Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Τα παρατράγουδα ενός εθνικιστικού ντελίριο

Τα παρατράγουδα ενός εθνικιστικού ντελίριο

0

Στα …παρατράγουδα των εκλογών εντάσσεται και ένα βίντεο που έβγαλε στον αέρα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και τάραξε την τοπική κοινωνία, αφήνοντας μια γεύση έξαρσης εθνικισμού και τουρκισμού στην περιοχή μας. Πρωταγωνιστής ο δημοσιογράφος κ. Δεδέ, ο οποίος ακούγεται να εκφωνεί μια άκρως εθνικιστική ομιλία, να χρησιμοποιεί τη λέξη «γκιαούρηδες», να χρησιμοποιεί ακατονόμαστη φρασεολογία για τους τοπικούς βουλευτές και να είναι θαυμαστής του PKK για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί προκειμένου να επιτύχει τη συσπείρωση των μελών του, προτείνοντας άσκηση βίας και τρομοκρατίας σ’ αυτούς που «λοξοδρομούν», στην μειονότητα.
Σημειώνεται ότι το βίντεο τραβήχτηκε στην τελευταία σύσκεψη της μειονότητας πριν από τις εκλογές, ενώ είχε ναυαγήσει η κίνηση Μπουρχάν – Δεδέ – Τουρκές να κατεβάσουν ανεξάρτητο μειονοτικό ψηφοδέλτιο στην Ξάνθη και ενώ είχαν ανακοινωθεί τα ονόματα των υποψήφιων βουλευτών κ. Τσετίν Μάντατζη και Ορχάν Χατζηιμπράμ, οι οποίοι ήταν παρόντες και μίλησαν στη σύσκεψη. Διοργανώθηκε από το Σύλλογο Επιστημόνων, Τουρκική Ένωση Ξάνθης (καταργημένη), τον ψευδομουφτή, τον Σύλλογο Δασκάλων Δυτικής Θράκης και παρευρίσκονταν 400 περίπου παράγοντες της μειονότητας εκτός του κ. Μπουρχάν και του κ. Τουρκές. Το βίντεο προβλήθηκε και από τηλεοπτικό κανάλι της Αλεξανδρούπολης, ενώ απασχόλησε ευρέως και τα τοπικά ΜΜΕ και ενδέχεται παρέμβαση του Αρείου Πάγου.
Ο Δεδέ μιλά «για παραποίηση και συρραφή» του βίντεο και «δείχνει» υπεύθυνους
Το «Ε» απευθύνθηκε στον κ. Δεδέ, προκαλώντας τον να απαντήσει γι’ αυτά που λέει στην ομιλία του καθώς και που αποσκοπούν όλες αυτές οι δηλώσεις.
Ο κ. Δεδέ αφού γέλασε ειρωνικά και καταφέρθηκε κατά της ελληνικής δημοσιογραφίας για την «κατάντια της», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τόνισε ότι το βίντεο είναι κατασκευασμένο και προϊόν συρραφής, ώστε να φαίνεται αυτός ως εθνικισταράς, ότι παραποιήθηκαν τα λόγια του, ενώ σε εντελώς διαφορετικό κλίμα κινήθηκε η ομιλία του. Κατά τον ίδιο, σκοπός του ήταν να παίξει το ρόλο του πυροσβέστη στο εθνικιστικό ντελίριο που είχε καταβάλλει την ομήγυρη, να τους θέσει προ των ευθυνών τους και να τους δώσει ένα ηχηρό ράπισμα προκειμένου να συνειδητοποιηθούν και να μην αρκούνται μόνο σε εθνικιστικές κορώνες αλλά να είναι συσπειρωμένοι ώστε να επιτύχουν την εκλογή ενός μειονοτικού βουλευτή στην Ξάνθη. Παράλληλα τονίζει ότι ο ίδιος τράβηξε το βίντεο το οποίο πωλείται ελεύθερα και όχι το κανάλι TRT και ότι ο ίδιος δεν έχει να κρύψει τίποτε ενώ άλλοι έχουν…
Μάλιστα άφησε αιχμές ότι το «παραποιημένο» κατ’ αυτόν βίντεο έφτασε στα χέρια της Εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτη Σγουρίδη.
