Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Στενό μαρκάρισμα από την αντιπολίτευση

Στενό μαρκάρισμα από την αντιπολίτευση

0

Όλα τα εμπεριείχε η συνεδρίαση του Νομαρχιακού συμβουλίου της Πέμπτης 12 Μαρτίου! Οξείες αντιπαραθέσεις, προσωπικές κόντρες, πληθώρα επερωτήσεων, τοποθετήσεων καίριων και άκαιρων, χρονικές εκτροπές από τον κανονισμό και προπάντων μια αντιπολίτευση που βρίσκει το ρυθμό της και παίρνει πρωτοβουλίες αναδεικνύοντας προβλήματα και «προκαλώντας» τη συμπολίτευση και τον Νομάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη σε απαντήσεις και κυρίως βγαίνοντας από το ρόλο του απλού παρατηρητή.

Ζωντανό και μαραθώνιο το Νομαρχιακό συμβούλιο ξεκίνησε με την εκτός ημερησίας ενημέρωση του Νομάρχη για τρία θέματα : α)Για την πρόσφατη σύσκεψη των φορέων με πρωτοβουλία του Νομάρχη και την ομόφωνη απόφαση για ενεργοποίηση όλων ώστε να αποδοθούν ανταποδοτικά τέλη στον νομό όπως και σ’ όλη τη Θράκη ως αντιστάθμισμα των περιβαλλοντικών κινδύνων που ελλοχεύουν από την έλευση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

β) Ενημέρωση για τις τελευταίες επιτυχίες των υπηρεσιών Εμπορίου , Υγείας, Κτηνιατρικής, που εντόπισαν στα Κιμμέρια παράνομη αποθήκη με ληγμένα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία τρόφιμα που προορίζονταν για την ορεινή περιοχή, ζητώντας παράλληλα εντατικοποίηση των ελέγχων.

Στα εκτός ημερησίας θέματα τέθηκε η πρόταση

γ) Πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας υπό την κα Δερμενούδη η έγκριση 62 θέσεων μερικής απασχόλησης,  ώστε να εγκριθούν τουλάχιστον οι μισές από το υπουργείου Εσωτερικών. Όπως εξήγησε ο κ. Νομάρχης αποτελεί μια πεπατημένη πρακτική.

Η ώρα των ερωτήσεων και των επερωτήσεων 

1) Η  Ερώτηση του Νομαρχιακού συμβούλου της  Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας κ. Δημήτρη Φωτιάδη, αφορούσε στην εξεύρεση τρόπου μέσω Νομαρχιακού συμβουλίου, χορήγησης ενός αξιοπρεπούς ποσού, όπως αναφέρεται στην έγγραφη επιστολή του, προκειμένου να βοηθηθεί οικονομικά  η οικογένεια της μικρής πρωταθλήτριας Παρσαντανιάν Μαρίας που εδώ και δύο χρόνια είναι πρωταθλήτρια Ελλάδος – με το αθλητικό σύλλογο «Σπάρτακος» Θεσσαλονίκης –  στην ενόργανη γυμναστική και έχει πολλές ελπίδες για ολυμπιακό μετάλλιο στην Κίνα το 2008. Απαντώντας ο κ. Νομάρχης σημείωσε ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα το Νομαρχιακό συμβούλιο, και οτιδήποτε κι αν εγκριθεί από το Ν.Σ. δεν πρόκειται να εγκριθεί από την υπηρεσία εντελλομένων παράλληλα όμως τέθηκε σαν πρόταση η δημιουργία ενός αθλητικού οργανισμού σε νομαρχιακό επίπεδο όπου μπορούν να ενταχθούν δήμοι που θα είναι ευέλικτος.

2) Το θέμα του Ναυπηγοεπισκευαστικού επιδόματος έφερε στο Ν.Σ. ο νομαρχιακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χατζηγκενέ Ιρφάν ρωτώντας ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Νομαρχίας που δημοσιεύτηκαν στο τύπο και πότε οι ναυτεργάτες θα πάρουν το επίδομα. Στο θέμα παρενέβη και η κα Καραχασάν η οποία αναφέρθηκε στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τον ΟΑΕΔ σε 200 ναυτεργάτες που διεκδίκησαν το επίδομα καθώς κρίθηκε ότι δόθηκε παράνομα. Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο Νομάρχης σημειώνοντας ότι αφ’ ενός το επίδομα ήδη από προχθές μπαίνει  στους λογαριασμούς των ναυτεργατών και σε λίγες μέρες θα γίνει το σύνολο των πληρωμών, αφ’ ετέρου σ’ ότι αφορά τη δίωξη η Νομαρχία δεν μπορεί  να παρέμβει σ’ ένα θέμα που έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Κατόπιν τη σκυτάλη των επερωτήσεων έλαβε ο κ. Φώτης Καραλίδης ο οποίος …«χτύπησε» με τρία θέματα τα οποία προκάλεσαν σύγκρουση Καραλίδη  – Παυλίδη και υψηλούς τόνους στο Νομαρχιακό συμβούλιο. Αυτά αφορούσαν:

