Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Στο ‘σκοτάδι’ του υψηλού κόστους οι πέντε οικισμοί

Στο ‘σκοτάδι’ του υψηλού κόστους οι πέντε οικισμοί

0

Συνεχίζοντας την έρευνα για τα αίτια της εγκατάλειψης των πέντε, πάλαι ποτέ χωριών και σήμερα οικισμών που βρίσκονται βόρεια των Κιμμερίων, τα αποτελέσματα μάλλον απογοητεύουν αφού η ηλεκτροδότηση έχει ‘κολλήσει’ στο τεράστιο κόστος του έργου που αδυνατεί να καλύψει ο Δήμος Ξάνθης και δεν ‘προχωράει’ η ΔΕΗ και ο δρόμος δέχεται μόνο βελτιώσεων απ’ τον Δήμο, για την διασφάλιση της προσβασιμότητας.
Στην προσπάθειά μας να βρούμε την άκρη του νήματος για τα αίτια που οδήγησαν στην εγκατάλειψη των πέντε χωριών κάποτε και σήμερα οικισμών με τις ονομασίες Έρανος, Ανθηρών, Λιβάδι, Πόρτα, Πριόνι που βρίσκονται στα βόρεια των Κιμμερίων, αποταθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες και στο Δήμαρχο Ξάνθης. Τα αποτελέσματα μάλλον απογοητευτικά αφού οι αρμοδιότητες ‘μπερδεύονται’ και το υψηλό οικονομικό κόστος δείχνουν να οδηγούν σε αδυναμία αποφασιστικών κινήσεων.
Έτοιμη η ΔΕΗ να προχωρήσει σε ηλεκτροδότηση αλλά…
Ο Διευθυντής της ΔΕΗ Ξάνθης κ. Σαρρής, στην ερώτησή μας για τις ενέργειες που έχουν γίνει μας ενημέρωσε: «καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει από πλευράς των κατοίκων προς τη ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση της συγκεκριμένης περιοχής. Κατά καιρούς, υπεύθυνοι φορείς όπως η Νομαρχία Ξάνθης και ο Δήμος Ξάνθης έχουν ενημερώσει τη ΔΕΗ ότι ενδιαφέρονται για την ηλεκτροδότηση των οικισμών αυτών. Και μάλιστα η ΔΕΗ μελέτησε κάποια στιγμή πριν από 7-8 χρόνια για την ηλεκτροδότηση του μεγαλύτερου απ’ τα χωριά κι αναμένει την καταβολή του ποσού που πρέπει να πληρωθεί απ’ τον Δήμο ή τη Νομαρχία για να προχωρήσει στην ηλεκτροδότηση.
Το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού υπαίθρου με βάση το οποίο η ΔΕΗ ηλεκτροδότησε όλη τη χώρα, το 99,95% της χώρας, ίσχυε μέχρι πριν από 10-11 χρόνια. Έκτοτε έπαψε να είναι σε ισχύ το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Από τη στιγμή εκείνη και μετά, κάποιος απ’ την τοπική αυτοδιοίκηση ,είτε ο Δήμος είτε η Νομαρχία, ένας απ’ τους δυο, οφείλει να πληρώσει τη συμμετοχή για την ηλεκτροδότηση αυτού του οικισμού κ οποιουδήποτε οικισμού σ’ ολόκληρη τη χώρα. Επομένως, ας αποφασίσει ή ο Δήμος ή η Νομαρχία, ποιος θα πληρώσει για να γίνει το έργο. Αν υπάρξει ενδιαφέρον, η ΔΕΗ Ξάνθης είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να προβεί σε μελέτη με τα συνεργεία που έχει και ν’ ανακοινώσει ύψος συμμετοχής ούτως ώστε να ηλεκτροδοτηθούν και τα υπόλοιπα χωριά. Άποψη της ΔΕΗ είναι ότι προφανώς αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ρεύμα για να παραμείνουν στα μέρη τους. Το ποσό που θα εκτιμήσουμε μάλλον θα είναι μεγάλο και λογικά δε θα μπορούν να το καλύψουν οι ελάχιστοι κάτοικοι που μένουν σ’ αυτά τα μέρη. Η ΔΕΗ είναι πλέον ανώνυμη επιχείρηση, εισηγμένη στο χρηματιστήριο και δεν είναι δυνατόν να καταβάλλει η ίδια τα έξοδα ηλεκτροδότησης οποιουδήποτε πελάτη πόσο μάλλον πολλών οικισμών ταυτοχρόνως».