«Αδειάζει» τον ψευδομουφτή
Δεδέ: «Από τη σύσκεψή στο «Κιόσκι» και εφόσον δεν ευοδώθηκε η πρόταση να κατεβάσουμε ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο στην Ξάνθη έπαψα να ενδιαφέρομαι και να ανακατεύομαι. Στην τελευταία αυτή σύσκεψη πριν τις εκλογές ήμουν παρών. Το βίντεο το τράβηξα εγώ και όχι η TRT. Εγώ δεν έχω να κρύψω τίποτε . Άλλοι μπορεί να έχουν να κρύψουν…».
«Ε»:Εσείς όμως ήσασταν ο πιο εριστικός! Εσείς μιλάτε για «γκιαούρηδες», χρησιμοποιείται ακατονόμαστες βρισιές κατά των τοπικών βουλευτών και εκθειάζεται μεθόδους βίας.
Δεδέ: «Γιατί δεν αναρωτήθηκε κανείς ότι στο βίντεο λέω: «Κύριε Μουφτή εσύ είσαι θρησκευτικός ηγέτης και δεν μπορεί να λες τη λέξη «γκιαούρης», εγώ είμαι δημοσιογράφος και μπορώ να το λέω…εσύ όμως όταν το λες αυτό δημιουργεί πάθη και μισαλλοδοξία. Δεν αρμόζει σε σένα να το λες…». Δεν έβρισα τις μάνες των βουλευτών, έβρισα τους μειονοτικούς που δουλεύουν γι’ αυτούς γιατί το μόνο που κάνουν είναι να φωνάζουν και μετά να τρέχουν να τους ψηφίζουν. Το παράδειγμα του PKK το ανέφερα για να δείξω πόσο συσπειρωμένοι είναι ενώ εμείς σαν μειονότητα δεν είχαμε ποτέ συσπείρωση»
«Ε»: Δηλαδή η λέξη «γκιαούρης» ειπώθηκε και από τον ψευδομουφτή;
Δεδέ: « Όλοι τους διακατέχονταν από ένα εθνικιστικό ντελίριο…Ο Μπαντάκ φώναζε…Εγώ προσπάθησα να παίξω το ρόλο του πυροσβέστη. Εκνευρίστηκα και όταν έβρισαν τον Μπουρχάν και τον Τουρκές για το γεγονός ότι το μόνο που έκαναν ήταν να αυξήσουν τις μειονοτικές ψήφους από 12 σε 17.000 αλλά τελικά δεν βγήκε κανένας βουλευτής. Αναγκάστηκα και πήρα το λόγο και τους τα’ πα χύμα και τσουβαλάτα. Τους είπα: « Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον κόσμο. Πείτε την αλήθεια! 30 χρόνια φωνάζουμε «η ψήφος του Τούρκου στον Τούρκο και ακριβώς το αντίθετο γίνεται. Παραποιήθηκαν τελείως τα λόγια μου από το «Πρώτο Θέμα». Όποιος τους το πάσαρε αυτό το βίντεο και γνωρίζω ποιος …»
«Ε»: Ποιον εννοείται;
Δεδέ: «Είδαμε τι είπε στη συνέντευξή του αυτές τις μέρες…Εκείνος ευθύνεται… που έβριζε το Τουρκικό προξενείο! Να ευχαριστεί το Προξενείο που βγήκε βουλευτής…Και ο νοών νοείτω!».
«Ε»:Ωστόσο ο στόχος να εκλεγεί βουλευτής από την μειονότητα στην Ξάνθη επιτεύχθηκε. Θα’ χετε κάθε λόγο να είστε ικανοποιημένος…
Δεδέ: «Τέτοια εκλογική συμπεριφορά στη μειονότητα πρώτη φορά συμβαίνει. Ήταν έκπληξη για μένα… Με ικανοποιεί αλλά λόγω του προσώπου που εκλέχτηκε δεν με ικανοποιεί!».
Το «Ε» απευθύνθηκε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτη Σγουρίδη για να καταθέσει την άποψή του καθώς ο κ. Δεδέ τον εγκαλεί ως υπεύθυνο για το θέμα που ανέκυψε.
Σγουρίδης: «Με ανόητους φανατικούς εθνικιστές δεν ομιλώ»!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκλωβισμένες σε αδιέξοδα οι επιχειρήσεις της Θράκης

Επιτείνεται και ^…