Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 Αγρότες σε ομηρία από το καρτέλ των εμπόρων

Αγρότες σε ομηρία από το καρτέλ των εμπόρων

0

«Βαδίζουν και παραμιλούν» οι αγρότες μας παραγωγοί καλαμποκιού! Στη Χρυσούπολη ετοιμάζουν κινητοποιήσεις! Στην Ξάνθη είναι «μουδιασμένοι» και βρίσκονται σε στάση αναμονής με το βλέμμα στραμμένο στην ΕΑΣ και στους εμπόρους! Στο χωράφι, μ’ ένα στυλό και χαρτί στο χέρι προσπαθούν να κάνουν ένα απολογισμό, αν και είναι νωρίς ακόμη, αφού διανύουμε τα πρώτα στάδια συγκομιδής του προϊόντος. Αυτό που είναι βέβαιο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΣ Ξάνθης είναι ότι έχουν καλλιεργηθεί 20% περισσότερα στρέμματα καλαμποκιού από πέρσι. Η αγωνία τους πάντως κορυφώνεται αφού οι τιμές θα καθορισθούν, έπειτα από αρκετές παρτίδες σκληρού… «πόκερ» με τους εμπόρους που κρατούν σιγή ιχθύος και δεν κάνουν ακόμη νύξη ούτε για τις τιμές προκαταβολών που θα μπορούσε να γίνει μια πρώτη εκτίμηση ως προς την διακύμανση τους. Σημειώνουμε ότι η περσινή χρονιά ήταν χρονιά «παχιών αγελάδων» για τους παραγωγούς καλαμποκιού μιας και οι τιμές κυμάνθηκαν σε 23 – 24 λεπτά σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά που ήταν μόλις 15 λεπτά και αυτός ήταν ο λόγος που αυξήθηκε το ποσοστό της καλλιέργειας. Αυτή όμως η αύξηση της προσφοράς μοιραία τραβά προς τα κάτω τις τιμές σε μια ελεύθερη αγορά.
Κοντός: «Περιμένετε μην πουλάτε ακόμη…»
…η προτροπή – παραίνεση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντούς στους παραγωγούς, σε μια προσπάθεια να προφυλάξει τους αγρότες από χαμηλές τιμές, γεγονός που θα συμβάλλει στη διαμόρφωση τιμών σε χαμηλά όρια. Ο υπουργός τονίζει ότι φέτος επέρχεται μια εξισορρόπηση στην αγορά καλαμποκιού μετά την περσινή εκτίναξη των τιμών που ανέβασε στα ύψη τις ζωοτροφές με αρνητικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία. Παράλληλα ενημερώνει τους αγρότες ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εντατικοποιήσει του ελέγχους στα εισαγόμενα σιτηρά, διενεργεί υγειονομικούς ελέγχους για να διασφαλιστεί η μη διακίνηση μεταλλαγμένου καλαμποκιού από τρίτες χώρες και αυτό έχει σαν στόχο την προστασία της ποιότητας και της τιμής του ντόπιου προϊόντος.
«Κρυφτούλι» της ΕΑΣ με τους εμπόρους
Απ’ την πλευρά της η ΕΑΣ Ξάνθης παίζει το κρυφτούλι με τους εμπόρους και περιμένει να ανοίξουν οι τιμές. Ο κ. Χατζηελευθεριάδης, πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης συνιστά τους αγρότες να περιμένουν, να μην πάνε στους εμπόρους: «Περιμένετε και ίσως πετύχουμε καλές τιμές». Τους πληροφορεί δε ότι η ΕΑΣ παραλαμβάνει καλαμπόκια ανοιχτά (χωρίς προκαταβολή) στα Κέντρα συλλογής Ξάνθης, Ερασμίου, Δέκαρχου, Αγ. Αθανάσιου (του Πολυσίτου έχει γεμίσει)!
Αγρότες σε ομηρία από το καρτέλ των εμπόρων
Απ’ την πλευρά των αγροτών ο κ. Γλερίδης, αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ μεταφέρει την απόγνωση των αγροτών καθώς δεν ξέρουν πόσο θα πουλήσουν. Κάνει λόγο δε για παιχνίδι των εμπόρων στην πλάτη τους και για σύσταση καρτέλ από 5 εμπόρους που λύνουν και δένουν στην αγορά του καλαμποκιού διαμορφώνοντας την τιμή του σε χαμηλά επίπεδα: « Όλοι περιμένουμε την ΕΑΣ, όμως αυτή σιωπά! Είμαστε σε απόγνωση. Δεν βάλαμε τεύτλα, δεν βάλε ντομάτα, γιατί τα εργοστάσια έκλεισαν, στραφήκαμε στο καλαμπόκι που είχε καλή τιμή μπας και δούμε άσπρη μέρα και τώρα δεν ξέρουμε πόσο θα πουλήσουμε και αν τελικά μας συμφέρει».
Η αγωνία των αγροτών για τις τιμές που τελικώς θα… «παίξει» η αγορά είναι μεγάλη και δικαιολογημένη, καθώς όπως τονίζουν ακόμη κι ένα λεπτό του ευρώ παραπάνω τελικής τιμής να εξασφαλίσουν, η… επίδραση στο τελικό εισόδημά τους είναι καταλυτική.
Για παράδειγμα: Παραγωγός που καλλιέργησε 100 ιδιόκτητα, ποτιστικά στρέμματα με καλαμπόκι, επιτυγχάνοντας μια μέση – μέτρια απόδοση 1.000 κιλών/στρέμμα, για κάθε 1 λεπτό που ανεβαίνει η εμπορική τιμή του προϊόντος βάζει στην τσέπη (10 ευρώ το στρέμμα Χ 100 στρέμματα που καλλιέργησε) 1.000 ευρώ. Ενώ αν η τιμή ανεβεί 3 π.χ. λεπτά του ευρώ τότε αμέσως – αμέσως αυξάνει το εισόδημά του κατά 3.000 ευρώ, χωρίς βέβαια στα ποσά αυτά να υπολογίζεται το κόστος παραγωγής και χωρίς, υποθετικά πάντα, να επιβαρύνεται καταβάλλοντας ενοίκιο, που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε τα 100 ευρώ το στρέμμα.
Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι εφέτος οι αγρότες επωμιζόμενοι και το κόστος παραγωγής, που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα κυμανθεί τελικώς κοντά στα 220 ευρώ το στρέμμα, αυξημένο σ’ ένα ποσοστό κοντά στο 20% σε σχέση με πέρσι, τελούν υπό… καθεστώς αγωνίας πιο πολύ από κάθε άλλη χρονιά για τις τιμές που τελικώς θα καρπωθούν.

Μαριάννα
Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συσκέψεις φορέων υπό την προεδρία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Θρακιώτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κον…