Τρέμετε παραβάτες οδηγοί!

0

Τρέμετε οδηγοί παραβάτες …αρχίζει από 1ης Ιουνίου η εφαρμογή του Νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τα πρόστιμα θα πέφτουν βροχή ενώ αυξάνονται ιλιγγιωδώς! Σημειώνεται ότι την αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) συζήτησε και ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή -μετά από εισήγηση του υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη- η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή (η τελευταία αναθεώρηση έγινε το 1999). Η στόχευση του νέου Κώδικα στηρίζεται στις αρχές της αποτροπής των θανατηφόρων ατυχημάτων και στην… δια μεγάλων προστίμων οδικής παιδείας των οδηγών. Έτσι: Οι παραβάσεις που θεωρούνται κύριοι πρόξενοι θανατηφόρων ατυχημάτων όπως: υπερβολική ταχύτητα, χρήση αλκοόλ, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, χρήση κινητού ή τηλεόρασης και την οδήγηση, επισείουν μεγάλα πρόστιμα, αφαίρεση πινακίδων, άδειας και διπλώματος.

Μεγάλα πρόστιμα

Ο αναμορφωμένος κώδικας οδικής κυκλοφορίας προβλέπει την υποχρεωτική χρήση της ζώνη ασφαλείας από τους οδηγούς ταξί, λεωφορείων υπεραστικών και αστικών καθώς και φορτηγών αυτοκίνητων. Επίσης, υποχρεωτική θα είναι η χρήση της ζώνης και για τους επιβάτες των υπεραστικών λεωφορείων καθώς και για τον επιβάτη του ταξί που θα κάθεται στη μπροστινή θέση. Διπλάσια τα πρόστιμα για μη χρήση ζώνης και κράνους (350 ευρώ, για …σούζες 700 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 μέρες)

Αναφορικά με το αλκοτέστ ανάλογα με το πόσο … «μερακλωμένος» θα βρεθεί ο οδηγός, τα πρόστιμα ξεκινούν από 200 ευρώ και φτάνουν τα 1200 ευρώ πρόστιμο και αυτόφωρο, ενώ μέσα σε δύο χρόνια αν ξαναβρεθεί … «μερακλωμένος» του αφαιρείται το δίπλωμα και του επιβάλλεται πρόστιμο 2000 ευρώ!

Όλες οι παραβάσεις έχουν πόντους. Αν μέσα σε τρία χρόνια ο ερασιτέχνης οδηγός συμπληρώσει 25 πόντους του αφαιρείτε το δίπλωμα. Το ίδιο και στον επαγγελματία οδηγό αλλά μέσα σε δύο χρόνια

Αν συλληφθείτε να μιλάτε στο κινητό…παίρνετε δώρο 100 ευρώ πρόστιμο, αν βάλετε στη διαπασών τη μουσική της αρεσκείας σας κάνοντας τ’ αμάξι σας κινούμενη ντίσκο… επιβραβεύεστε με 200 ευρώ πρόστιμο!

Στα πλαίσια της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης όποιου σταθμεύσει παρανόμως σε θέση που προορίζεται για όχημα συμπολίτη μας με ειδικές ανάγκες. Επίσης τουλάχιστον διπλασιάζεται το πρόστιμο για κυκλοφορία στις λεωφορειολωρίδες και από 83 ευρώ αυξάνεται κατ’ ελάχιστον σε 166.

Αυξάνονται τα πρόστιμα για επικίνδυνη οδήγηση, αλλά και ελαφρώς και τα όρια ταχύτητας ιδιαίτερα σε οδούς ταχείας κυκλοφορίας

Σημειώνεται ότι αν το πρόστιμο πληρωθεί μέσα σε 10 μέρες έχει έκπτωση στο μισό . Πρέπει να πληρωθεί δε μέσα σε δύο μήνες και αν αυτό δεν γίνει τότε βεβαιώνεται στο Δημόσιο ταμείο οπότε δεν παρέχετε φορολογική ενημερότητα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το ασφαλιστικό θα κριθεί στους δρόμους!

Crash test για την κυβέρνη…