1η Επερώτηση Καραλίδη

Το Φύσις ΑΕ και συγκεκριμένα σε τί συνίσταται η εμπλοκή της Νομαρχίας στο θέμα ΦΥΣΙΣ Α.Ε. και γιατί έγινε χαρακτηρισμός χρήσης γης  το 1999, για την εταιρεία ΦΥΣΙΣ Α.Ε; Το κομβικό σημείο της επερώτησης αφορούσε στη διευκρίνηση της θέσης του Νομάρχη καθώς τότε παραχώρησε στρέμματα και τώρα καταψήφισε το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο, αναδεικνύοντας μια διαφοροποιημένη στάση.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Νομάρχης έκανε μια ιστορική αναδρομή στο θέμα τονίζοντας ότι ο χαρακτηρισμός χρήσης γης έγινε γιατί ο αρχικός σχεδιασμός διαχείρισης σκουπιδιών ήταν μόνο για την Ξάνθη και όχι σε περιφερειακό επίπεδο. Έκτοτε και από τότε που αποφασίστηκε το 2002 επί περιφερειάρχη Άρη Παπαδόπουλου και όταν το 2003 ψηφίστηκε το χωροταξικό και υπογράφτηκε από την κα Βάσω Παπανδρέου που έθετε τη Ξάνθη ωςκέντρο υποδοχής των σκουπιδιών της περιφέρειας: «Μόνο εγώ μειοψηφώντας καταψήφισα το Σχέδιο Διαχείρισης σε όλα τα περιφερειακά συμβούλια  Εσάς κ. Καραλίδη δεν σας είδα να διαφοροποιείστε από την ΤΕΔΚ η οποία ψήφισε το Σχέδιο» 

Ανταπαντώντας ο κ. Καραλίδης σημείωσε ότι αφ’ ενός ο ίδιος διαφοροποιήθηκε από τις θέσεις της ΤΕΔΚ αφ’ ετέρου ότι έχει στοιχεία ότι ο Νομάρχης Ξάνθης απουσίαζε από το πρώτο Περιφερειακό συμβούλιο (επί περιφερειάρχη Άρη Παπαδόπουλου) αλλά έδωσε τη συγκατάθεσή του τηλεφωνικά: «Λέτε ψέματα» αντιφώνησε ο Νομάρχης,  «υπάρχει απάντηση πρωτοκολλημένη».

2η Επερώτηση Καραλίδη

Αφορούσε τη «Φωνή της Αμερικής» και συγκεκριμένα τις παρεμβάσεις βουλευτών που είδαν το φως δημοσιότητας προς την κατεύθυνση αξιοποίησης των εγκαταστάσεων της «ΦτΑ» για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

Ο κ. Καραλίδης ζήτησε διευκρινίσει για το τι μέλλει γενέσθαι και ποια η τύχη του Καινοτόμου Σχεδίου για την αξιοποίηση που κατέθεσε η Νομαρχία.

Επί της ουσίας η επερώτηση αναδείκνυε μια έλλειψη συντονισμού ενεργειών τοπικών κυβερνητικών παραγόντων και νομαρχίας καθώς άλλες προτάσεις καταθέτει η νομαρχία και άλλα σχέδια απεργάζονται τοπικοί κυβερνητικοί παράγοντες ως προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων.

Απαντώντας ο Νομάρχης τόνισε ότι η παραγωγή ρεύματος στις εγκαταστάσεις όταν μάλιστα θα προληφθούν απολυμένοι τεχνικοί της ΦτΑ δεν ακυρώνει το πρόταση της νομαρχίας.

3η Επερώτηση Καραλίδη

Αφορούσε την μετατροπή του υποκαταστήματος της Τράπεζας Ελλάδος σε θυρίδα. Παράλληλα ζητούσε να κατατεθεί ψήφισμα του Νομαρχιακού συμβουλίου γι’ αυτό. Ο Νομάρχης Ξάνθης απαρίθμησε τις ενέργειές του για το θέμα και συγκεκριμένα τις επιστολές διαμαρτυρίας προς τον διοικητή κ. Γκαργκ&#94

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συγκίνηση, ευχές και υποσχέσεις στη Βιστονίδα

Με το καθιερωμένο τυπικό έγινε η παράδοση – παραλαβή στον δήμο Βιστονίδας προχθές παρουσία…