Νίκη του Δήμου Τοπείρου!

0

Επαληθεύεται τελικά ο δήμαρχος Τοπείρου κ. Στέλιος Χατζηευαγγέλου ο οποίος στο τελευταίο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου του, όπου παρουσιάστηκε η «έκθεση προόδου» αναφορικά με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, αντικρούοντας την μομφή Παυλακάκη για «αδράνεια» στο θέμα, τόνισε με έμφαση ότι «…παίρνουμε τις κατάλληλες αποφάσεις τον κατάλληλο χρόνο», εννοώντας βέβαια την ομόφωνη αρνητική απόφαση του προηγούμενου Δ.Σ. Τοπείρου για μη παραχώρηση χρήσης του χώρου γύρω από τον ΧΥΤΑ, στην περιφέρεια η οποία εγγράφως και επιτακτικά επιζητούσε.

Φαίνεται ότι αυτό λειτούργησε ως κυματοθραύστης στην εξελικτική πορεία του Σχεδίου ως έχει και εξανάγκασε την περιφέρεια αλλά και τις 5 ΤΕΔΚ, οι οποίες παρεμπιπτόντως υπερψήφισαν το Σχέδιο στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο (Νοέμβριος 2006), σε αναδίπλωση καθώς δεν μπορούν να επιβάλλουν κάτι με το στανιό αν δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας (όρος που θέτει η Ε.Ε.).

Ήδη η «αναδίπλωση» διαφάνηκε από τις δηλώσεις του Δημάρχου Ξάνθης κ. Στυλιανίδη στην ημερίδα που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή» με την ΤΕΔΚ Ξάνθης και η οποία καταγράφηκε σε ρεπορτάζ του «Ε». Ο κ. Στυλιανίδης τότε έκανε λόγο για ΧΥΤΑ ανά νομό για δύο ΧΥΤΥ (Ξάνθη – Έβρο) και κυρίως τόνισε ότι στην Ξάνθη θα θάβονται μόνο τα δικά της υπολείμματα συνεπώς δεν θα επιβαρύνεται κατ’ ελάχιστον με τα απορρίμματα των άλλων νομών τα οποία αφού επεξεργαστούν στις 1 ή 2 μονάδες επεξεργασίας (εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει και μία στον Έβρο) θα ξαναγυρνούν και θα θάβονται στους νομούς απ’ όπου προέρχονται. Το ίδιο επιβεβαίωσε με αποκλειστικές δηλώσεις του στο «Ε» ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Δημήτρης Κοτσάκης, ο οποίος σημείωσε ότι «το Σχέδιο Διαχείρισης αυτή τη στιγμή είναι έωλο και ότι τινάχτηκε στον αέρα» από την άρνηση του Δ. Τοπείρου. Αυτό έχει σαν συνέπεια να εξετάζονται εναλλακτικά σχέδια που απέχουν απ’ την κεντρική δομή του περιφερειακού σχεδίου. Σημειώνεται ότι τόσο οι δηλώσεις του Δημάρχου Κομοτηνής όσο και των άλλων Δημάρχων των πρωτευουσών των νομών της Περιφέρειας (Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής – Καβάλας – Δράμας – Ξάνθης) θα παρουσιαστούν αναλυτικά σε επόμενο ρεπορτάζ του «Ε» σε μια προσπάθειά μας να καταγράψουμε τις βουλές των γειτόνων μας και την άποψη που έχουν για το Σχέδιο.

Αυτό που όμως είναι ολοφάνερο είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν τη δύναμη να ανατρέπουν τα Σχέδια που γίνονται γι’ αυτές, χωρίς αυτές! Κι αυτό βεβαίως είναι ενθαρρυντικό καθώς τις αποδίδεται ο ρόλος που πρέπει να έχουν σε μια δημοκρατικά ευνομούμενη πολιτεία: Αυτός της συμμετοχής της συνέργιας και συναίνεσης, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για σχεδιασμούς που αφορούν το μέλλον τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νομικό κενό για τη βιοαιθανόλη

Πως χαρακτηρίζετ…