Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Στη φάση της υλοποίησης το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά της Κρήτης

Στη φάση της υλοποίησης το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά της Κρήτης

0

Στη φάση της υλοποίησης περνά σύντομα η ίδρυση και λειτουργία του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου στα Χανιά της Κρήτης. Αυτό επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση – συνεδρίαση, των μελών της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου η οποία έχει οριστεί από τον Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, σε πρωτοβουλία και απόφαση του οποίου οφείλεται και η ίδρυσή του.

Η συνάντηση έγινε ύστερα από την πρόταση για παραχώρηση από το ίδρυμα “Αγία Σοφία”  των κτιριακών εγκαταστάσεων του στον Αποκόρωνα Χανίων, συνολικού εμβαδού 2000 τ.μ., για παράλληλη στέγαση του Ινστιτούτου.

Στην εισήγησή του ο εκδότης της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα” κ. Γιάννης Γαρεδάκης αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτοβουλίας καθώς και στους στόχους ανακοίνωσε στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής την οριστική απόφαση του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” να παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται επί της εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνης, στο Δήμο Φρε, για μία μακροχρόνια περίοδο.

Ο κ. Γαρεδάκης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του υπό παραχώρηση χώρου, ο οποίος διαθέτει αίθουσες συνεδριάσεων, πολλά γραφεία, 32 συνολικά υπνοδωμάτια και μεγάλης εκτάσεως περιβάλλοντα χώρο. Ο εισηγητής τόνισε ότι οι χώροι αυτοί πρέπει άμεσα να μετασκευαστούν και μετατραπούν σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στους στόχους της ίδρυσης και λειτουργίας του ΙΕΤ. Σύμφωνα με προμελέτη που έχει γίνει το συνολικό κόστος της επένδυσης θα είναι ύψους περίπου 500.000 ευρώ.

Ο κ. Γαρεδάκης πρότεινε την προσωρινή δωρεάν στέγαση του ΙΕΤ στις εγκαταστάσεις του “Μουσείου Τυπογραφίας” των “Χανιώτων Νέων” που βρίσκονται στο ΒΙΟΠΑ Χανιων, έως ότου ανακαινιστούν οι χώροι του ιδρύματος “Αγία Σοφία” και αποκτηθεί οριστική στέγη. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή, επισπεύδοντας έτσι την ίδρυση και λειτουργία του ΙΕΤ εντός του 2007.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στα θέματα της φυσιογνωμίας και του οργανογράμματος του Ινστιτούτου. Τα μέλη της Δ.Ε. τοποθετήθηκαν επί της ουσίας για το ρόλο που αυτό πρέπει να έχει στα θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των δημοσιογράφων, στην ανάγκη για έρευνα, μελέτες και εκδόσεις γύρω από τα θέματα δημοσιογραφίας και ειδικά γύρω από τα θέματα του Τύπου της περιφέρειας.

Τα μέλη της ΔΕ πρότειναν επίσης, σε μία δεύτερη φάση και εφόσον έχει σταθεροποιηθεί η λειτουργία του ΙΕΤ την διεύρυνση των δραστηριοτήτων του σε Μεσογειακό επίπεδο όπως άλλωστε ήταν και η αρχική σκέψη.

Στο τέλος της συνεδρίασης της Διοικούσας που έγινε πρόσφατα στα Χανιά, οι κ.κ. Σπ. Δούκας (εφημερίδα “Πελοπόννησος”) και Γιάννης Γαρεδάκης, (εφημερίδα “Χανιώτικα νέα”) ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν στο Ινστιτούτο ο καθένας από 50.000 ευρώ για την ενίσχυση του έργου του.

Επίσης δωρεές προς το Ινστιτούτο έκαναν την περασμένη εβδομάδα οι κ.κ. Μαν. Χαλκιαδάκης (εφημερίδα “Ρεθεμνιώτικα Νέα”) 30.000 ευρώ, Γιώργος Βακόνδιος (εφημ. “Κοινή Γνώμη” Κυκλάδων) 3000 ευρώ, και Ακης Μυκωνιάτης 10000 ευρώ.

Ετσι με άλλες δωρεές (50.000 ευρώ) το αποθεματικό του ταμείου του Ινστιτούτου ανέρχεται από 130.000 ευρώ σε 323.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι 130.000 ευρώ είναι επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης 100.000 ευρώ (ο υπουργός κ. Σιούφας εξεδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για την προσπάθεια αυτή) και από το Υπουργείο Τύπου 30.000 ευρώ.

Ελπίζεται ότι θα υπάρξουν κι άλλες δωρεές για να καλυφθεί τελικά το σύνολο των δαπανών που απαιτείται για την ανακαίνιση του κτηριακού συγκροτήματος του Ιδρύματος “Αγία Σοφία”.

Επίσης ο υπεύθυνος οικονομικών του ΣΗΠΕ και εκδότης της εφημερίδας “Λαμιακός Τύπος” κ. Δημήτρης Ρίζος ανακοίνωσε την δωρεάν εκτύπωση του υλικού του ΙΕΤ για όσο καιρό αυτό χρειαστεί ενώ και τα υπόλοιπα παρευρισκόμενα μέλη ανακοίνωσαν τη πρόθεσή τους να υποστηρίξουν και αυτά οικονομικά την δημιουργία του Ινστιτούτου. Τέλος συζητήθηκε η πρόταση για την διοργάνωση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΙΕΤ το φθινόπωρο του 2007.

Την επομένη της συνεδρίασης τα μέλη της ΔΕ του ΙΕΤ επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος “Αγία Σοφία” και ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του κ. Νίκο Παπαδάκη ο οποίος επανέλαβε την απόφαση του ιδρύματος να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στη γρήγορη λειτουργία του.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν τα μέλη της ΔΕ του ΙΕΤ. Ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ και εκτελών χρέη προέδρου του ΙΕΤ κ. Γιάννης Διαφωνίδης (εφημ. ΕΜΠΡΟΣ Ξάνθης), ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΗΠΕ κ. Σπύρος Δούκας (εφημ. Πελοπόννησος), ο κοσμήτωρ του Δ.Σ. του ΣΗΠΕ κ. Γ. Περπερίδης (Ημερησία Κιλκίς), οι κ.κ. Γιάννης και Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης (Ρεθεμνιώτικα Νέα), ο υπεύθυνος οικονομικών του Δ.Σ. του ΣΗΠΕ κ. Δ. Ρίζος (Λαμιακός Τύπος), ο κ. Ν. Αγγελάκης (Αγώνας Κρήτης), ο κ. Γ. Τζινευράκης (εφ. Νέος Κήρυκας Χανίων), ο κ. Βιδάκης (εφημ. Τόλμη Ηρακλείου), ο κ. Α. Μυκωνιάτης (εφημ. Πατρίς Ηρακλείου), ο κ. Γ. Βακόνδιος (εφημ. Κοινή Γνώμη Κυκλάδων), ο κ. Γιάννης Γαρεδάκης (εφημ. Χανιώτικα νέα) και ο Διευθυντής του ΣΗΠΕ κ. Αντ. Σκαμνάκης.

Για τη διαχειριστική – οικονομική επιτροπή έχουν οριστεί οι κ.κ. Γιάννης Διαφωνίδης (εφημερίδα “Εμπρος” Ξάνθης), Γιώργος Περπερίδης (εφημερίδα “Ημερησία Κιλκίς” ), Μαν. Χαλκιαδάκης (εφημερίδα “Ρεθεμνιώτικα Νέα”).

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το πείραμα πέτυχε!

Με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο απ’ τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες όσο κι απ’ τους ξανθιώ…