Αγροτικά Νέα

0

Ένταξη 3 σημαντικών έργων Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού στο πρόγραμμα «Αλεξ. Μπαλτατζής»

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρου Κοντού με τον Νομάρχη Ξάνθης, κ. Γιώργο Παυλίδη, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Χρήστο Αυγουλά και τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, αποφασίστηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» των κάτωθι έργων:
1. «Παράλληλα έργα αναδασμών αγροκτήματος Αυξεντίου Ν. Ξάνθης», συνολικού προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ.
2. «Παράλληλα έργα αναδασμού αγροκτήματος Αλκυώνης», συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.
3. «Β’ φάση παραλλήλων έργων Γενισέας Ν. Ξάνθης», συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο αναδασμός (μελέτη, αναδιανομή αγροτεμαχίων) των ανωτέρω έργων έχει ήδη ολοκληρωθεί και υπολείπεται η υλοποίηση των παράλληλων έργων(αγροτική οδοποιία, τεχνικά).
Φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με πόρους κατά 70% από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κατά 30% από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ φορέας υλοποίησης και ολοκλήρωσης του έργου είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης.

Σύσκεψη για το βαμβάκι

Πραγματοποιήθηκε προχθές 21/10/08 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού, κ. Αλέξανδρου Κοντού, της Εθνικής Διακλαδικής Επιτροπής Βάμβακος, στην οποία συμμετέχουν, αφενός εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ και Πρόεδροι Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Βαμβακοπαραγωγικών περιοχών, αφετέρου εκπρόσωποι των Εκκοκκιστηρίων της χώρας. Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν μέτρα που πρέπει να ληφθούν την επόμενη χρονιά (2009) για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τη διαμόρφωση ικανοποιητικού εισοδήματος για τους Βαμβακοπαραγωγούς, με βάση τα όσα προβλέπονται στη νέα ΚΟΑ Βάμβακος που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2008.
Κατά τη σύσκεψη αποφασίσθηκαν σχετικά με την περίοδο 2009:
1. Να προσδιοριστούν ελάχιστες στρεμματικές αποδόσεις εισκομιζόμενου στα εκκοκκιστήρια σύσπορου βαμβακιού, με βάση τις οποίες θα έχει δυνατότητα πρόσβασης ο βαμβακοπαραγωγός, στο συνδεδεμένο μέρος της οικονομικής ενίσχυσης της καλλιέργειας.
2. Ο έλεγχος των πραγματικών εκτάσεων σποράς βαμβακιού να προσδιορίζεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με χρήση και αξιοποίηση δορυφορικών εικόνων και πραγματοποίηση επιτόπιων ελέγχων στα δηλούμενα αγροτεμάχια με καλλιέργεια βαμβακιού.
3. Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να ενημερώνουν καθημερινά το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ (VORTAL) με τις παραδόσεις σύσπορου βαμβακιού για κάθε βαμβακοπαραγωγό.
4. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ να πραγματοποιεί ισοζύγια στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις για να ελέγχει την απόδοση % του σύσπορου βαμβακιού με το εκκοκκισμένο η οποία δεν πρέπει να είναι μικρότερη του 32%.
5. Συγκροτείται Ειδική Επιτροπή υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα, κ. Κώστα Σκιαδά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΠΑΣΕΓΕΣ, των ΕΑΣ βαμβακοπαραγωγικών περιοχών και των εκκοκκιστών, η οποία θα συντάξει σχέδιο ΚΥΑ με την οποία θα ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες των παραπάνω και η οποία θα τεθεί σε ισχύ για την εκκοκκιστική περίοδο 2009.

Εγκρίθηκαν Επενδυτικά σχέδια για το νομό μας

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρου Κοντού εγκρίθηκε η τροποποίηση 2 Σχεδίων Σταδιακής Αναγνώρισης Ομάδων Παραγωγών του Ν. Ξάνθης, συνολικού προϋπολογισμού 7.439.187 ευρώ.
Αναλυτικότερα, εγκρίθηκαν τα κάτωθι επενδυτικά σχέδια:
– ΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ , συνολικού ύψους εγκριθείσας επένδυσης 5 εκατ. ευρώ.
-«Το Ξανθιωτικό Ακτινίδιο», συνολικού ύψους εγκριθείσας επένδυσης 2.439.187 ευρώ.
Το ποσοστό της ενίσχυσης για τα ανωτέρω επενδυτικά σχέδια καθορίζεται σε 70% επί του συνολικού κόστους των επενδύσεων, εκ των οποίων 50% είναι κοινοτική συμμετοχή και 20% εθνική συμμετοχή.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταξί και κυκλοφοριακό πρόβλημα

Το απαράδεκτα συνεχιζόμενο πρόβλημα που συνεχώς επιτείνεται αντί να αμβλύνεται και αφορά τ…