Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Αλιευτικές δράσεις και …αποδράσεις!

Αλιευτικές δράσεις και …αποδράσεις!

0

Η ανάπτυξη μιας εναλλακτικής μορφής τουρισμού, αλιευτικός – ιχθυοτουρισμός, που ήδη εφαρμόζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία αποτελεί σχεδιασμό του Δήμου Αβδήρων. Είναι γνωστό ότι έχει στο πρόγραμμα FISH TOURISM, που υλοποιείται μέσα από την Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG με συντονιστή Εταίρο την ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. και συνεργαζόμενους εταίρους την Περιφέρεια Μπρίντιζι της Ιταλίας, το Υπουργείο Τουρισμού και το Δήμο Αγίου Κήρυκου Ικαρίας. Ο Δήμος Αβδήρων με το Δήμο Αγ. Κήρυκου είναι οι περιοχές στην Ελλάδα όπου θα εφαρμοστεί πιλοτικά ο ιχθυοτουρισμός.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
– πιλοτική εφαρμογή του αλιευτικού τουρισμού και ιχθυοτουρισμού στις επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδος, (Δηλαδή Άβδηρα και Αγ-Κήρυκο) μεταφέροντας σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία από την Ιταλία,
-δημιουργία πρότασης νομοθετικού πλαισίου περί ιχθυοτουρισμού και αλιευτικού τουρισμού,
-παραγωγή και διάθεση πληροφοριακού και διαφημιστικού υλικού, κ.α.
Περιλαμβάνει την επιβίβαση ατόμων (που δεν είναι μέλη του πληρώματος) σε αλιευτικά σκάφη για λόγους αναψυχής και τουρισμού, καθώς και τη φιλοξενία, εστίαση και γενικά παροχή εξειδικευμένων τουριστικών υπηρεσιών που είναι συνδεδεμένες με την αλιεία, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τα σχετικά έθιμα και παραδόσεις.
Αλιευτικές δράσεις και …αποδράσεις!
Ο επισκέπτης, συμμετέχοντας στον αλιευτικό τουρισμό με επαγγελματικό σκάφος, έχει την ευκαιρία να ζήσει τις συγκινήσεις της θάλασσας μαζί με τους επαγγελματίες ψαράδες, να βρεθεί κοντά στην φύση σε πλήρη ηρεμία, ανακαλύπτοντας την πανίδα και τη χλωρίδα στις πιο όμορφες παραλίες του τόπου μας.
Από την εμπειρία και την τεχνική των ψαράδων, θα μάθει τις βασικές τεχνικές του ψαρέματος καθώς και τα έθιμα κάθε τόπου.
Θα γνωρίσει πώς να είναι ασφαλής στην θάλασσα, όπως και παραδοσιακές μαγειρικές συνταγές για θαλασσινά. Άλλωστε το να γευτείς φρέσκο ψάρι που έχεις πιάσει μόνος σου μαγειρεμένο πάνω στο σκάφος είναι μια μοναδική εμπειρία.
Οι τουρίστες – επιβάτες των αλιευτικών σκαφών έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την θάλασσα, να ψαρέψουν, να γνωρίσουν τις ομορφιές της περιοχής μας π.χ. να θαυμάσουν από κοντά το αρχαίο λιμάνι των Αβδήρων, τις σπηλιές, την λίμνη Βιστονίδα, τα ερείπια της Αναστασιούπολης στην Βιστονίδα, να δουν από κοντά τα σπάνια είδη πουλιών, κ.α.
Σκοπός του προγράμματος είναι η πιλοτική εφαρμογή του αλιευτικού τουρισμού και ιχθυοτουρισμού στις επιλεγμένες περιοχές της Ελλάδος, μεταφέροντας σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία από την Ιταλία.
Οι επιμέρους στόχοι που θα επιτευχθούν είναι η μεταφορά των καλών πρακτικών και της τεχνογνωσίας σχετικά με τον αλιευτικό τουρισμό της Ιταλίας στην Ελλάδα, η πρόταση και εφαρμογή νομοθετικού πλαισίου περί ιχθυοτουρισμού και αλιευτικού τουρισμού στην Ελλάδα, η ανάπτυξη συγκεκριμένων εργαλείων και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών στις περιοχές πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος (περίπτερα ενημέρωσης, παραγωγή και διάθεση πληροφοριακού και διαφημιστικού έντυπου και ψηφιακού υλικού), η παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, η ανάπτυξη Επιχειρηματικού Σχεδίου (Business Plan), η μετατροπή της αλιευτικής δραστηριότητας σε ένα είδος ψυχαγωγίας και η προώθηση τουριστικών πακέτων και δραστηριοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα επέκτασης του Προγράμματος ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του.
Αναφορικά μ ετο θέμα η Δήμαρχος Αβδήρων κα Εύα Τσακίρη δηλώνει: «Προτεραιότητα του Δήμου μας ήταν και είναι η προώθηση και ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με σκοπό πάντα την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας. Ως αποτέλεσμα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι συντάχθηκε η πρώτη πρόταση Νομοθετικού πλαισίου για τον Ιχθυοτουρισμό στην Ελλάδα και μπήκε ουσιαστικά η βάση για την προώθηση και ανάπτυξη του ιχθυοτουρισμού στην χώρα μας. Παράλληλα προβλήθηκε και αναδείχθηκε για πρώτη φορά με συστηματικό τρόπο ο αλιευτικός τουρισμός και τα οφέλη του. Ο Δήμος Αβδήρων διαθέτει την υποδομή και τις δυνατότητες για την ανάπτυξη του ιχθυοτουρισμού και τα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή του θα είναι σίγουρα πολλά και σημαντικά.
Θα αναβαθμιστεί το επάγγελμα του αλιέα, θα ενισχύσει το εισόδημα του, θα αναπτυχθεί ο τουρισμός γενικότερα, θα αναδειχθεί και θα προβληθεί ο θαλάσσιος και υδάτινος πλούτος της περιοχής, θα προβληθούν οι φυσικές ομορφιές και θα αποφέρει μια γενικότερη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.»
Σημειώνεται ότι στα Άβδηρα πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου ένα θεματικό Συνέδριο για τον αλιευτικό Τουρισμό με την συμμετοχή συνέδρων από την Ιταλία, την Ικαρία, την Κρήτη κ.α. , όπου παρουσιάστηκαν τα οφέλη του αλιευτικού Τουρισμού, οι δυνατότητες ανάπτυξης του στην περιοχή μας & τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του στην Ιταλία. Οι αλιείς της-περιοχής μας – που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αλιευτικό Τουρισμού- ενημερώθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις με συναδέλφους τους από την Ιταλία. Παρόμοια συνέδρια πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία (Μπρίντεζι), τον Άγιο Κήρυκο και την Αθήνα.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Επιμελούνται» τεχνικά την ανάπτυξη της Θράκης

Άπαντες παρόντες…