Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Τον Ιούνιο λήγει η χρηματοδότηση για τη ‘Βοήθεια στο σπίτι’

Τον Ιούνιο λήγει η χρηματοδότηση για τη ‘Βοήθεια στο σπίτι’

0

Πέντε χρόνια προσφοράς από ειδικούς σε ανήμπορους συμπολίτες μας εξασφάλιζε η χρηματοδότηση του προγράμματος ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ και έφτασε ο καιρός για λύσεις που θα διασφαλίσουν τη συνέχισή του και μετά τη λήξη των χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλοί συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν καλύπτοντας τις καθημερινές ανάγκες τους, βλέπουν σα μοναδική βοήθεια τους ειδικούς και επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στη χώρα μας και στο Δήμο Ξάνθης από το 2002.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» είναι πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.

΄Εχει τη μορφή των αντίστοιχων «home care» του Ηνωμένου Βασιλείου ή των Σκανδιναβικών χωρών δίνοντας μια νέα μορφή στην παροχή κοινωνικής προστασίας στον πολίτη.

 Ξεκίνησε με χρηματοδότηση κατά 75% από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης της ευρωπαϊκής ένωσης και κατά 25% από το Ελληνικό δημόσιο ενώ σήμερα τα ποσοστά έχουν διαμορφωθεί σε 65% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 35% από το ελληνικό δημόσιο.

Οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν στο σπίτι των πολιτών.

Παρέχει, συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη, νοσηλευτική μέριμνα, φροντίδα του νοικοκυριού, συντροφιά, μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών, βοήθεια στην ατομική υγιεινή και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται αναγκαίες.

Οι υπηρεσίες παρέχονται με περιοδικές επισκέψεις του προσωπικού στο σπίτι των εξυπηρετουμένων ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητές τους.

Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, με προτεραιότητα σ’ αυτούς που:

Δεν εξυπηρετούνται πλήρως.

Χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Διαβιούν μοναχικά ή είναι εγκαταλειμμένοι.

Δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους.

 Στόχος είναι να παραμείνουν μέσα στο κοινωνικό τους περιβάλλον και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.

Το πρόγραμμα στο Δήμο Ξάνθης

Όπως μας ανέφερε ο Αντιδήμαρχος κ. Μ. Φανουράκης: «το πρόγραμμα που υλοποιείται από το 2002 στο δήμο μας, έχει εξυπηρετήσει πολλούς συμπολίτες μας και θεωρείται απαραίτητο λόγω των πολύτιμων υπηρεσιών που προσφέρει, να συνεχιστεί. Θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να υλοποιείται από το ελληνικό δημόσιο ή τους δήμους και ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν είναι η διασφάλιση λειτουργίας του κατά το διάστημα αλλαγής του πλαισίου με το οποίο θα προσληφθούν οι συμμετέχοντες υπάλληλοι αφού αν γίνονται μέσω ΑΣΕΠ θα υπάρξει ένα εύλογο χρονικό διάστημα που το πρόγραμμα δε θα λειτουργεί».

Η Υπεύθυνη κοινωνική λειτουργός για το πρόγραμμα στην Ξάνθη, κ. Δουμπά Παρασκευή, μας ενημέρωσε για τη λειτουργία του στο δήμο: «είναι πολλοί οι συμπολίτες μας  που έχουν εξυπηρετηθεί όλα αυτά τα χρόνια κι αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 280 άτομα. Τις υπηρεσίες τους προσφέρουν έξι άτομα, μια κοινωνική λειτουργός, ένας ψυχολόγος, δυο νοσηλεύτριες και δυο οικογενειακοί βοηθοί. Υπάρχουν δυο αυτοκίνητα που εξυπηρετούν το πρόγραμμα, το ένα έχει δοθεί από το Υπουργείο Υγείας και το άλλο από το Δήμο Ξάνθης από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου. Οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα, μπορούν να ενημερώνονται από τις αφίσες που τοιχοκολλούνται σε πολλά σημεία της πόλης και να αποταθούν στα αναγραφόμενα τηλέφωνα, να υποβάλλουν την απαραίτητη αίτηση. Επίσης παραπομπές για συμπολίτες μας γίνονται από φορείς. Για την κάθε περίπτωση γίνεται πρόγραμμα ενεργειών από την επιστημονική ομάδα και προσφέρονται οι απαραίτητες υπηρεσίες».

Οι υπάλληλοι που απασχολούνται έχουν συνάψει σύμβαση αορίστου χρόνου με το δημόσιο ενώ τα αναλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται καλύπτονται από δαπάνες του δήμου.      

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τρένο παρέσυρε αυτοκίνητο στη φυλασσόμενη διάβαση Πηγαδίων

Ένα ατύχημα που ε …