 3 χρόνια είχαμε μια πολύ μεγάλη επιτυχία. Εντάξαμε αυτόν τον οικισμό σε προγράμματα της Ε.Ε. και μέσα απ’ αυτά κάναμε πολλές παρεμβάσεις και σε υποδομές αλλά και σε δράσεις.
Πρόθεση του δήμου είναι οι γιορτές χρόνο με το χρόνο να γίνονται καλύτερες Δεν θα θεωρήσουμε σε καμιά περίπτωση πως έχουμε αγγίξει το τέλειο. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αυτή θα είναι η επιδίωξή μας. Έχουμε συμμάχους τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία των γιορτών αυτών αλλά και όλους τους Ξανθιώτες που έχουν αγαπήσει τις γιορτές οι οποίες συνδυάζουν την διασκέδαση, το λαϊκό πανηγύρι με πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικές για όλα τα επίπεδα».
Φανουράκης: «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο Πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στους προκατόχους των δημοτικών επιχειρήσεων. Ήταν αυτοί που ξεκίνησαν και εμείς συνεχίζουμε. Φέτος υπάρχουν ποικίλες εκδηλώσεις και επεκτεινόμαστε πέρα από τον οικισμό της Παλιάς πόλης. Έχουμε εκδηλώσεις στο Δημοτικό Αμφιθέατρο πάνω από την Παλιά πόλη. Υπάρχει υποστήριξη μεγάλων χορηγών και είναι ένα βήμα παραπάνω το επίσημο σήμα της Παλιάς πόλης και οι Οδηγοί Ποιότητας. Όλοι οι σύλλογοι θα έχουν τα δικά τους πανό ομοιόμορφα θα ζωγραφιστούν οι τοίχοι με το σήμα της Παλιάς Πόλης και με τους Οδηγούς Ποιότητας η παλιά πόλη θα αποκτήσει τη δική της ταυτότητα».
Να σημειώσουμε ότι η χρηματοδότηση του θεσμού γίνεται από τον Δήμο Ξάνθης και όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος: «Αν μέναμε στις επιχορηγήσεις της επίσημης πολιτείας θα είχαμε εγκαταλείψει το θεσμό». Συμμετέχουν επίσης ιδιώτες χορηγοί αλλά και η Περιφέρεια και για φέτος υπάρχει και οικονομική στήριξη από το ΥΜΑΘ.
Η εκδήλωση της παρουσίασης έκλεισε εξόχως εντυπωσιακά με ένα σόου βιολιού και …ομορφιάς από την βιολίστρια Μαρία Μανουσάκη που μάγεψε με την μελωδία του βιολιού της και την παρουσία της!
Τι θα δούμε και τι θ’ ακούσουμε φέτος στις Γιορτές Παλιάς Πόλης
Τα επίσημα εγκαίνια των Γιορτών Παλιάς Πόλης θα γίνουν στις 30 Αυγούστου με τη συναυλία του Γιάννη Μαρκοπουλου ο οποίος είχε προγραμματιστεί να παρευρίσκεται στην παρουσίαση όμως από κάποια υποχρέωσή του δεν κατέστη δυνατό, έστειλε δε επιστολή την οποία γνωστοποίησε στους προσκεκλημένους ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος κ. Τηλέμαχος Αρναούτογλου.
Όμως ανεπίσημα οι γιορτές θ’ αρχίσουν από τις 18 Αυγούστου με θεατρική παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου στο υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο που εντάσσεται από φέτος κ&#94

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συσκέψεις φορέων υπό την προεδρία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Θρακιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κον…