Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Βιωματική πολύτιμη εκπαίδευση, τη μέρα του παιδιού

Βιωματική πολύτιμη εκπαίδευση, τη μέρα του παιδιού

0

Μέσω της βιωματικού τρόπου εκπαίδευσης αλλά και γνώσης για εθελοντική προσφορά αποφάσισαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης να μάθουν στους μαθητές τι σημαίνει προσφορά και συμμετοχή στην παγκόσμια προσπάθεια διασφάλισης υγιών συνθηκών ζωής στα παιδιά που το χρειάζονται περισσότερο, γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.
Η 11η Δεκεμβρίου είναι η μέρα που γιορτάζουν όλα τα παιδιά του κόσμου αφού έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού. Δυστυχώς όπως όλοι πλέον γνωρίζουμε ή πρέπει να γνωρίζουμε, οι συνθήκες ζωής για κάποια απ’ αυτά που αποτελούν το μέλλον του πλανήτη, είναι τραγικές ενώ η προσπάθεια για μείωση της παιδικής θνησιμότητας είναι παγκόσμια και μπορούν όλοι να συμμετέχουν μέσω διεθνών οργανώσεων όπως η UNICEF.
Αυτές οι σκέψεις οδήγησαν τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης στην διοργάνωση μιας διαφορετικής γιορτής για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού που συνδύασε την βιωματική εκπαίδευση των παιδιών και την ενημέρωσή τους με την έμπρακτη προσφορά στον διεθνή οργανισμό βοήθειας, δίνοντας το καλύτερο παράδειγμα.
Τα παιδιά ενημερώνονται κι ενημερώνουν
Το κτίριο που στεγάζει το 12ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, γιορτινά και χαρούμενα στολισμένο, υποδέχθηκε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στις 10.30΄, τους γονείς των μαθητών που ‘ανακατεύτηκαν’ μαζί τους δημιουργώντας ένα πολύχρωμο και χαρούμενο ανθρώπινο παζλ που απέπνεε τη ζεστασιά της ανθρώπινης προσφοράς.
Ο Διευθυντής του σχολείου Σ. Μελισσόπουλος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ευχαρίστησε τους γονείς – μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που δούλεψαν πολλές ώρες εκτός ωρών λειτουργίας του σχολείου για την υλοποίηση της πρωτότυπης ιδέας που μετουσιώθηκε στην διαφορετική αυτή γιορτή. Αφορμή αποτέλεσε ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού όπως ενημέρωσε ο κ. Μελισσόπουλος και σκοπό είχε τόσο να μάθουν τα παιδιά τους λόγους λειτουργίας και προσφοράς της UNICEF όσο και την εκπαίδευση με βιωματικό τρόπο των μαθητών του σχολείου.
Η γιορτή ξεκίνησε με μαθητές που αναφέρθηκαν στην ίδρυση της παγκόσμιας οργάνωσης, τον τρόπο λειτουργίας της αλλά και τα αποτελέσματα της δράσης της. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο που συνοδευόταν με οπτικοακουστικό υλικό ενώ η χορωδία του σχολείου απέδωσε τραγούδια που ενθουσίασαν το κοινό.
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σχολείου λειτουργεί μπαζάρ που διατίθενται προϊόντα της UNICEF και θα λειτουργεί τις απογευματινές ώρες μέχρι την πώλησή τους. Τα έσοδα θα αποσταλούν στον οργανισμό και θ’ αποτελέσουν την συμβολή του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης στο έργο της.
Παράδειγμα προς μίμηση
Τέτοιου τύπου εκδηλώσεις αποτελούν το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση για γονείς που θέλουν να ενεργοποιηθούν, για εκπαιδευτικούς που θέλουν να ‘λειτουργούν’ και για παιδιά που ούτως ή άλλως πρέπει να ‘εκπαιδεύονται’ γενικά κι όχι μόνο ειδικά. Κάθε φορά που ο χώρος του σχολείου μετατρέπεται σε στέγη τέτοιων βιωματικών δρώμενων και πρωτοβουλιών, το κέρδος για την παιδική ψυχή είναι πολύτιμο και πολλαπλό.
Απαιτεί χρόνο, διάθεση και μεράκι αλλά οι μνήμες που αποτυπώνονται στο παιδικό μυαλουδάκι, αποτελούν πολύτιμο υλικό που αποτελεί βάση για το χτίσιμο υγιούς χαρακτήρα με βαθιά γνώση των λέξεων ‘εθελοντισμός’, ΄προσφορά’, ‘άνθρωπος’. Η ευαισθητοποίηση των παιδιών στις τρυφερές ηλικίες των σχολικών ετών, είναι ίσως απ’ τα ελάχιστα στα οποία μπορεί να ελπίζει μια κοινωνία που παρουσιάζει τη σημερινή της μορφή. Ιδέες όπως αυτή που υλοποιήθηκαν με συνεργασία και απέδωσαν τα μέγιστα, είναι φάροι φωτεινοί που πρέπει να οδηγούν τα βήματα όλων μας αν επιθυμούμε ν’ αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και να κληροδοτήσουμε ό,τι καλύτερο δυνάμεθα στα παιδιά μας που το οφείλουμε.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πώς πέρασαν οι πρώτες ώρες του 2007

Διανύουμε τις πρώτες μέρες του νέου έτους που σύμφωνα με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν …