Ο Υπερνομάρχης του ‘εμείς’

0

Μια συζήτηση με τον Πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης για τις προσπάθειες που γίνονται εντός των αρμοδιοτήτων του αλλά και τις δυνατότητες της περιοχής.

Στο υπέροχο, πρόσφατα ανακαινισμένο νεοκλασσικό κτίριο της Υπερνομαρχίας στην Ξάνθη που δε θυμίζει σε τίποτα στο εσωτερικό του την παλιά καπναποθήκη που ήταν, μας δέχτηκε ο Υπερνομάρχης κ. Κωνσταντίνος Τάτσης για μια συζήτηση γύρω από θέματα των αρμοδιοτήτων του.

Μετά το θερμό καλωσόρισμα και την άνεση που νιώθει ο επισκέπτης στο γραφείο του κ. Τάτση με την ξύλινη διακόσμηση που δένει άψογα με την αρχιτεκτονική του κτιρίου, την πρώτη ερώτησή μας που αφορά στις αρμοδιότητες του  Προέδρου της Διευρυμένης, ακολουθεί μια αναπάντεχη απάντηση του κ. Τάτση: «Οι αρμοδιότητες της Διευρυμένης είναι μια πολιτική η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί ανάλογα με την κουλτούρα, τη διάθεση, το όραμα αυτού που ηγείται. Θα μπορούσαμε να μην κάναμε τίποτα, να χρησιμοποιήσουμε απλώς το έργο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων που ανήκουν στη Διευρυμένη και να το προωθήσουμε. Μπορούσαμε όμως να επιλέξουμε και τομείς στους οποίους να αναπτυχθούμε ελεύθερα χρησιμοποιώντας προγράμματα του ΠΕΠ και άλλα ή να δημιουργήσουμε δικές μας υποδομές. Επιλέξαμε λοιπόν να προωθούμε και να αναπαράγουμε τα νομαρχιακά έργα που κάνουν και οι τρεις Νομάρχες και να λειτουργούμε συμπληρωματικά στις δράσεις των Νομαρχιών στους τομείς του περιβάλλοντος, του τουρισμού, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας».

Το έργο της Υπερνομαρχίας

Ζητήσαμε απ’ τον κ. Τάτση να μας ενημερώσει για το έργο της Υπερνομαρχίας και μας ανέφερε τα εξής: « όταν ο αυτοδιοικητικός θεσμός σε οργανωτική δομή και θεσμική υπόσταση έχει την ιδιομορφία της Υπερνομαρχίας Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης η δυσκολία ενημέρωσης για το έργο μας, πολλαπλασιάζεται. Όπως μπορεί να δει ο κάθε πολίτης απ’ το ενημερωτικό φυλλάδιο που εκδώσαμε, από τα αποκόμματα των εφημερίδων που αναφέρθηκαν σε μας, φαίνεται το έργο που έχουμε επιτελέσει σε κάθε τομέα χωριστά, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στην επιχειρηματικότητα». Το πολυσέλιδο όσο και καλαίσθητο έντυπο που μας παραπέμπει ο κ. Τάτσης έχει αποκόμματα τοπικών εφημερίδων των τριών νομών που αναφέρονται σε δράσεις της Υπερνομαρχίας σχετικές με τους παραπάνω τομείς καθώς και φωτογραφικό υλικό απ’ την παρουσία του σε διεθνείς και ευρωπαϊκές εκθέσεις αλλά και σε επισκέψεις του σε κοινωφελή ιδρύματα των τριών νομών και έντυπα προώθησης του τουρισμού στην περιοχή.

