Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 ’Αινίγματα, τάξη και κενότητα’ στις παλιές καπναποθήκες

’Αινίγματα, τάξη και κενότητα’ στις παλιές καπναποθήκες

0

Μια έκθεση φωτογραφίας που αναφέρεται στα καπνομάγαζα που αποτελούν μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ξάνθης λειτουργεί στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εγκαινίασε ο ξανθιώτης Υπουργός Α. Κοντός παρουσία της Υφυπουργού Σ. Καλαντζάκου.
Την Παρασκευή 9 Μαΐου 2008 στις 20:30, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Καμίλο Νόλλα με θέμα: «Καπνομάγαζα: Αινίγματα, τάξη και κενότητα».
Την έκθεση εγκαινίασε ο ξανθιώτης Υπουργός Α. Κοντός ενώ παρευρέθηκε η Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σ. Καλαντζάκου, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης, ο Δήμαρχος Σταυρούπολης Γ. Καρασακαλίδης, οι Αντιδήμαρχοι Ξάνθης Τ. Θεοδωρίδης, Λ. Κωνσταντινίδης και πολλοί ξανθιώτες.
Ο καπνός και τα καπνομάγαζα κομμάτι της ιστορίας της Ξάνθης
Εγκαινιάζοντας την έκθεση ο Υπουργός Α. Κοντός μοιράστηκε μνήμες και συναισθήματα απ’ τον χώρο του καπνού που μεγάλωσε όπως είπε: «ο καπνός συνδέεται με την ιστορία της Ξάνθης και με τα καπνομάγαζα είναι η ιστορία του τόπου. Έχω ακούσει πολλές και συγκινητικές ιστορίες κι έχω καταναλώσει μεγάλο κομμάτι της ζωής μου σε χώρους επεξεργασίας καπνού».
Συνεχίζοντας ο κ. Κοντός αναφέρθηκε σε εικόνες απ’ την λειτουργία των καπνομάγαζων και μνήμες της καπνεργάτριας μητέρας του ενώ είπε ότι συγκινήθηκε όταν είδε την έκθεση στην Αθήνα και χάρηκε όταν έμαθε ότι ο καλλιτέχνης θα φέρει την έκθεση στην Ξάνθη.
Κλείνοντας έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Νόλλα και στην προσπάθεια του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης της οποίας ήταν εκ των ιδρυτικών μελών, για την προσφορά του στον τόπο.
Καμίλο Νόλλας ο φωτογράφος- καλλιτέχνης
Ο Καμίλο Νόλλας γεννήθηκε στο Παρίσι το 1968. Σπούδασε φωτογραφία στη Λιέγη, στη Λυών και στην Αθήνα. Από το 1992 εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος και δάσκαλος φωτογραφίας. Έχει συνεργασθεί με έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, εκδοτικούς οίκους, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Ως δάσκαλος φωτογραφίας εργάζεται στη Λαϊκή Επιμόρφωση του Δήμου Αθηναίων και σε κοινό πρόγραμμα του Βρετανικού Συμβουλίου και του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Όπως ανέφερε: «είμαι φωτογράφος επαγγελματίας και είναι η προσωπική μου δουλειά με φιλμ στην οποία έχω αφιερώσει αρκετό χρόνο. Πρόκειται για 50 φωτογραφίες απ’ όλη την Ελλάδα, μόνο απ’ τα εσωτερικά των κτιρίων. Τα καπνομάγαζα βρίσκονται στο κέντρο κάθε πόλης κι επειδή καταρρέουν ο κόσμος περνά απ’ έξω και δεν τα προσέχει. Μέσα όμως βρίσκονται τα χρώματα, ο κόπος των εργατών που αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του τόπου, πολύ σημαντικό για την πολιτιστική μας ιστορίας. Δεν είναι απλώς χώροι που καταρρέουν αλλά χώροι που πεθαίνουν και δεν πέφτουν λόγω του ότι είναι φτιαγμένα με μεράκι».
Η έκθεση
Ο Καμίλο Νόλλας μέσα από τη φωτογραφική εξερεύνηση του στα εγκαταλελειμμένα καπνομάγαζα, τα τεράστια πέτρινα κτίρια με τα κλιμακοστάσια, τα αναβατόρια, τα ψηλοτάβανα μονόχωρα σαλόνια και τις μηχανές, φέρνει στο φως μια κληρονομιά πολύτιμη ανά την Ελλάδα. Η περιπλάνηση του μέσα στις αχανείς αίθουσες, που κάποτε έσφυζαν από ζωή, τον έκανε να ανακαλύψει πόσο σημαντική υπήρξε για τον τόπο, όχι μόνο η καλλιέργεια του καπνού αλλά και το εμπόριό του. Η ενότητα των φωτογραφιών καθορίστηκε από την προηγούμενη κοινή χρήση αυτών των κτιρίων, αλλά και από τη σημερινή τους, η οποία είναι διαφορετική κατά περίπτωση.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 9 Μαϊου έως και τις 6 Ιουνίου 2008. Ώρες επισκέψεως: Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 09:00-15:00 και 19:00-21:00 και Σάββατο 10.00-14.00.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση ενάντια στην προκατάληψη

Την πρώτη του εκδ …