Στην ερώτησή μας για το κοινωφελές έργο της ΔΕΗ ο κ. Σαρρής ήταν σαφής: «το κοινωφελές έργο της ΔΕΗ, λυπάμαι που το λέω αλλά έχει πάψει ουσιαστικά να υπάρχει απ’ τη στιγμή που έχει μετοχοποιηθεί και μπήκε στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το κοινωφελές της έργο περιορίζεται στα τιμολόγια των πολυτέκνων, στο νυχτερινό τιμολόγιο και κυρίως στις αγροτικές καλλιέργειες όπου χορηγεί την κιλοβατώρα με τιμή αρκετά κάτω του κόστους και σ’ όλα τα νησιά της Ελλάδος που υπάρχει το ίδιο τιμολόγιο ενώ το κόστος είναι αυξημένο. Για τα ποσά αυτά όμως η ΔΕΗ έχει απαιτήσεις απ’ το κράτος και ζητάει επίμονα να της αποδοθούν ως ανταποδοτικά οφέλη».
Απόλυτος είναι ο Διευθυντής της ΔΕΗ Ξάνθης για την καταβολή της συμμετοχής: «χωρίς καταβολή συμμετοχής, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να υπογράψει, ακόμη κι ο Διευθύνων Σύμβουλος την ηλεκτροδότηση ενός οικισμού, είναι αντικαταστατικό, δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Η διαδικασία των συμμετοχών προτείνεται απ’ τη ΔΕΗ κι εγκρίνεται απ’ το κράτος» ωστόσο τονίζει κλείνοντας: «αν επιβληθεί σε μας υπηρεσιακά, να κατασκευάσουμε το έργο, εννοείται ότι θα το κάνουμε αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια περίπτωση σας βεβαιώ με γνώση λόγου».
Τεράστιο το κόστος της ηλεκτροδότησης που πρέπει ν’ αποδοθεί στη ΔΕΗ
Για το θέμα της ηλεκτροδότησης των πέντε οικισμών, ζητήσαμε απ’ τον Δήμαρχο Ξάνθης να μας ενημερώσει και μας δήλωσε: «ως δήμος μπορούμε να κάνουμε μια επέκταση δικτύου και ηλεκτροφωτισμού αλλά δεν προτιθέμεθα να πληρώσουμε έργα της ΔΕΗ. Ο Δήμος δε μπορεί ν’ ανταποκριθεί στο αίτημα, δεν κάνει έργα ηλεκτροδότησης και φυσικά δεν είναι στις προθέσεις μας να πολλαπλασιάσουμε τα δημοτικά τέλη που επιβαρύνουν όλους τους δημότες για να καλύψουμε το τεράστιο ποσό που ζητάει η ΔΕΗ».
Μόνο έργα βελτίωσης του υπάρχοντος δρόμου
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή και είναι η κατάσταση του μοναδικού δρόμου για την προσέγγισή τους, που παρουσιάζει απαράδεκτη εικόνα με τις νεροφαγιές και τις κατολισθήσεις που τον έχουν αφήσει ‘μισό’.
Ερευνώντας διαπιστώσαμε ότι ο δρόμος δεν είναι της δικαιοδοσίας του Δασαρχείου Ξάνθης αφού δεν έχει χαρακτηρισθεί ως δασικός ούτε στη δικαιοδοσία της Νομαρχίας αφού δεν είναι επαρχιακός. Ο συγκεκριμένος δρόμος χαράχτηκε απ’ την κοινότητα πριν την ένταξη των οικισμών στο Δήμο Ξάνθης κι όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης αυτό που μπορεί να γίνει γίνεται και αφορά σε κάποια τεχνικά έργα και βελτιώσεις ώστε να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα στους οικισμούς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανενεργός» ο Ξανθιώτης καταναλωτής

Παρά τα προβλήματα και τον έντονο ανταγωνισμό που αποτελείτη γενεσιουργό τους αιτία, ο Ξαν…