Οι αγρότες εκπέμπουν S.O.S

0

Αγωνία για το μέλλον τους και έντονος σκεπτικισμός για την δρομολογούμενη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  αναδιάρθρωση καλλιεργειών επικρατεί στους αγρότες του κάμπου στον νομό μας. Σύμφωνα με μια έρευνα του «Ε» με καθοδηγητή τον αγρότη κ. Ντίνο Γλερίδη που είναι και αντιπρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, οι αγρότες  στέκονται αμήχανοι μπρος τις νέες αλλαγές που εφαρμόζονται από φέτος με την νέα ΚΑΠ και νιώθουν ότι βαδίζουν στα τυφλά, αφού βλέπουν γύρω τους ένα θολό τοπίο αναφορικά με ποιες καλλιέργειες είναι οι συμφέρουσες και αποδοτικές για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα ικανό να επιβιώσουν. Αυτοί που είναι 55 – 60 ετών  – και είναι οι περισσότεροι –  αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τις νέες καλλιέργειες όπως ρόδια, ροδάκινα, ενεργειακά φυτά γιατί δεν έχουν ενημέρωση αναφορικά με τις τιμές και δεν γνωρίζουν τις καλλιέργειες. Έτσι στρέφουν τις ελπίδες τους στο καλαμπόκι που φέτος είχε υψηλή τιμή αλλά δεν υπάρχει διασφάλιση για του χρόνου.

Ιδού ποια είναι η εικόνα της αγροτιάς του κάμπου  

Τευτλοπαραγωγοί: Το εργοστάσιο Ζάχαρης Ξάνθης, όπως είναι γνωστό παύει να λειτουργεί από φέτος. Ύστερα από την εκχώρηση της χώρας μας του 50+1 % της ποσόστωσης της Ζάχαρης οι τευτλοπαραγωγοί βρίσκονται σε σύγχυση …καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Οι τευτλοπαραγωγοί είχαν ένα πολύ καλό εισόδημα και όσον αφορά στην παραγωγή και την τιμή και τον ζαχαρικό τίτλο. Μετά την κακή περσινή και φετινή χρονιά (μειωμένες κατά 36% φετινή χρονιά η παραγωγή μικρή) και λόγω των εξελίξεων της μετατροπής σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης κρίνουν ότι δεν είναι συμφέρουσα η παραγωγή. Αυτό σημαίνει

απώλεια εισοδήματος και ότι χάνεται μια ακόμη καλλιέργεια. Τα βλέμματα όλων τώρα σαν ελπίδα στρέφονται στην νέα μονάδα που αφήνει  μια ελπίδα καλλιέργειας σιτηρών αλλά και πάλι τίποτε δεν είναι σίγουρο. Όμως για το 2007 και 2008 μέχρι να λειτουργήσει η μονάδα δεν ξέρουν τι να κάνουν. Το σόργο ελαιοκράμβη είναι σε πειραματικό στάδιο. Το  πείραμα της  ελαιοκράμβης  είχε χαμηλές αποδόσεις και τιμές χαμηλές και δεν  αντικαθιστά τα ζαχαρότευτλα.

Καλαμπόκι:Ανάσα πήραν φέτος οι αγρότες από το καλαμπόκι γιατί η τιμή του ήταν υψηλή, αλλά και πάλι, όπως τονίζει ο κ. Γλερίδης: « Απλά επιβιώνουμε. Στην καλύτερη περίπτωση το κέρδος είναι 20 ευρώ το στρέμμα. Μπορεί να στηριχθεί έτσι το οικογενειακό εισόδημα;

Σιτηρά: « Με μολύβι και χαρτί ίσα –  ίσα θα βγάλουμε το κόστος και αν…»

Βαμβάκι:Το βαμβάκι με τις τιμές των 29 – 30 λεπτών  το κιλό με 300 κιλά βαμβάκι ανά στρέμμα αποδίδει 90 ευρώ. το στρέμμα. Ένα στρέμμα βαμβάκι για να καλλιεργηθεί έχει 140 – 150 ευρώ κόστος συν το 50% της συνδεδεμένης ενίσχυσης  που όμως είναι αποτέλεσμα της καλλιέργειας  των στρεμμάτων της χώρας μας Π.χ. αν καλλιεργηθούν μέχρι 3 εκ. στρέμματα είναι 58 ευρώ ανά στρέμμα η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι αν καλλιεργηθούν περισσότερα η επιδότηση πέφτει στα 52 ευρώ.

Η βιομηχανική τομάτα: Κατά πάσα πιθανότητα θα επικρατήσει η ολική αποσύνδεση και μάλλον θα είναι … η τελευταία της χρονιά. Θα ληφθεί  και η φετινή χρονιά σαν σημείο αναφοράς για κατοχύρωση δικαιωμάτων για την  ντομάτα όμως μεγάλος προβληματισμός υπάρχει γύρω απ’ την καλλιέργεια με όποιες βέβαια επιπτώσεις στην μεταποιητική μονάδα τη ΣΕΒΑΘ.

Καπνός:Η ολική αποσύνδεση και οι χαμηλές τιμές… αποσύνδεσαν τον καπνό από τους καπνοκαλλιεργητές. Η καπνοκαλλιέργεια είναι βέβαιο ότι φθίνει τόσο στην πεδινή όσο και στην ορεινή περιοχή.

Κινδυνεύει να μείνει χέρσα η γης…

Με τούτα και με κείνα και κυρίως με τη διασφάλιση των επιδοτήσεων μέχρι το 2013 κινδυνεύει να μείνει χέρσα η γης, ακαλλιέργητες οι εκτάσεις και βέβαια να συντελεστεί η …μεγάλη φυγή του αγρότη που θα στραφεί σε άλλους κλάδους οικονομίας (βιομηχανικοί εργάτες), με συνέπεια τη συρρίκνωση του πρωτογενούς αγροτικού τομέα και με κοινωνικές ανακατατάξεις. Τις ελπίδες του ρίχνει το υπουργείο στους νέους αγρότες που με προγράμματα και σχέδια βελτίωσης προσπαθεί να τους δώσει κίνητρα να επενδύσουν στον αγροτικό τομέα να μεταβληθούν σε επιχειρηματίες αγρότες. Όμως κι εκεί τα πράγματα είναι δυσοίωνα καθώς υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, ενώ προαπαιτείται ένα εισόδημα. «Πώς να κάνει κανείς ένα σχέδιο βελτίωσης όταν δεν έχει να στηρίξει κάπου το εισόδημά του; Δεν μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του. Οι νέοι αγρότες… ψάχνονται! Έχουν στηρίξει το εισόδημα στις επιδοτήσεις και στις αποζημιώσεις  και αν πέσουν σε κακό εκτιμητή Ουαί και Αλίμονο. Στα χωριά είναι όλοι  σε αμηχανία και προσπαθούν να δουν τις εξελίξεις. Στην παραγωγή δεν στηρίζεται κανείς, γιατί βλέπει τι γίνεται με τις τιμές. Ζούμε σε μεγάλη αβεβαιότητα…», κατακλείδα από τον κ. Γλερίδη που περιγράφει εύγλωττα την υφισταμένη κατάσταση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογή προέδρου και άλλων μελών

Επίσημη πρώτη του νέου δημοτικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου 2007 ημέρ…