Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Αναβρασμός μεσούσης της εξεταστικής περιόδου στα Πανεπιστήμια

Αναβρασμός μεσούσης της εξεταστικής περιόδου στα Πανεπιστήμια

0

Με πάγια αιτήματα όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 αλλά και χρηματοδοτήσεις και στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου το κεντρικό συνδικαλιστικό όργανο των συλλόγων των πανεπιστημιακών της χώρας, ενημέρωσε τους τοπικούς συλλόγους για το πλαίσιο των διεκδικήσεων που για την επίτευξή τους θα προβούν σε κινητοποιήσεις μεσούσης της εξεταστικής περιόδου ενώ ο σύλλογος της Ξάνθης προσανατολίζεται σε πραγματοποίηση συνέλευσης την ερχόμενη Παρασκευή.
Νέες κινητοποιήσεις όπως ανακοίνωσε στα μέλη της σχεδιάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού μετά την συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής.
Υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων
Όπως αναφέρει η διοικούσα επιτροπή στα μέλη της, μεταξύ άλλων, με την ψήφιση του προϋπολογισμού 2008, η κυβέρνηση, κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, καταδίκασε ουσιαστικά τα Πανεπιστήμια και γενικότερα την Εκπαίδευση, στην οικονομική ασφυξία συνεχίζοντας την υποχρηματοδότηση (2,8% για το 2008 έναντι του 3,1% του 2007 και αντί του υπεσχημένου 5% επί του ΑΕΠ) και την ίδια πολιτική που διαχρονικά εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Η ενημέρωση αφορούσε και σε άλλα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους πανεπιστημιακούς δασκάλους καθώς και σε πάγια αιτήματά τους όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16.
Οι διεκδικήσεις
Με δεδομένες τις θέσεις και τους στόχους του πανεπιστημιακού κινήματος (Άρθρο 16, Αξιολόγηση, ΔΟΑΤΑΠ, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Νόμος Πλαίσιο, Οδηγία 36/2005, κατάργηση των ΚΕΣ και των Παραρτημάτων των Ξένων Πανεπιστημίων κλπ) για την πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά με βάση τη διαδικασία της Μπολόνιας και τις άλλες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης οι πανεπιστημιακοί διεκδικούν την ικανοποίηση όλων των οικονομικών αιτημάτων που αφορούν τη χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις με αιχμή τους συμβασιούχους διδάσκοντες του ΠΔ 407/80, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τη φοιτητική μέριμνα και την υλικοτεχνική υποδομή των ΑΕΙ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «αποτελεί αιτία πολέμου η οποιαδήποτε απόπειρα από την πλευρά της κυβέρνησης να εφαρμόσει την οδηγία 36/2005 και να αναγνωρίσει τα ΚΕΣ και να περάσει την αναθεώρηση του άρ. 16 του Συντάγματος. Στην περίπτωση αυτή το πανεπιστημιακό κίνημα θα απαντήσει άμεσα με μεγάλους και δυναμικούς αγώνες.
Καλούμε την κυβέρνηση να δεσμευτεί στα αιτήματα του πανεπιστημιακού κινήματος και να ανταποκριθεί άμεσα στις διεκδικήσεις του».
Επίσης στις διεκδικήσεις περιλαμβάνονται: αύξηση χρηματοδότησης για την Παιδεία, αξιοπρεπείς αποδοχές με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στον βασικό μισθό (διδακτικό, ερευνητικό, βιβλιοθήκης, 25ετίας μετά την επέκτασή του σε όλες τις βαθμίδες) και αύξηση 20% του βασικού μισθού, και συντάξεις στο 80% του τελικού μισθού, επιστροφή στα ταμεία όλων των πόρων που έχουν κλαπεί, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
– Αποκλειστική απασχόληση των πανεπιστημιακών. Θεσμική κατοχύρωση της αποκλειστικής απασχόλησης.
– Κατάργηση του καθεστώτος του εποχικού διδάσκοντα (ΠΔ 407/80) και προκήρυξη θέσεων ΔΕΠ με προτεραιότητα στα περιφερειακά Πανεπιστήμια.
– Ιδιαίτερη μέριμνα για τους πανεπιστημιακούς των Πανεπιστημίων των ακριτικών περιοχών με κίνητρα που αίρουν το μειονέκτημα της «περιφερειακότητας».
– Άμεσα, η κυβέρνηση να δώσει λύση ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους συμβασιούχους διδάσκοντες και να μην εξαιρούνται από τις νέες προκηρύξεις υποψήφιοι που έχουν προσφέρει έργο επί μια 3-ετία (μέτρο καθαρά αντισυνταγματικό).
– Να καταργηθούν οι νόμοι που επιτρέπουν την επιχειρηματική δραστηριότητα των Πανεπιστημίων: δημιουργία εταιρειών, συμπράξεις με επιχειρήσεις κ.λπ.
Προτάσεις για κινητοποιήσεις
Η Διοικούσα Επιτροπή προτείνει στους Συλλόγους: 24ωρη απεργία την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου ΄08 και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών
με αίτημα την ικανοποίηση των οικονομικών διεκδικήσεων.
24ωρη απεργία την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου ΄08.
Ο Σύλλογος της Ξάνθης
Όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Ξάνθης Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου, Α. Πρωτόπαππας, τα μέλη έχουν ενημερωθεί για τις διεκδικήσεις και τις προτάσεις της ΠΟΣΔΕΠ και προσανατολίζεται ο Σύλλογος σε σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης την ερχόμενη Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου οπότε και θα αποφασισθεί αν και ποιοι θα συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση και στις προτεινόμενες επόμενες κινήσεις.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσίαση επενδυτικών επιλογών με πωλησιακό «άρωμα»

Πραγματοποιήθηκ…