Το περιβάλλον

Αναφερόμενος στους τομείς δράσης χωριστά, ο κ. Τάτσης μας είπε: «το περιβάλλον πρέπει να μπει στις πρώτες προτεραιότητες του κάθε πολίτη. Βρισκόμαστε σε μια καμπή της περιβαλλοντολογικής μας πορείας όπου κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε καταστάσεις που δε θα είναι ανατάξιμες. Πρέπει όλοι μας να κάνουμε ένα βήμα προς τη βελτίωση του περιβάλλοντος ή τουλάχιστον να σταματήσουμε τον κατήφορο για να αφήσουμε κάτι στα παιδιά μας. Προς αυτή την κατεύθυνση προχωράμε με προγράμματα και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και σ’ αυτό με βοηθάει πολύ και η ανάθεση απ’ το ΥΠΕΧΩΔΕ της θέσης του Προέδρου διαχείρισης των βιοτόπων. Οι βιότοποι που δέχονται κρίσεις κι επικρίσεις από πολίτες που θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους. λέω ευθαρσώς όμως ότι δε θίγονται αντίθετα έχουμε ιερό χρέος να τους κρατήσουμε και να τους αξιοποιήσουμε. Κάνουμε πολλά και σταθερά βήματα και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Συντάξαμε επίσης μια πρόταση για τη συνθήκη ‘Ραμσάρ’, για το οικολογικό πάρκο Αν. Μακεδονίας – Θράκης προσπαθώντας να διατηρήσουμε το περιβάλλον ζωντανό αλλά και να βοηθήσουμε όσους έχουν τις περιουσίες τους εκεί με την καλύτερη αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών. Τα προβλήματα μπορούν να μετατραπούν σε στρατηγικά πλεονεκτήματα. Στην Γ΄ ζώνη θα μπορούν να αξιοποιηθούν περιοχές που θα αυξήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης με την κατασκευή ξενοδοχείων μέχρι 100 κλινών, στη Β΄ζώνη μπορούν να δημιουργηθούν κάμπιγκ ενώ  δώσαμε τη δυνατότητα κατασκευής υποδομής που θα ενεργοποιήσει μεγάλες ομάδες τουριστών. Δώσαμε στις παραλίες τη δυνατότητα ν’ αναπτυχθούν μικρές εγκαταστάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά και πέρα απ’ αυτό έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης ο βιότοπος. Έχουμε μια μελέτη που ολοκληρώνεται και αναφέρεται ακριβώς στην ανάπτυξη των βιοτόπων που μπορούν να τραβήξουν μέχρι και 50 χιλιάδες τουρίστες το χρόνο. Πρέπει όμως ν’ αναδειχθούν όπως και ο δυτικός όγκος της Ευρώπης».

Ο κ. Τάτσης τονίζει ότι τα έργα αυτής της μορφής θέλουν χρόνο για να φανούν τα αποτελέσματα αλλά είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος τους στη ζωή των πολιτών.

Ο πολιτισμός και ο τουρισμός

Όσον αφορά τα ζητήματα του πολιτισμού ο κ. Τα΄τσης αναφέρει τους σημαντικούς ιστορικούς τόπους της περιοχής που μπορούν όπως τονίζει να χρησιμοποιηθούν συνολικά και να συνδυαστούν με τον θρησκευτικό τουρισμό που αναπτύσσεται συνεχώς σε όλο τον κόσμο. Ανέφερε χαρακτηριστικά τις ομάδες που ακολουθούν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου κι έρχονται μόνοι τους χωρίς καμία τουριστική καθοδήγηση ενώ τονίζει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει τον πρώτο λόγο. Για τον οικοτουρισμό ο κ. Τάτσης μας ενημερώνει για την παρουσία της Διευρυμένης στην έκθεση στο Ανόβερο της Γερμανίας λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες προβολής της χώρας μας ενώ μεταφέρει και τα παράπονα των τουριστικών πρακτόρων απ’ τη Ρωσία που διέδωσαν τις άσχημες εντυπώσεις από παλαιότερες επισκέψεις στην περιοχή μας και τονίζει την ανάγκη συνειδητοποίησης των ιδιωτών για την ανάπτυξη των νέων μορφών τουρισμού και τη αποφυγή της λογικής της αρπαχτής που μαστίζει κάποιες περιοχές.

Η επιχειρηματικότητα

Για τη επιχειρηματικότητα από την πλευρά της Υπερνομαρχίας ο κ. Τάτσης ανέφερε: «Όση ανάπτυξη κι αν υπάρξει με επιδοτήσεις, αν δεν ανανεωθεί η επιχειρηματική συνείδηση των επαγγελματιών, δε γίνεται τίποτε. Η ανανέωση των μικρών επιχειρήσεων και κυρίως των μικρών ξενοδοχείων όπως στη Θάσο που έγινε δέκτης πολλών επιδοτήσεων, ήταν επίτευγμα της τοπικής αυτοδιοίκησης».

«Η ‘Δ. Ροδόπη’, εταιρία μη κερδοσκοπική για τη διασυνοριακή συνεργασία  και λειτουργεί προγράμματα με τη Βουλ&#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όρκοι… και  υποσχέσεις από Τσακίρη – Σαλτούρο

Εναρμονισμένοι με το γιορτινό κλίμα και το πνεύμα των ημερών οι λόγοι που εκφωνήθηκαν την …