500 υποτροφίες σε αγροτόπαιδα

0

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός ανακοινώνει ότι με τροπολογία, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή στο πλαίσιο του Νομοσχεδίου για την κτηνοτροφία, προβλέπεται η χορήγηση περίπου 500 υποτροφιών σε παιδιά κατά κύριο επάγγελμα γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων χαμηλού εισοδήματος, τα οποία εισάγονται και φοιτούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, κυρίως με γνωστικό αντικείμενο σχετικό με την αγροτική ανάπτυξη.
Οι πόροι για τη χρηματοδότηση των υποτροφιών προέρχονται από τις εξής πηγές:
1. Από την περικοπή του ποσοστού της κρατικής επιχορήγησης των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ από το 1,5% επί των εσόδων του ΕΛΓΑ, που ήταν έως σήμερα, σε 0,5%.
2. Από τη διάθεση επιπρόσθετου αντίστοιχου ποσού από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ.
Το συνολικό ποσό που συγκεντρώνεται και θα διατίθεται κάθε χρόνο για τη χορήγηση των περίπου 500 υποτροφιών κυμαίνεται από 1,7 έως 2 εκ. ευρώ.
Την ευθύνη υλοποίησης της εν λόγω πρωτοβουλίας αναλαμβάνει Ειδική Επιτροπή, που συγκροτείται υπό την προεδρία του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του Προέδρου του ΕΛΓΑ και του Προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση των υποτροφιών θα ανακοινωθούν με σχετική εγκύκλιο, η οποία θα εκδοθεί αμέσως μετά τη δημοσίευση του Νόμου.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός κ. Κοντός επισήμανε τα εξής: «Η νομοθετική πρωτοβουλία που αναλάβαμε κρίθηκε απαραίτητη για πολλούς λόγους.
Αφενός, θεωρούμε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε οικονομικά τα παιδιά κατά κύριο επάγγελμα αγροτών χαμηλού εισοδήματος, ώστε να ανταπεξέλθουν στις πρώτες δαπάνες της φοίτησής τους. Θεωρούμε, δε, ότι με την πρωτοβουλία μας τους δίνουμε ένα ακόμη κίνητρο, ώστε περαιώνοντας τις σπουδές τους να επανέλθουν στην ελληνική περιφέρεια, συνεισφέροντας στην αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας.
Αφετέρου, διότι διαπιστώσαμε ότι οι καταβαλλόμενες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, οι οποίες λειτουργούν διαχρονικά χωρίς την απαραίτητη νομιμοποίησή τους από τη βάση, πέρα από το γεγονός ότι ήταν ανισομερείς, ήταν και κατά πολύ υψηλότερες των πραγματικών λειτουργικών τους αναγκών.
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιδιώκουμε την εξυγίανση του αγροτοσυνδικαλιστικού Κινήματος και στηρίζουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Θεωρούμε, όμως, ότι ένα ανεξάρτητο Συνδικαλιστικό Κίνημα οφείλει απαραίτητα να αντεπεξέρχεται στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις του με πόρους που προέρχονται από τις εισφορές των μελών του και όχι να λειτουργεί και να εξαρτάται από τις κρατικές επιχορηγήσεις».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όλα στο φως για τη Μονή Βατοπεδίου»

Πορεία προς το λα …