Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Τρίτη καπνοβιομηχανία στη χώρα η ΣΕΚΑΠ

Τρίτη καπνοβιομηχανία στη χώρα η ΣΕΚΑΠ

0

Την αναβληθείσα Γενική Συνέλευση των μετόχων της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ κατά την οποία πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος απολογισμός της Διοίκησης αλλά και η ψήφιση του ισολογισμού του οικονομικού έτους 2006, παρακολούθησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Κοντός του οποίου η παρουσία κατέδειξε εκτός απ’ το ενδιαφέρον του για τον καπνό και τη ΣΕΚΑΠ και την ανάγκη για αποσόβηση των όποιων προβλημάτων διαφαινόταν από την άρνηση παράδοσης από την Διοίκηση στο Σωματείο Εργαζομένων, οικονομικών στοιχείων που ζητήθηκαν.
Την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007 στις 11.00΄, στο χώρο της Συνεταιριστικής Ελληνικής Καπνοβιομηχανίας πραγματοποιήθηκε η αναβληθείσα Γενική Συνέλευση των μετόχων. Η προηγούμενη συνέλευση αναβλήθηκε μετά από χρήση του δικαιώματος που έχουν βάσει καταστατικού οι μέτοχοι του Σωματείου Εργαζομένων λόγω της μη απόδοσης απ’ την διοίκηση στοιχείων που αφορούσαν σε οικονομικά και άλλα συνολικά 20 ζητήματα.
Τρίτη καπνοβιομηχανία στην Ελλάδα
Στον απολογισμό έργου που έκανε ο Πρόεδρος της εταιρείας Ν. Παπάς αναφέρθηκε στην πορεία της Διοίκησης το έτος 2006 που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ΣΕΚΑΠ είναι: « συνεταιριστική μεν, ανταγωνιστική δε» και συνεχίζοντας: «με το νέο σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό θα αυξηθεί η παραγωγική δυναμικότητα της ΣΕΚΑΠ θα υπάρξουν νέες θέσεις προσωπικού υψηλών προσόντων(επιστημονικό τεχνικό) και θα καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση της διεθνούς αγοράς. Η επένδυση της ΣΕΚΑΠ αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2008. Ο πρωτοπόρος συνεταιριστής Αλέξανδρος Μπαλτατζής, κατέληξε ο κ.Παππάς θεμελίωσε το 1977 την μεγαλύτερη συνεταιριστική εταιρία της χώρας. «Εμείς σήμερα, 30 χρόνια μετά, χτίζουμε μια νέα, σύγχρονη ΣΕΚΑΠ, εκπληρώνοντας τους οραματισμούς του, συνεχίζοντας το δονκιχωτικό πρότυπο του, προς όφελος της οικονομίας της ακριτικής Θράκης και των ελλήνων αγροτών-μετόχων της».
Ο κ. Παπάς ευχαρίστησε την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΣΕΚΑΠ για τη στήριξή της στην εταιρεία αλλά και τον Υφυπουργό Α. Κοντό για τη στήριξη και το ενδιαφέρον του. Αναφερόμενος στους στόχους που είχαν τεθεί ο Πρόεδρος τόνισε ότι επιτεύχθηκαν αφού παραμένει στην πρώτη τετράδα, συνεχίζει κερδοφόρα, διευρύνει την γκάμα της με την 100% αγορά νέου προϊόντος, ανοίγει νέες αγορές και πραγματοποιεί νέες συνεργασίες παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν με την αύξηση της φορολογίας αλλά και την αντικαπνιστική εκστρατεία να επιτείνεται συνεχώς.
Τρίτη σε πωλήσεις το 2006 είναι η ΣΕΚΑΠ όπως ενημέρωσε ο κ. Παπάς με ποσοστό που ανέρχεται στο 11,68% της εγχώριας αγοράς καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ με πώληση 3,6 δισεκατομμυρίων τσιγάρων, αύξηση 6% από το 2005, που οφείλεται στις αυξημένες εξαγωγές. Ιδιαίτερα στάθηκε στον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων της εταιρείας που προβληματίζει τη Διοίκηση και διασφαλίζεται με την εξεύρεση των 16.200.000 ευρώ με επιδότηση 40% και αποτελεί το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο έργο απ΄ την ίδρυση της εταιρείας.
