Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2008 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2002

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2002

0

Η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ ταυτόχρονα είναι από τα κύρια αίτια δημιουργίας του έκτου κύματος μαζικών εξαφανίσεων έμβιων όντων στην ιστορία της γης. Η Γη έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα πέντε κύματα μαζικών εξαφανίσεων, το τελευταίο πριν 65 εκατομμύρια χρόνια. Ηφαιστειακές εκρήξεις, και προσκρούσεις μετεωριτών πιστεύεται ότι προκάλεσαν αυτά τα πλανητικής κλίμακας φαινόμενα. Το έκτο κύμα μαζικών εξαφανίσεων το οποίο διανύουμε σήμερα, οφείλεται στον ανθρώπινο πληθυσμό των 8 δισ. ατόμων, ο οποίος ανταγωνίζεται τη φυσική χλωρίδα και πανίδα για φυσικούς πόρους και επηρεάζει το κλίμα λόγω της χρήσης των καυσίμων, ορυκτών και μη.
Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης δεν λειτουργεί δυστυχώς σε αυτού του είδους την απειλή, δεν φαίνεται άμεση και προσωπική απειλή.
Οι συνθήκες και τα πρωτόκολλα προς το παρόν δεν δίνουν αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να παράγουμε ρύπους, τα δάση, που κατακρατούν το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα και το αποθηκεύουν στη βιομάζα τους ως οργανικές ενώσεις συνεχώς μειώνονται, οπότε η ανακύκλωση είναι το μόνο μέσο που έχουν και μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πολίτες του κόσμου αυτού.
Με την ανακύκλωση χαρτιού αυξάνουμε τα διαθέσιμα δάση , εξοικονομούμε χώρο απόθεσης σκουπιδιών, εξοικονομούμε ενέργεια, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας.
1 στρέμμα δάσους τον χρόνο, δεσμεύει 400 κιλά διοξείδιο του άνθρακα και αποδεσμεύει 400 κιλά οξυγόνο και από αυτό 250 κιλά μένουν ελεύθερα δηλαδή όσα καταναλώνει ένα ενήλικος το χρόνο. Επίσης 1 στρέμμα δάσους συγκρατεί κατά μέσο όρο 4 τόνους αιωρούμενων σωματιδίων, απορροφά 20 κιλά διοξείδιο του θείου και συγκρατεί χωρίς να διαβρώνεται 1 τόνο εδάφους τον χρόνο.
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΤΟΝΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ ΑΠΟ ΠΑΛΙΟ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΧΑΡΤΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΕΙ 20 ΔΕΝΤΡΑ ( δηλαδή 3 τόνοι παλιού χαρτιού σώζουν 1 στέμμα δάσους), ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΕΙ ΤΟ ΜΙΣΟ (50%) ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΝΕΡΟΥ, ΕΧΕΙ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 74% ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ.
H ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών εξοικονομεί τεράστια ποσά ενέργειας καθώς η συνολική ενέργεια που χρειάζεται για να ανακυκλωθεί ένα πλαστικό μπουκάλι είναι μηδαμινή αν συγκριθεί με την ενέργεια που καταναλώνεται για την κατασκευή του. Επίσης τα δηλητηριώδη αέρια που διοχετεύονται στο περιβάλλον κατά την ανακύκλωση πλαστικών μπουκαλιών είναι ελάχιστα συγκρινόμενα με αυτά που εκπέμπονται κατά την εξ’ αρχής κατασκευή τους.
Το αλουμίνιο είναι ιδανικό υλικό για ανακύκλωση γιατί:
1. Μπορεί να διαχωριστεί εύκολα από τα άλλα υλικά και έτσι η διαλογή του δεν απαιτεί υψηλό κόστος.
2. Η ανακύκλωση του αλουμινίου είναι μια διαδικασία που μπορεί να επαναλαμβάνεται συνεχώς.
3. Για την παραγωγή του μετάλλου που προέρχεται από την επαναχύτευση μεταχειρισμένων προϊόντων και απορριμμάτων από αλουμίνιο (scrap) απαιτείται μόνον το 5% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή πρωτόχυτου μετάλλου, δηλαδή εκείνου που παράγεται από τον βωξίτη.
Ας μην ξεχνάμε ότι εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει μείωση εκπεμπόμενων ρύπων.
