Αναβλήθηκε ελλείψει ακροατηρίου…

0

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να μην παρουσιάζεται λαοθάλασσα σε ημερίδες που επιστήμονες αναπτύσσουν θέματα που αφορούν επιχειρηματίες αλλά η απογοητευτική εικόνα της αίθουσας του Επιμελητηρίου αποτελεί την είδηση που πρέπει να προβληματίσει όλους, διοργανωτές κι εμπλεκόμενους.
Η απαραίτητη ενημέρωση έγινε για την ημερίδα που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Ξάνθης και το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Αν. Μακεδονίας – Θράκης, τόσο απ’ τα μέσα ενημέρωσης όσο και με τηλεφωνικές επαφές όπως μας είπαν οι διοργανωτές. Οι επιχειρήσεις που ενημερώθηκαν ανέρχονται στις 200 εντός των ορίων του Νομού Ξάνθης και οι παρευρισκόμενοι τελικά μπορούσαν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού!
Τα θέματα και το μάρκετινγκ
Οι δυο αξιόλογοι καθηγητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ο Γ. Χατζηκωνσταντής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης και ο Π. Κοσμόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής Αρχιτεκτονικής θα ανέπτυσσαν θέματα που αφορούσαν στην ανάλυση δεδομένων και εφαρμογής στις επιχειρήσεις καθώς και την οικονομία της ελεύθερης αγοράς.
Ακόμη και χωρίς την απαραίτητη επιστημοσύνη, μπορεί κανείς να καταλάβει την σημαντικότητα των θεμάτων και το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν για τον σύγχρονο επιχειρηματία. Κι όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις των ξανθιωτών που ειδοποιήθηκαν, η αίθουσα παρέμεινε άδεια τρία τέταρτα μετά την επίσημη ώρα έναρξης της ημερίδας.
Η αναφορά στο φαινόμενο ήταν αναπόφευκτη απ’ τους παρευρισκόμενους και στην προσπάθεια να βρεθούν οι λόγοι της ηχηρής απουσίας που επανειλημμένως παρουσιάζεται στην Ξάνθη σε τέτοιου τύπου ενημερωτικές εκδηλώσεις, ακούστηκαν πολλά. Κάποιοι αναφέρθηκαν στον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων, κάποιοι στην ημέρα που λόγω της ανοιχτής αγοράς μπορεί να απέτρεψε τους ενδιαφερόμενους.
Πολλά τα προβλήματα της καθημερινότητας
Εκείνο που σίγουρα αναγνωρίζεται απ’ όλους είναι ότι η καθημερινότητα των επιχειρηματιών και των στελεχών επιχειρήσεων, όσο πάει επιβαρύνεται και γίνεται πιο δύσκολη αφού αυτά που έχουν ν’ αντιμετωπίσουν αυξάνονται ραγδαία. Η οικονομική δυσπραγία της αγοράς έχει φέρει αρνητικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας και οι ‘πονοκέφαλοι’ εντείνονται συνεχώς. Το θέμα είναι όμως ότι διαφαίνεται πως οι επιχειρηματίες της Ξάνθης δεν δείχνουν να έχουν κατανοήσει ότι μπορούν να βρουν διεξόδους σε όσα έχουν να τους πουν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που ενημερώνονται τόσο για την εξέλιξη των επιστημών που εξ αντικειμένου ασχολούνται με τέτοια ζητήματα όσο και για τα στατιστικά στοιχεία ερευνών που διενεργούνται σε όλο τον κόσμο.
Έλλειμμα ενημέρωσης; Αδιαφορία; Μπορεί και τα δυο αλλά σίγουρα και κάποια δυσπιστία που έχει δικαιολογημένα προκύψει από αδιέξοδες προσπάθειες του παρελθόντος. Εκείνο που πρέπει όμως να κατανοήσουν όλοι είναι η αναγκαιότητα της συνεργασίας και της ορθής εκμετάλλευσης του επιστημονικού δυναμικού που ευτυχεί να διαθέτει η Θράκη λόγω της παρουσίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου.
Η εσωστρέφεια που επιδείκνυαν κάποτε τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει μείνει στο περιθώριο και οι καθηγητές δείχνουν έτοιμοι να μοιραστούν τις γνώσεις τους και με τους εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας ενδιαφερόμενους. Πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη και πρέπει να γίνει θετικά αποδεκτή αν επιθυμούμε να συνεχιστεί.
Οι ενημερωτικές ημερίδες που διοργανώνονται από φορείς όπως το ΕΒΕ και το ΚΕΤΑ και χρηματοδοτούνται απ’ την Ευρωπαϊκή ¨Ένωση, αποτελούν την εναλλακτική πρόταση για την κάλυψη των κενών και μπορούν να οδηγήσουν τις τοπικές κοινωνίες σε καλύτερη απορρόφηση κονδυλίων που διατίθενται και αποτελούν την τελευταία ευκαιρία. Η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων έχει αποδειχθεί ότι απέδωσαν στις υπόλοιπες χώρες και στο πνεύμα του εναρμονισμού όλων των εταίρων, προτείνονται και στην Ελλάδα. Κατά πόσο εμείς τώρα τις αποδεχόμαστε, είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά και μόνο εμάς που αποδεικνύουμε πολλές φορές περισσότερα με την απουσία μας παρά με την παρουσία μας.
Ελπίζουμε να αντικρίσουμε μια γεμάτη αίθουσα τη μέρα που θα οριστεί να πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα ημερίδα απ’ τους διοργανωτές αφού είναι πολλά κι ενδιαφέροντα αυτά που έχουν ετοιμάσει οι εισηγητές για να ακούσουν οι επιχειρηματίες και τα στελέχη επιχειρήσεων.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…