Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Τι κάνουν άλλοι δήμαρχοι σε άλλους τόπους…

Τι κάνουν άλλοι δήμαρχοι σε άλλους τόπους…

0

Το ακόλουθο δημοσίευμα πέραν του γεγονότος  ότι αποτελεί τεχνολογικό επίτευγμα και συνεπώς άξιο δημοσίευσης, αποτελεί και δείγμα ευρηματικότητας και …ανοιχτών οριζόντων θεώρησης που έχουν κάποιοι σε αντίθεση με κάποιους άλλους που ομφαλοσκοπούν εγκλωβισμένοι οι  ίδιοι και εγκλωβίζοντας μια ολόκληρη κοινωνία λόγω των θέσεών τους, σε μια διαρκή μίζερη ανακύκλωση μια μικροσκοπική θεώρηση και αντιμετώπιση, ζεόντων θεμάτων μιας τοπικής κοινωνίας. Ιδού λοιπόν τι έκανε ο δήμαρχος του ιταλικού χωριού Βιγκανέλα. Ο δήμαρχος του χωριού Βιγκανέλα έφερε τον ήλιο στο χωριό του. Και το ερώτημα που τίθεται είναι τι κάνουν οι δήμαρχοι σε άλλους τόπους; Μια απάντηση ίσως είναι ότι κάποιοι άλλοι…αφού έχουν μπόλικο ήλιο, φέρνουν τα σκουπίδια της περιφέρειας στον τόπο τους… 

«Το κάτοπτρο ανατέλλει»

  Το χωριό Βιγκανέλα, με πληθυσμό 185 ατόμων, βρίσκεται στην Ιταλία, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία, κρυμμένο ανάμεσα στα βουνά Οσόλα με απότομες πλαγιές.  Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι είναι ότι στη νότια πλευρά του χωριού η πλαγιά του βουνού έχει τόσο μεγάλη κλίση, ώστε κρύβει εντελώς τον ήλιο από τις 11 Νοεμβρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου. Το χωριό βρίσκεται συνεχώς στη σκιά του βουνού. «Είναι σαν τη Σιβηρία» παραπονιέται στην ανταποκρίτρια του BBC μια  κάτοικος. Οι βορινές πλαγιές, ωστόσο, δέχονται αρκετό ηλιακό φως μερικές εκατοντάδες μέτρα ψηλότερα από το χωριό. Ο δήμαρχος Πιερφράνκο Βιντάλι αποφάσισε να στραφεί στην τεχνολογία για να φέρει τη χαρά του φωτός στο χωριό του. Σκέφθηκε λοιπόν να τοποθετήσει εκεί έναν τεράστιο κινούμενο καθρέπτη, ο οποίος θα ακολουθεί τον Ήλιο και θα ανακλά το φως στην κεντρική πλατεία της Βιγκανέλα.

 «Εδώ κάνει πολύ κρύο το χειμώνα και οι κάτοικοι, πολλοί από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι, έμεναν κλεισμένοι μέσα όλο τον καιρό, τώρα μπορούν να κάθονται στα παγκάκια της πλατείας και να απολαμβάνουν την κουβέντα τους» σχολίασε στο Reuters μια υπάλληλος του δημαρχείου.

Αν και οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν να καταβάλουν τα 100.000 ευρώ που θα κόστιζε το έργο, ο Βιντάλι ανέθεσε τη σχεδίαση του καθρέπτη στον αρχιτέκτονα Τζιάκομο Μπονζάνι.

Ο καθρέφτης, διαστάσεων 8 επί 5 μέτρα, στήθηκε στην πλαγιά ενός βουνού πάνω από το χωριό Βιγκανέλα και περιστρέφεται, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, έτσι ώστε να ακολουθεί την πορεία του ήλιου.

Ο αρχιτέκτονας εκτίμησε ότι ένα κάτοπτρο όχι τεραστίων διαστάσεων θα ήταν αρκετό. «Σε μια καθαρή ημέρα το κάτοπτρο θα παρήγαγε πέντε ώρες λιακάδας στην πλατεία, ακόμα και στα μέσα Δεκέμβρη» αναφέρει ο ίδιος. «Θεωρητικά, θα μπορεί να χιονίζει στο χωριό, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει ήλιος πιο ψηλά στην κοιλάδα, η πλατεία της Βιγκανέλα θα έχει χιόνι και λιακάδα ταυτόχρονα».

Ο δήμαρχος Πιερφράνκο Βιντάλι την Κυριακή εγκαινίασε τη λειτουργία του κατόπτρου, το οποίο ακολουθεί την κίνηση του Ήλιου και ανακλά το φως στην ιστορική πιάτσα της Βιγκανέλα.

«Περίμενα αυτήν την ημέρα εδώ και επτά χρόνια, όταν με ένα φίλο μου αρχιτέκτονα αρχίσαμε να μελετούμε τρόπους για να λύσουμε το πρόβλημα. Δεν ήταν εύκολο, έπρεπε να βρούμε τα κατάλληλα υλικά, να αποκτήσουμε τεχνικές γνώσεις και, κυρίως, να βρούμε χρήματα», είπε ο δήμαρχος του χωριού .Το κόστος του όλου εγχειρήματος έφτασε τα 99.900 ευρώ.

Τώρα το ρομποτικό κάτοπτρο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον άλλων χωριών με έλλειψη ηλιοφάνειας στην Ελβετία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ημερίδα για το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας στο Νομό Ξάνθης

Αποτέλεσμα της ιδέας του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρου Κοντού, ήτ…