Στην Ξάνθη πριν από έξι χρόνια επιχειρήσαμε με πείσμα αυτό που φαίνονταν αδύνατο: να κάνουμε ανακύκλωση χαρτιού, αλλά όχι σε μεγέθη που θα προκαλούσαν συγκαταβατικά χαμόγελα. Ταπεινά, χωρίς βαρυσήμαντες δηλώσεις ότι αναλαμβάνουμε την ανακύκλωση στην πόλη της Ξάνθης (για να καταλήξουμε αργότερα να την ονομάσουμε πιλοτικό πρόγραμμα που έληξε), ξεκινήσαμε με αγορά κάδων (ο τότε αντιδήμαρχος δεν μας έδινε τίποτε) και οι πρώτοι τόνοι πήγαν στο εργοστάσιο της Diana με τρέϊλερ . Μοναδικοί συμπαραστάτες στο ξεκίνημα η τοπική εφημερίδα Εμπρός και ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός Super FM 88 που έκαναν γνωστή την προσπάθεια στους πολίτες της Ξάνθης οι οποίοι σε αντίθεση με τα πιστεύω των περισσοτέρων ιθυνόντων έδειξαν ευαισθησία και αγκάλιασαν την προσπάθεια και συνεχίζουν να την αγκαλιάζουν. Μετά τον πρώτο χρόνο και μέχρι πριν δυόμισι χρόνια ο Δήμος Ξάνθης , στην πραγματικότητα ο Δήμαρχος κ. Μιχάλης Στυλιανίδης και ο νυν αντιδήμαρχος κ. Φωτιάδης, στήριξε ουσιαστικά την προσπάθεια διαθέτοντας εργάτες και φορτηγό στην αρχή, μόνον εργάτες αργότερα. Σήμερα ο Δήμος Ξάνθης είναι χορηγός γιατί παραχωρεί τον χώρο στο κολυμβητήριο όπου βρίσκεται το οικολογικό μας πάρκο, αλλά μπορεί να προσφέρει περισσότερα φροντίζοντας την καθαριότητα του περιβάλλοντα χώρου και παίρνοντας το πλεονάζον ή ακατάλληλο υλικό που βρίσκεται έξω από τους κάδους.
Αναστρέψαμε τη διαδικασία συλλογής και αποκομιδής και μηδενίσαμε το κόστος τους. Το οικονομικό κόστος της συλλογής του χαρτιού αλλά και της μεταφοράς και αποθήκευσής του το έχουν αναλάβει οι συμπολίτες μας που φέρνουν το χαρτί και το αδειάζουν στο μοναδικό σημείο συλλογής, στο κολυμβητήριο. Το συνολικό κόστος της αποκομιδής έχει μηδενισθεί γιατί η αποκομιδή γίνεται από ιδιώτη ελεύθερο επαγγελματία που σε χώρο με καλή πρόσβαση όπως είναι το κολυμβητήριο, μπορεί να παίρνει ποσότητες μεγαλύτερες του ενός τόνου με μηδενικά έξοδα συλλογής.
Παράλληλα την ίδια χρονική περίοδο ο σύλλογός μας ανέδειξε τον μοναδικό Θρακιώτη τρείς φορές Πανελληνιονίκη στο Σχολικό Πρωτάθλημα Ελλάδος Σκάκι αλλά και πολλά άλλα παιδιά με διακρίσεις στην περιφέρεια ΑΜΘ και στο νομό. H αναφορά γίνεται γιατί ακούστηκε κι΄αυτό ότι ο σύλλογος κάνει μόνο ανακύκλωση.
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας για το περιβάλλον και ταυτόχρονα των πρώτων διακοσίων τόνων ανακύκλωσης χαρτιού θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε κάποιες συμβολικές δωρεές που δεν επιδέχονται την άρνηση αποδοχής από τους παραλήπτες. Τα 66,67 στρέμματα δάσους που σώθηκαν με την συμμετοχή μας, διασφαλίζουν το οξυγόνο για το υπόλοιπο της ζωής τους σε εξήντα έξι (66) ενήλικους. Αφού λοιπόν διασφαλίσαμε το οξυγόνο για μας τους ίδιους δωρίζουμε το οξυγόνο για το υπόλοιπο της ζωής τους και τονίζουμε δεν μπορούν να αρνηθούν την συμβολική δωρεά γιατί το αναπνέουν στους εξής :
1)Σε όλους τους αντιδημάρχους καθαριότητας Ξάνθης από 2002 έως σήμερα για την βοήθεια που δεν μας έδωσαν, για την μη τήρηση της καθαριότητας στον περιβάλλοντα χώρο του οικολογικού μας πάρκου, δυσφημίζοντας και υποβαθμίζοντας την προσπάθειά μας.
2) Στους υπαλλήλους του κολυμβητηρίου Ξάνθης , στον Πρόεδρο του Οργανισμού Άθλησης Δήμου Ξάνθης ο οποίος άκουσον-άκουσον έκανε αυτοψία για τον αν ο σύλλογός μας λειτουργεί ή έκλεισε , στο προσωπικό και την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής Ν.Ξάνθης για την μυωπική θεώρηση ότι για τον περιβάλλοντα χώρο του οικολογικού μας πάρκου στο κολυ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2008
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ανταλλαγές, ειλημμένη απόφαση!

Ενώπιον της εισα^…