Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Περιβάλλον: το μεγάλο στοίχημα του Δήμου Βιστονίδας

Περιβάλλον: το μεγάλο στοίχημα του Δήμου Βιστονίδας

0

Σε έναν δήμο που περιλαμβάνει εντός των ορίων του έναν υγροβιότοπο όπως αυτός της λίμνης Βιστονίδας, το περιβάλλον και ό,τι αφορά στην περιφρούρηση αλλά και την παρατήρηση του παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής όπως αποδεικνύεται.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε τις προηγούμενες μέρες στον υγροβιότοπο της λίμνης Βιστονίδας, άφησε πίσω της κατεστραμμένες κάποιες απ’ τις υπάρχουσες υποδομές κι έφερε με άσχημο τρόπο αυτή τη φορά στο προσκήνιο τα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον. Από την επόμενη μέρα όμως, η δημοτική αρχή του Δήμου Βιστονίδας ξεκίνησε τις απαραίτητες διεργασίες για την αποκατάσταση και σε κάποιες περιπτώσεις, βελτίωση των υποδομών του υγροβιότοπου σε συνδυασμό και με την προετοιμασία του Κέντρου Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης που ετοιμάζεται να λειτουργήσει στο Δήμο.
Κ.Π.Ε και Σέλινο
Όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Βιστονίδας Ν. Ζλάτκος, σε μια προσπάθεια του Δήμου να ανακόψει την ερήμωση του χωριού Σέλινο: «με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ανακατασκευή του πρώην Δημοτικού Σχολείου και η μετατροπή του σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα ανακατασκευάζονται οι οικίσκοι που θα φιλοξενούν 40 περίπου παιδιά» ενώ για τις παρεμβάσεις στην παραλίμνια περιοχή τόνισε: «θέτοντας ως προτεραιότητα την περιβαλλοντική συνείδηση στις νέες γενιές και την γνωριμία τους με το φυσικό περιβάλλον, ο Δήμος Βιστονίδας από την πρώτη στιγμή προχώρησε σε σχεδιασμό παρεμβάσεων στην παραλίμνια περιοχή».
Επίσπευση των διαδικασιών έφερε η πυρκαγιά
Μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα κομμάτι της χλωρίδας αλλά και τα παρατηρητήριο, ο κ. Ζλάτκος μας ανέφερε ότι οι διαδικασίες επισπεύδονται: «η προχθεσινή πυρκαγιά που κατάστρεψε τον βιότοπο και το παρατηρητήριο, επίσπευσε τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, που στόχο έχει να αναπληρώσει το κατεστραμμένο κομμάτι της χλωρίδας και να δημιουργήσει σημεία αξιόλογης θέας, επισκέψιμα από τα σχολεία που θα πραγματοποιούν προγράμματα του Κ.Π.Ε. και από επισκέπτες του υγροβιότοπου».
Τα πολλά θετικά αποτελέσματα της υλοποίησης του σχεδιασμού τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους κατοίκους τόνισε ο Δήμαρχος Βιστονίδας: « η επισκεψιμότητα αυτή θα βελτιώσει την σχέση των κατοίκων με την παράκτια περιοχή, θα δώσει αναπτυξιακή τροχιά στο χωριό και το σημαντικότερο, θα προστατέψει το ανεκτίμητο περιβάλλον της λίμνης».
Οι προτάσεις και ο νέος σχεδιασμός
Προσπάθειες για την ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα νέων υποδομών και βελτιώσεις, κάνει ο Δήμος Βιστονίδας όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ζλάτκος: «συγκεκριμένα, ο Δήμος Βιστονίδας, ετοιμάζει πρόταση που θα κατατεθεί για ένταξή της στο μέτρο 1.4.1 του προγράμματος Leader +, η οποία θα περιλαμβάνει αντικατάσταση του κατεστραμμένου παρατηρητηρίου, ελαφρές κατασκευές από ξύλο για αναψυχή και θέα, βελτιώσεις υφιστάμενων μονοπατιών (που θα μπορέσουν να χρησιμεύσουν ως αντιπυρικές ζώνες) και σημάνσεις επεξηγηματικές για τον πλούτο του υγροβιότοπου».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νομικό κενό για τη βιοαιθανόλη

Πως χαρακτηρίζετ…