Σε άλλο σημείο της βασικής του εισήγησης ο κ. Παπάς ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες για τον καπνό, η ΣΕΚΑΠ κατάφερε να έχει και μείωση του κόστους και των δαπανών και να είναι κερδοφόρα ενώ έκλεισε και η εκποίηση του ακινήτου επί την Π. Ράλλη στην Αθήνα που απέφερε 5.800.000 ευρώ στην εταιρεία.
Συνεργασία και συναίνεση με τους εργαζόμενους
Αναφερόμενος στο θέμα που έφερε την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ο κ. Παπάς τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι των εργαζομένων συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο αποκτώντας το δικαίωμα να παρακολουθούν αλλά και να συμμετέχουν στις αποφάσεις για την πορεία της εταιρείας κι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «υπάρχει κοινός βηματισμός για την ανάπτυξη της εταιρείας».
Απαντώντας στα αιτήματα του Σωματείου εργαζομένων ο Πρόεδρος δήλωσε επανειλημμένως ότι δεν υποχρεούται η Διοίκηση να καταθέσει τα στοιχεία που ούτως ή άλλως βρίσκονται στη διάθεση των μετόχων μέσω των διοικητικών υπηρεσιών της ΣΕΚΑΠ. Όσο για τις συμβάσεις της εταιρείας που ζητήθηκαν απ΄το Σωματείο, πολλές φορές προς εμπέδωση τόνισε ο κ. Παπάς ότι για πρώτη φορά είναι κατατεθειμένες με την έγκριση της αρμόδιας εφορίας.
Οι στόχοι της ΣΕΚΑΠ
Αναφερόμενος στους στόχους της ΣΕΚΑΠ ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η χρονιά που διανύουμε είναι ακόμη πιο δύσκολη αλλά η διοίκηση έχει στόχο το άνοιγμα αγορών στην Αφρική, στην Άπω Ανατολή και στην Κίνα όπως επίσης και ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, βελτίωση της ποιότητας, νέες στρατηγικές συνεργασίες, αξιοποίηση των βιολογικών φίλτρων αλλά και τη βελτίωση των σχέσεων με τους εργαζόμενους.
Δεν αποδόθηκαν τα στοιχεία απ’ τη Διοίκηση
Επί μακρόν απασχόλησε τη Γενική Συνέλευση η άρνηση της Διοίκησης για εκ νέου κατάθεση των στοιχείων που ζήτησε και μέσω εξωδίκου το Σωματείο των εργαζομένων, αφού όπως τόνισε επανειλημμένως ο κ. Παπάς, τα στοιχεία βρίσκονται στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά μπορούν να τα γνωρίζουν οι εργαζόμενοι κι απ’ τη συμμετοχή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Μετά από εκτενή αναφορά σε ένα προς ένα τα αιτήματα του Σωματείου απ’ τον κ. Παπά, ο Γραμματέας του Σωματείου δήλωσε ότι αποχωρεί απ’ τη συνέλευση και μετά την τοποθέτηση του νομικού συμβούλου του Σωματείου και κατόχου μετοχών, Θ. Ξυνίδη, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος κ. Τσαλδαρίδης.
Ο Κ. Τσαλδαρίδης ευχαρίστησε τον Α. Κοντό για την πρόσληψη του γιου του μετά από την τήρηση της απαραίτητης διαδικασίας στη ΣΕΚΑΠ και ανέλυσε τα επιχειρήματα του Σωματείου που οδήγησαν τελικά στην καταψήφιση του ισολογισμού από μέρος των μελών του ενώ κάποια άλλα μέλη δήλωσαν παρών και τα υπόλοιπα υπερψήφισαν.
Η συναίνεση ήταν το μήνυμα του Α. Κοντού στη Γενική Συνέλευση που ολοκλήρωσε την μαραθώνια συνεδρίασή της αργά το μεσημέρι.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Κύριε δήμαρχε, ξεχάσατε τη Νεάπολη»!

Μια πολύ σκληρή ως προς το περιεχόμενο, εξ’ αιτίας της πολύχρονης δημοτικής αδιαφορίας για…