Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Παγκόσμια η προσπάθεια καταπολέμησης των κουνουπιών

Παγκόσμια η προσπάθεια καταπολέμησης των κουνουπιών

0

Πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν και επιταχύνουν τη μετακίνηση των κουνουπιών από χώρα σε χώρα κι από ήπειρο σε ήπειρο και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν καταστούν επιτακτική την ανάγκη συνεργασίας για την καταπολέμησή τους όπως προέκυψε απ΄τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του υλοποιούμενου έργου καταπολέμησης των κουνουπιών.
Την Πέμπτη 11 και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007 πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ‘Ελισσώ’ διημερίδα με θέμα: «Εφαρμογή Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών στη διασυνοριακή Ζώνη Ελλάδος – Βουλγαρίας και στο Νομό Ξάνθης» στα πλαίσια της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του υλοποιούμενου έργου για την καταπολέμηση των κουνουπιών στα πλαίσια της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG III A PHARE CBC Ελλάδα- Βουλγαρία του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών Ν. Ξάνθης.
Στη διημερίδα συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που κατέθεσαν απόψεις καθώς και τα αποτελέσματα δράσεων για το θέμα σε χώρες της Ευρώπης. Προεδρεύον της διημερίδας ήταν ο Α. Νεάρχου, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Νομαρχία Ξάνθης.
Οι εισηγήσεις της διημερίδας
Κατά τη διάρκεια των εργασιών τις δυο μέρες παρουσιάστηκαν μέσα απ’ τις εισηγήσεις των επιστημόνων και των ειδικών θέματα όπως οι δυνητικοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, σχέδια δράσης εναντίον των αστικών κουνουπιών, ερευνητικό πρόγραμμα ανίχνευσης ανθεκτικότητας των προνυμφών των κουνουπιών στα χρησιμοποιούμενα προνυμφοκτόνα σκευάσματα στο Νομό Ξάνθης, κλιματικές αλλαγές και κουνούπια καθώς και η παρουσίαση κουνουπιών και της παθογένειάς τους. Στη διημερίδα συμμετείχαν γνωστοί επιστήμονες απ’ την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ελβετία.
Νομάρχης: «εξόχως σημαντική η ενοποίηση των δράσεων από νομό σε νομό λόγω μετακίνησης»
Ζητήσαμε απ’ το Νομάρχη Ξάνθης Γ. Παυλίδη να μας καταθέσει την άποψή του για την διημερίδα και μας ανέφερε τα εξής: «στα πλαίσια του υλοποιούμενου έργου της καταπολέμησης των κουνουπιών που χρηματοδοτήθηκε απ’ το INTERREG III A PHARE CBC Ελλάδα- Βουλγαρία του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, πραγματοποιήθηκε μια διημερίδα δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων.
Στη διημερίδα συμμετείχαν επιστήμονες και από την Ελλάδα και απ’ το εξωτερικό όπως απ’ την Κύπρο, απ’ την Ιταλία και παρουσιάστηκε τόσο το έργο που γίνεται εδώ αλλά και η επιστημονική πρόοδος και η κατάσταση που υπάρχει σ’ όλη την Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο γύρω απ’ τη καταπολέμηση των κουνουπιών και τους κινδύνους που εγκυμονούν τα κουνούπια. Είναι γνωστό ότι τα κουνούπια ειδικά με τη σημερινή ταχύτητα κίνησης των εμπορευμάτων αλλά και τη διεύρυνση των αποστάσεων στις οποίες κινούνται τα εμπορεύματα μεταφέρουν διάφορες ασθένειες, τροπικούς ιούς κτλ. Όλα αυτά συζητήθηκαν, υπήρχαν συμμετέχοντες απ’ όλους τους γύρω νομούς απ’ τις Διευθύνσεις υγείας και τους ασχολούμενους με τα θέματα καταπολέμησης των κουνουπιών».
Για τη δράση στο Νομό Ξάνθης ο κ. Παυλίδης τόνισε: «η Ξάνθη έχει ένα πολύ καλά οργανωμένο Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών στελεχωμένο επαρκώς όπως επίσης έχει κι έναν ικανοποιητικό μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό. Διατηρεί επίσης ένα εργαστήριο ανθεκτικότητας των κουνουπιών, κάτι που δεν υπάρχει σε άλλα σημεία της χώρας και πρέπει να πω ότι το αποτέλεσμα που είχαμε μέχρι τώρα είναι σχετικά ικανοποιητικό» ενώ κλείνοντας τόνισε: « η διημερίδα είχε σκοπό και στόχο την ανταλλαγή απόψεων, τη βελτίωση της τεχνογνωσίας και τα παραπέρα καλύτερα αποτελέσματα. Εκείνο που είναι εξόχως σημαντικό όμως είναι να ενοποιηθούν οι δράσεις από νομό σε νομό γιατί αυτά μετακινούνται και να αποφασίσει η πολιτεία λαμβάνοντας υπόψη ότι η παρουσία του κουνουπιού πέρα από ενοχλητική στην ποιότητα ζωής είναι αναπτυξιακός παράγοντας σε ορισμένες περιοχές αλλά και επικίνδυνος παράγοντας για τη δημόσια υγεία με τα σημερινά δεδομένα και να υπάρχει μια διαρκής χρηματοδότηση».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όρκοι… και  υποσχέσεις από Τσακίρη – Σαλτούρο

Εναρμονισμένοι με το γιορτινό κλίμα και το πνεύμα των ημερών οι λόγοι που εκφωνήθηκαν την …