Τη Θράκη και τα μάτια μας!

0

Απ’ άκρου εις άκρον περιδιάβηκε τον νομό μας η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, αφού με την περιοδεία της κάλυψε τόσο την ορεινή (Σμίνθη, Γλαύκη, Πάχνη, Εχίνο) όσο και την πεδινή (Ξάνθη, Βιστονίδα, Άβδηρα) περιοχή. Αποτιμώντας και φυλλομετρώντας τις δηλώσεις της γνωστοποιείται η στόχευση της περιοδεία της. Αφ’ ενός να καταδείξει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Θράκης: «Η Θράκη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση» που πλέον με τις νέες γεωπολιτικές συνθήκες διανοίγονται εμπρός της μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, καθώς θ’ αποτελέσει ενεργειακό κόμβο (Αγωγός Μπουρκάς – Αλεξανδρούπολη) και οικονομικό πόλο ανάμεσα σε χώρες με νέα ένταξη (Βουλγαρία – Ρουμανία) και με ενταξιακή προοπτική (Τουρκία), αφ’ ετέρου δε, με τις αναφορές της τόσο «στην ισονομία και στην ισοπολιτεία»,  όσο και στην προώθηση νέας μειονοτικής πολιτικής με τα εξαγγελθέντα μέτρα για την μειονότητα: «τα νέα μέτρα που λαμβάνουμε αποτελούν μέρος μόνο των δράσεων και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησής μας. Με τις πολιτικές πρωτοβουλίες η κυβέρνησή μας προωθεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική. Μια πολιτική που αναγνωρίζει για όλους τους κατοίκους της Θράκης ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας ή καταγωγής, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από την κοινή μας ταυτότητα», καταδεικνύεται ότι η κυβέρνηση είναι διατιθεμένη να «αναβαθμίσει» το ρόλο της μειονότητας και αυτό βεβαίως εκλαμβάνεται από άλλους πολιτικούς χώρους όπως το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ (σύμφωνα με δηλώσεις τους) ότι ενέχει ψηφοθηρία.

Μεγάλο ενδιαφέρον της κυρίας Μπακογιάννη για την εκπαίδευση και για τις γυναίκες της μειονότητας

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το ενδιαφέρον της κας Μπακογιάννη τόσο για την εκπαίδευση της μειονότητας, αφού στις συζητήσεις της στα χωριά, η υπουργός τόνιζε διαρκώς ότι «τα παιδιά της μειονότητας πρέπει να έχουν τη μόρφωση που τους αξίζει» και διαβεβαίωνε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και για τις συνθήκες διαβίωσης των γυναικών. Τόσο στην Σμίνθη όπου ζήτησε ενημέρωση από τον δήμαρχο Μύκης κ. Αγγά,  για την υγεία των γυναικών, όσο και στην Πάχνη και στον Εχίνο η κ. Μπακογιάννη, επισκέφθηκε μουσουλμάνες γυναίκες στα σπίτια τους και συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις τοπικές κοινωνίες τους. Μιλώντας επ’ αυτού σε συγκέντρωση στον Εχίνο, η υπουργός είπε ότι «οι γυναίκες της μειονότητας πρέπει να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία και στην αναπτυξιακή προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θράκη».

Νωρίτερα στην Πάχνη, είπε ότι «η πολιτική της ισονομίας που ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1991 στη Θράκη και συνεχίστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ θα ολοκληρωθεί και θα δώσει απαντήσεις και στις τελευταίες αδυναμίες της μειονότητας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσλήψεις στο Νοσοκομείο και Δήμο Ξάνθης

Στις αρχές του 2007 εκτιμάται πως θα πάρουν ΦΕΚ 33 διαγωνισμοί που αφορούν την πρόσληψη 11…