Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Αναζητείται …καταπολέμηση της υποχρηματοδότησης!

Αναζητείται …καταπολέμηση της υποχρηματοδότησης!

0

Τέλος τα λεφτά – τέλος το πρόγραμμα Καταπολέμησης κουνουπιών από τις 20 Αυγούστου – χαρά των κουνουπιών – όχληση των πολιτών στην παράκτια ζώνη του νομού! Αυτό είναι το τετράπτυχο – με σκωπτική ματιά – που συμπεριλαμβάνει την λειτουργία, το έργο , την απόδοση και την κοινωνική προσφορά του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών της Νομαρχίας Ξάνθης. «Πασιφανώς ικανοποιητικά τα αποτελέσματα, που βελτίωσαν τις συνθήκες, την ποιότητα ζωής αλλά και προστάτευσαν την υγεία των πολιτών που κατοικούν, χρησιμοποιούν ή ασχολούνται επαγγελματικά κυρίως στις παράκτιες περιοχές και όχι μόνο σ’ αυτές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Κ.Κ.Κ. Ν.Ξ. που γνωστοποιεί τη λήξη του προγράμματος, όμως ο αρμόδιος αντινομάρχης κ. Περικλής Καρβουνίδης, επαφίεται στο… αυγουστιάτικο μελτεμάκι και στην ψύχρα του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, συνθήκες όχι τόσο κατάλληλες για την αναπαραγωγή των κουνουπιών, θέτοντας ευθέως θέμα χρημάτων για την λήξη του προγράμματος!
Η ίδρυση του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών αποτελεί μια πρωτοβουλία του Νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη που διανύει ήδη μια δεκαετία. Παρότι πήρε Know how από ανάλογο Κέντρο των Σερρών έχει αναπτύξει μια σημαντική επιστημονική υποδομή στην καταπολέμηση της προνυμφοκτονίας, – όταν το κουνούπι βρίσκεται στο στάδιο της εκκόλαψης. Αυτό σημαίνει – όπως εξηγεί ο κ. Καρβουνίδης ότι δεν γίνεται εντομοκτονία (όταν έχει γίνει ήδη κουνούπι και το οποίο έχει περίοδο ζωής 40 ημερών) από τον κίνδυνο να υπάρξει εξολόθρευση και «χρήσιμων» εντόμων όπως μελισσών. Πεδίο εφαρμογής του προγράμματος καταπολέμησης είναι οι χαρτογραφημένες από το Κέντρο εστίες εκκόλαψης κουνουπιών (στάσιμα νερά, λύματα, βαλτώδεις εκτάσεις κ.λ.π.). Το Κέντρο στελεχώνεται κάθε χρόνο από 22 – 23 εποχικούς υπαλλήλους (προσλήψεις έγιναν τον Μάιο) οι οποίοι κάνουν τους ψεκασμούς. Έχει στο δυναμικό του 3 αυτοκίνητα ειδικά εξοπλισμένα. Στους ψεκασμούς χρησιμοποιούνται ειδικά πιστοποιημένα και από φέτος οικολογικά σκευάσματα (σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου) που δεν ελλοχεύουν κινδύνους για τα φυτά και τα ζώα αλλά ως εκ παραλλήλου στοίχισαν στο κέντρο φέτος 40.000 ευρώ(τιμή διπλάσια από πέρυσι)! Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα 300.000 ευρώ η μία και μόνη χρηματοδότηση από την Νομαρχία έφτασαν μέχρι τις 20 Αυγούστου, γεγονός που σηματοδότησε τη λήξη του προγράμματος, αφήνοντας τα κουνούπια …στην ησυχία τους!
Αναζητείται …καταπολέμηση της υποχρηματοδότησης!
Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα του Κέντρου που παρεμποδίζει τη λειτουργία του και παρότι έχουν γίνει ενέργειες και έχουν ασκηθεί πιέσεις τόσο από τη σημερινή όσο και από τις προηγούμενες διοικήσεις στους δημάρχους των παράκτιων περιοχών του νομού να βάλουν το χέρι στην τσέπη καθώς οι δικοί τους δημότες κυρίως επωφελούνται αυτοί περί άλλων τυρβάζουν επικαλούμενοι την μόνιμη οικονομική δυσπραγία τους και αφήνουν μόνη την νομαρχία να… βγάλει τα κουνούπια απ’ τις φωλιές τους και λεφτά απ’ τον κορβανά της!
Επιπρόσθετα – σύμφωνα με τον κ. Καρβουνίδη – παρότι έγιναν κρούσεις προς την Περιφέρεια αλλά και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για κανένα κονδύλι ουδείς ανταποκρίθηκε, γεγονός που σημαίνει ότι το Κέντρο θα συνεχίσει να λειτουργεί έτσι όπως οδεύουν τα πράγματα μέχρι εκεί που φτάνουν τα λεφτά της Νομαρχίας, μια μικρή περίοδο δηλαδή, στερούμενο της δυνατότητας για μια πιο ουσιαστική και ολοκληρωμένη και πιο αποτελεσματική καταπολέμηση, επ’ ωφελεία των πολιτών!

Μαριάννα
Ξανθοπουλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Επιμελούνται» τεχνικά την ανάπτυξη της Θράκης

Άπαντες παρόντες…