Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Υπουργός Εξωτερικών αλλά και γυναίκα

Υπουργός Εξωτερικών αλλά και γυναίκα

0

Την τελευταία μέρα της περιοδείας της στη Θράκη η Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τον οικισμό Δροσερού Ξάνθης καθώς και τις έδρες των Δήμων Αβδήρων και Βιστονίδας

Στο Δροσερό Ξάνθης βρέθηκε η Υπουργός Εξωτερικών συνοδευόμενη από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Κοντό, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδη , τον βουλευτή Ξάνθης κ. Φ. Τσαλίδη, τον βουλευτή Ροδόπης κ. Ι. Αχμέτ, τον Γραμματέα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης Μ. Αγγελόπουλο, το Νομάρχη Ξάνθης Γ. Παυλίδη, το πρωί της Τετάρτης κι έγινε θερμά δεκτή απ’ τους κατοίκους της περιοχής. Επισκέφθηκε τα δημοτικά σχολεία καθώς και το Γυμνάσιο και Λύκειο. Θαύμασε τα έργα των παιδιών στην έκθεση ζωγραφικής και συνομίλησε με τα παιδιά που τη δέχτηκαν με αγκαλιές και χαμόγελα.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο Δροσερού όπου οι γυναίκες του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών ‘Η Ελπίδα’ την κέρασαν παραδοσιακές πίτες  και της πρόσφεραν ένα χειροποίητο καλάθι γεμάτο με δώρα.

Απευθυνόμενη στις 150 γυναίκες- μέλη του Συλλόγου η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι ως μητέρες είναι κυρίως υπεύθυνες για τα παιδιά τους και πρέπει να φροντίζουν να παρακολουθούν το σχολείο τους ενώ κλείνοντας τόνισε ότι: «εμείς οι γυναίκες αν θέλουμε, μπορούμε».

Στο Δήμο Βιστονίδας

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης ήταν η έδρα του δήμου Βιστονίδας. Στο δημαρχείο στη Γενισέα, την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος κ. Ν. Ζλάτκος με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και πολύς κόσμος. Στην παρατήρηση της Υπουργού για το κτίριο, ο Δήμαρχος «άδραξε» την ευκαιρία να πει ότι είναι μικρό και πρέπει να γίνει ένα μεγαλύτερο. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων και ο Δήμαρχος πρόσφερε στην Υπουργό μια θρακιώτικη πόρπη που την ενθουσίασε. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη συνεργασία κεκλεισμένων των θυρών παρουσία των αρχών που συνόδευαν την Υπουργό . Βγαίνοντας απ’ το Δημαρχείο η κ. Μπακογιάννη χαιρέτησε τον κόσμο που την περίμενε και ανέφερε τα εξής: «συνεχίζουμε και ισχυροποιούμε την ισονομία και ισοπολιτεία στη Θράκη. Σ’ αυτή την επίσκεψή μου διαπίστωσα μια τελείως διαφορετική εικόνα ανάπτυξης της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην επίσκεψη αυτή επιβεβαιώθηκε η βούληση των κατοίκων της περιοχής να γυρίσουν  σελίδα» ενώ ανέφερε ότι αναμένεται η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στο προσεχές μέλλον.

Στο Δήμο Αβδήρων

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας στο Νομό ήταν τα Άβδηρα και στο Δημαρχείο την υποδέχθηκε η Δήμαρχος Αβδήρων κ. Εύα Τσακίρη, με την οποία – όπως δήλωσε η ίδια η Υπουργός- την συνδέει παλιά φιλία.

Η Δήμαρχος την υποδέχτηκε προσφέροντας της το παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί – ως σύμβολο φιλοξενίας- ένα αντίγραφο εκθέματος από το Αρχαιολογικό Μουσείο, το βιβλίο με τίτλο «ΑΒΔΗΡΑ, ΑΡΧΑΙΑ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ», κρασιά και ένα ξεχωριστό δώρο από το προσωπικό αρχείο της Δημάρχου που ξάφνιασε και συγκίνησε την Υπουργό. Πρόκειται για ένα έντυπο με ανακοινώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1965.

Επίσης, οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Αβδήρων της προσέφεραν καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα και λουλούδια.

Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση στο γραφείο της Δημάρχου, όπου η Υπουργός με ενδιαφέρον άκουσε τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αβδήρων όσο και τα ξεχωριστά του συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η σπουδαία ιστορική κληρονομιά, η αρχαιολογική αξία του τόπου, ο σπάνιος φυσικός και υδάτινος πλούτος κ.τ.λ. Συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της Συνθήκης ΡΑΜΣΑΡ, οι ανασκαφές και τα έργα στον Αρχαιολογικό χώρο ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε η Υπουργός για την αδελφοποίηση του Δήμου Αβδήρων  με το ΔήμοABDERAADRA της Ισπανίας, που τους δένουν ιστορικοί δεσμοί  κοινής πολιτισμικής κουλτούρας και ίσως κοινής καταγωγής. Η Δήμαρχος επίσης υπέβαλε υπόμνημα στην Υπουργό με θέμα «Ενίσχυση του ρόλου του Δήμου Αβδήρων σε περιφερειακό, Εθνικό και Διεθνές επίπεδο», όπου αναφέρεται ότι ο Δήμος Αβδήρων έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης με βάση τις αρχές της HABITAT AGENDA, για την υλοποίηση του οποίου έχουν τεθεί οι παρακάτω στόχοι:

Δημιουργία βασικής τεχνικής υποδομής, εκπόνηση βασικών ερευνών και παραγωγή υλικού, ανάπτυξη της εξωστρέφειας, δημιουργία υποστηρικτικών δομών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νομικό κενό για τη βιοαιθανόλη

Πως χαρακτηρίζετ…